Biznis vesti

Nastavlja se vrtoglavi rast inflacije u Turskoj - u maju dostigla 73,5 odsto

Komentari

Autor: Blumberg

03/06/2022

-

11:10

Nastavlja se vrtoglavi rast inflacije u Turskoj - u maju dostigla 73,5 odsto
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Inflacija u Turskoj skočila je u maju na najviši nivo od 1998. godine, vođena rastućim cenama hrane i energije, dok je ultra labava monetarna politika doprinela slabljenju nacionalne valute lire. Potrošačke cene su porasle prošlog meseca u Turskoj za 73,5 posto međugodišnje sa nivoa od 70 procenata u aprilu, objavila je danas državna agencija za statistiku, prenosi "Blumberg".

Dvadeset ekonomista je u anketi njujorške agencije predviđalo u proseku stopu inflacije u maju od 74,7 odsto na godišnjem nivou. U odnosu na april, turska inflacija je prošlog meseca porasla za skoro 3,0 procenta, što je niže od posečne prognoze ekonomista od 4,0 posto.

Bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cene hrane i energije, dostigla je 56 odsto.

Najveći pokretači skoka inflacije su cene hrane i energije, usled poskupljenja sirovina na globalnim tržištima do kojeg je dovelo pogoršanje situacije s ponudom i ruski napad na Ukrajinu. Turska je veliki uvoznik nafte.

Centralna banka Turske se za sada uzdržava od povećanja kamate nakon što je prošle godine smanjila referentnu stopu za ukupno 500 baznih poena. Umesto pooštravanja monetarne politike, promoviše se politika koja ima za cilj povećanje korišćenja domaće valute i stavljanje privredi na raspolaganje dugoročnih investicionih kredita, što za posledicu ima to da Turska beleži jednu od najgorih stopa inflacije na svetu, navodi "Blumberg".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis