Evropa

Samit EU: Fon der Lajen ne očekuje dogovor o sankcijama u narednih 48 sati, Orbanu predlog o nafti "nije dobar"

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2022

-

16:51

Samit EU: Fon der Lajen ne očekuje dogovor o sankcijama u narednih 48 sati, Orbanu predlog o nafti "nije dobar"
Ursula fon der Lajen - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Evropske unije sastaće se na dvodnevnom samitu, a ključna tema biće šesti paket sankcija protiv Rusije i pokušaj da se dođe do dogovora u vezi sa zabranom uvoza ruske nafte. Ipak, kako je ocenila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen odluka se ne očekuje u narednih 48 sati, a nekoliko lidera već se oglasilo sa rečima da kompromisa o tom pitanju nema.

"Još samo jedno pitanje je ostalo otvoreno, a to je pitanje sirove nafte koja se uvozi kroz naftovode. O tome se još razgovara. Nema visokih očekivanja da ćemo sve rešiti u narednih 48 sati, već dan nakon toga", poručila je Lajen.

Ona je dolazeći na dvodnevni samit EU lidera pozvala na nastavak evropskog jedinstva i solidaranost sa Ukrajinom kao "ključnim za uspeh”.

Najavila je da će se na samitu razgovarati o kratkoročnoj makrofinansijskoj pomoći Ukrajini, ali i o dugoročnim planovima obnove zemlje nakon rata.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je uveren da će Evropska unija pre ili kasnije postići konsenzus o embargu na rusku naftu.

"Niko ne može da predvidi da li će to zaista biti slučaj, ali sve što čujem zvuči kao da bi moglo da bude konsenzusa i pre ili kasnije će ga biti", rekao je Šolc dok je dolazio na samit EU u Briselu, a prenosi AP.

Britanska agencija Rojters primećuje da Šolc nije precizirao kada bi to moglo da se dogodi.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

Premijer Luksemburga Gzavije Betel rekao je da će Evropska unija na kraju postići sporazum o naftnom embargu Rusiji.

"Uvek ćemo pronaći kompromis. Razgovori su još u toku. Dokle god ima razgovora, ja se nadam", rekao je Betel novinarima nakon dolaska u Brisel na samit EU.

Samitu će, podsetimo prisustvovati lideri iz 27 zemalja članica EU koji će pokušati da se dogovore oko šestog paketa sankcija Rusiji, uključujući uvoz ruske nafte. Na samitu će se razgovarati i o evropskoj odbrambenoj i energetskoj politici u svetlu rata u Ukrajijni, ali i mogućim nestašicama prehrambenih proizvoda kao posledice rata.

Orban: Nema kompromisa

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da evropski predlog o embargu na uvoz ruske nafte "nije dobar" i da kompromisa među zemljama članicama o šestom paketu sankcija još nema. Orban je, dolazeći na samit EU lidera, poručio da je "spreman da podrži šesti paket sankcija" ako se daju odgovori i garancije za bezbedno snabdevanje Mađarske energentima.

"Rešenje koje izuzima naftovode nije loše, ali trebaju nam garancije da, u slučaju problema sa naftovodom koji prolazi kroz Ukrajinu, imamo pravo da uzimamo rusku naftu iz drugih izvora. Ako to dobijemo, onda je u redu", rekao je Orban.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

"Pozicija Mađarske je vrlo jednostavna. Energetika je ozbiljno pitanje. Prvo nam trebaju rešenja, a onda sankcije. U prvih pet paketa sankcija prvo smo uvodili sankcije, a onda tražili rešenja za posledice. Pošto je energetika ozbiljno i rizično pitanje moramo da prvo imamo rešenja, a onda da uvodimo sankcije. Za sada nemamo rešenja", poručio je Orban.

Orban je za nepostizanje dogovora o šestom paketu sankcija optužio Evropsku komisjiu navodeći da je iznela predlog o embargu na rusku naftu a da nije pružila odgovor na pitanje o bezbednosti snabdevanja energentima Mađarske.

Austrija protiv embarga na gas

Austrija ne može pristati na embargo na ruski gas, istakao je danas austrijski kancelar Karl Nehamer na glavnom odboru austrijskog parlamenta, uoči vanrednog samita EU.

Stav Austrije je, kaže, potpuno jasan, bilo da je reč o gasu u Austriji ili nafti u Mađarskoj, svaka zemlja mora sama da se brine da ne izazove krizu unutar svoje države.

Nehamer je ukazao na zavisnost Austrije od ruskog gasa. Uz to, kazao je, da, u vezi sa embargom, niko ne govori o uranijumu, što, smatra, takođe, treba tematizovati.

Kada je reč o embargu na rusku naftu, rekao je da ne može u potpunosti shvatiti delovanje Evropske komisije.

Govoreći o članstvu Ukrajine u EU, Nehamer je kazao da Austrija neće stajati na putu dodeli statusa kandidata, ali ukazuje da treba razmišljati istovremeno o evropskoj perspektivi za Zapadni Balkan. Pravila, podvukao je, moraju biti ista za sve kandidate za pristupanje EU.

Komentari (0)

Evropa