Evropa

Patrijarh Kiril isključen iz sankcija EU nakon prigovora Mađarske

Komentari
Patrijarh Kiril isključen iz sankcija EU nakon prigovora Mađarske
Patrijarh Kiril isključen iz sankcija EU nakon prigovora Mađarske - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko; pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, biće isključen iz najnovijeg paketa sankcija EU protiv Rusije nakon prigovora Mađarske, izjavilo je troje diplomata za Euronews.

Naime, Brisel optužuje patrijarha Kirila da podržava invaziju na Ukrajinu i deluje kao propagandista režima Vladimira Putina. U besedi održanoj početkom maja, Kiril je naveo da "Rusija nikada nikoga nije napala" i da "oni ne žele da ratuju".

"Zaista je neverovatno da velika i moćna država nikada nikoga nije napala - samo je branila svoje granice", dodao je on.

Mađarska je više puta rekla da je protiv stavljanja Kirila na crnu listu, nazivajući to pitanjem verskih sloboda.

"Naš stav o patrijarhu je odavno poznat", napisao je na Tviteru mađarski portparol Zoltan Kovač.

Stavljanje na crnu listu podrazumeva zamrzavanje imovine i zabranu putovanja. Od početka rata u Ukrajini, EU je targetirala 1.093 osobe za koje se smatra da igraju određenu ulogu u podrivanju suvereniteta Ukrajine.

Novi paket sankcija, koji uključuje delimičnu zabranu uvoza ruske nafte, dobio je i političku podršku lidera EU ranije ove nedelje, a na ambasadorima je ostalo da pregovaraju o tehničkim detaljima.

U jeku ovih diskusija Mađarska je "vratila u igru" svoje nepokolebljiv stav, koji je zadržala sve dok Kirilovo ime nije uklonjeno sa liste.

"Politika talaca", rekao je diplomata za Euronews.

Inače, ovo je druga politička pobeda Mađarske ove nedelje - Viktor Orban je u ponedeljak obezbedio neograničeno izuzeće za naftovode u zamenu za odobravanje embarga na pomorsku naftu.

"Paket je veći od spiska", rekao je drugi diplomata, napominjući da je za stolom prema Mađarskoj bilo "razočarenja i frustracije".

Ambasadori su odlučili da daju koncesiju Mađarskoj kao način da se omogući da puni paket sankcija, koji je predstavljen pre skoro mesec dana, krene dalje s implementacijom.

Sankcije EU zahtevaju jednoglasnost svih 27 država članica.

"Ovim nepotrebnim štosom, Mađarska je izgubila deo dobre volje koji je ostao među njenim vršnjacima u centralnoj i istočnoj Evropi. Ova zemlja nikada ranije nije bila tako izolovana", rekao je drugi diplomata.

Mađarska je takođe tražila trogodišnju derogaciju na prodaju rafinisanih proizvoda od ruske nafte, ali je taj zahtev odbijen.

Šesti paket sankcija stupiće na snagu kada konačna verzija bude objavljena u Službenom listu EU.

Komentari (0)

Evropa