Evropa

Prva reakcija ruskih zvaničnika na sankcije EU: Moskva će pronaći druge uvoznike nafte

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/05/2022

-

10:53

Prva reakcija ruskih zvaničnika na sankcije EU: Moskva će pronaći druge uvoznike nafte
Euronews/Slađana Pejić: Pixabay, profimedia - Copyright Euronews/Slađana Pejić: Pixabay, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mihail Uljanov stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču napisao je na Tviteru da će Moskva pronaći druge uvoznike nafte koji će zameniti Evropsku uniju nakon što je taj blok postigao dogovor o delimičnoj zabrani kupovine ruske nafte.

Podsetimo, lideri EU su sinoć postigli dogovor o uvođenju šestog paketa sankcija Rusiji koji podrazumeva embargo dve trećine uvoza ruske nafte.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je potom da će EU smanjiti uvoz nafte za 90 odsto do kraja 2022. godine nakon ovog dogovora.

Podsetimo, nakon nekoliko sati razgovora, lideri EU doneli su odluku o šestom paketu sankcija kojima se zabranjuje dve trećine ruske nafte na tržištu Unije do kraja godine. Embargo će biti usmeren samo na uvoz preko mora, isključujući snabdevanje naftovodom.

Novi set sankcija je u ponedeljak najavio Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, nešto pre ponoći, prvog dana vanrednog samita u Briselu.

"Ovo je izvanredno dostignuće. Potrebno nam je političko vođstvo u ovakvim vanrednim vremenima. Više nego ikad važno je pokazati da smo u stanju dad budemo jaki i čvrsti u odbrani svojih vrednosti", rekao je Mišel.

Mera zabrane uvoza nafte je deo šestog paketa sankcija EU zbog ruske invazije na Ukrajinu. "Poslednji ekser" u novom setu sankcija je i jutrošnje izbacivanje Sberbanke, najveće ruske banke iz SWIFT sistema i stavljanje na crnu listu pojedinaca umešanih u navodne ratne zločine počinjene u Ukrajini.

Prvobitna zabrana nafte koju je pre skoro četiri nedelje predstavila Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, bila je usmerena na uvoz i pomorskim putem i naftovodima i ukidanje do kraja godine.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Dragan

06.06.2022 05:37

Nadam se da će vama Rusija obustaviti svih energenata da vidite šta su iskrene sankcije, pa makar se i mi sa vama smrzavali.

Evropa