Evropa

Zašto je Turska promenila ime - politika, loši rezultati ili je za sve kriva ćurka?

Komentari

Autor: CNN

04/06/2022

-

12:23

Zašto je Turska promenila ime - politika, loši rezultati ili je za sve kriva ćurka?
Zašto je Turska promenila ime - politika, loši rezultati ili je za sve kriva ćurka? - Copyright Pixabay, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ime Turske na engleskom jeziku povezivalo se sa ćurkom koja je ujedno i najpoznatija kao simbol severnoameričkog praznika Dana zahvalnosti.

Ujedinjene nacije su u četvrtak priznale preimenovanje zemlje u Turkiye, u potezu koji je ministar spoljnih poslova Mevlet Čavušoglu rekao da će "povećati vrednost brenda njihove zemlje".

"Glavni razlog zašto Turska menja ime jeste da se eliminiše povezanost sa pticom", rekao je Sinan Ulgen, predsednik istanbulskog istraživačkog centra EDAM - "Ali, takođe, ovaj termin se koristi u kolokvijalnom jeziku da označi neuspeh"

Za predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji se kandiduje za reizbor sledeće godine, novi ime na najbolji način izražava "kulturu, civilizaciju i vrednosti turskog naroda".

Međunarodne organizacije sada imaju obavezu da koriste novi naziv, ali to se neće dogoditi preko noći kada je šira javnost u pitanju, rekao je Ulgen za CNN.

"Verovatno će biti potrebno mnogo godina da šira javnost pređe sa Turske na Turkije"

Ovo nije prvi put da nacija pokušava da promeni ime, rekao je on. Sličan pokušaj načinjen je sredinom osamdesetih godina prošlog veka za vreme premijera Turguta Ozala, ali nikada nije pridobio toliko pažnje.

Međutim, moguće je da se i politička motivacija krije iza promene imena, posebno uzimajući u obzir da se Turci vraćaju na birališta sledećeg juna usled velike ekonomske krize.

"Ovo je još jedna strategija koju je turska vlada primenila kako bi doprla do nacionalističkih glasača u ključnoj godini za tursku politiku", rekao je za CNN Frančesko Sikardi, viši programski menadžer u Evropskom istraživačkom centru "Karnega".

Tajming promene imena je "ključan" za izbore sledeće godine.

"Odluka o promeni imena objavljena je prošlog decembra kada je predsednik Erdogan zaostajao u svim istraživanjima javnog mnjenja i kada je zemlja bila u jednoj od najgorih ekonomskih kriza u poslednjih 20 godina", napominje on.

Erdoganova pozicija u anketama je značajno opala tokom godina. Ankete od kraja prošle godine pokazuju da je podrška vladajućoj stranci AK između 31 i 33 odsto, prema Rojtersu, što je pad sa 42,6 odsto koje su imali na parlamentarnim izborima 2018.

Ulgen je, međutim, rekao da je promena imena više bila strategija rebrendiranja kako bi se poboljšao međunarodni ugled zemlje, a ne predizborni trik.

profimedia

 

Spoljnotrgovinski deficit Turske porastao je u aprilu za 98,5 odsto na godišnjem nivou - na 6,11 milijardi dolara, preneo je Rojters, pozivajući se na Turski statistički institut. Godišnja inflacija je prošlog meseca skočila na 73,5 odsto što je maksimum u poslednje 22 godine.

Analitičari kažu da u vreme krize predsednik ima tendenciju da pribegne populističkim potezima kako bi skrenuo pažnju sa problema "kod kuće". Ekonomska previranja, koja su već bila razlog za izlazak na ulice, bila su prava glavobolja za vladu.

"Novo ime će odvratiti domaću publiku od konkretnijih, hitnih problema i ponuditi predsedniku Erdoganu još jedan argument za jaču, tradicionalniju Tursku", rekao je Sikardi.

U drugom, potencijalno populističkom potezu 2020. godine, Erdogan je izdao dekret o pretvaranju istorijskog vizantijskog muzeja Aja Sofija u Istanbulu, u džamiju.

"U nedostatku konkretne politike za rešavanje ekonomskih i političkih problema zemlje, Erdogan traži spas u populističkoj politici identiteta", napisao je tada politički analitičar Seren Korkmaz - "On podstiče turski nacionalizam i islamizam i cilja na opozicione ličnosti".

Novo ime takođe ima simboličku vrednost, pošto je usvojeno 1923. godine nakon što se nova nacija podigla iz pepela Prvog svetskog rata. Njegovo usvajanje na globalnom nivou bi "zacementiralo Erdoganovo mesto u turskoj istoriji pored oca osnivača republike Mustafe Kemala Ataturka", zaključio je Sikardi.

Komentari (0)

Evropa