Novosti

Turska opušta mere: Deo srpskih turista će moći bez sertifikata ili PCR-a na more, za koga to ne važi?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, T.T.

01/06/2022

-

10:04

Turska opušta mere: Deo srpskih turista će moći bez sertifikata ili PCR-a na more, za koga to ne važi?
Turska opušta mere: Deo srpskih turista će moći bez sertifikata ili PCR-a na more, za koga to ne važi? - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Za ulazak u Tursku od danas neće biti potrebni potrebni negativni PCR ili antigenski testovi, saopšteno je iz MUP-a te zemlje. Za građane Srbije to pak, znači da sertifikat ili PCR/antigenski testovi neće biti potrebni ukoliko se granica prelazi kopnenim putem, dok će oni koji putuju avionskim prevozom i dalje morati da imaju dokaz o vakcinaciji ili negativnom testu. Kako Euronews Srbija nezvanično saznaje, postoje najave da će i za putnike u avio-prevozu u narednim danima biti ukinuti ovi uslovi.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova se navodi da će Turska ukinuti testove kao uslov za ulazak u zemlju preko svih drumskih prelaza.

"Procenjujući trenutnu situaciju u vezi sa pandemijom koronavirusa, od 1. juna za ulazak u zemlju preko svih graničnih prelaza nije potreban izveštaj o negativnom PCR testu ili negativan brzi antigenski test", saopšteno je iz Ministarstva.

Šta nas očekuje ovog leta u Turskoj?

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) u ranijem razgovoru za Euronews Srbija istakao je da Turska generiše veliki broj putnika iz Srbije - između 80 i 90 hiljada preko godine (uglavnom Istanbul), a blizu sto hiljada svakog leta.

Kaže da se ove godine očekuje da čarter letovi prevezu između 30 i 35 hiljada turista iz Srbije, a barem još dva puta toliko autobusi.

"Ove godine imamo baš puno čarter letova, za čak 20 odsto više nego prošle godine. Autobusom će biti i taj severni deo Turske aktuelan, poput mesta Ajvalik, a ovo ostalo je ono na šta smo već navikli - Antalijska regija, Marmaris, Bodrum, Kušadasi...", kaže on.

Međutim, nema najava da će doći do većeg pada cena.

"Pad cena obično dolazi u hotelima kojima su velike agencije iz Rusije otkazale aranžmane. Kod ovih koji i dalje drže cene, Rusi su kao turisti i dalje prisutni. Dakle, Turska jeste tržište koje zavisi puno od Rusa, ali je opet i jedina zemlja u koju će moći da putuju", dodaje on.

Kako se kreću cene aranžmana?

Najpovoljnije cene su tradicionalno u Sideu na Antalijskoj rivijeri, pa se tako aranžmani na bazi sedam noćenja u hotelima sa 4* i uračunim avionskim prevozom kreću već od 488 evra krajem maja. Oni sa pet zvezdica u proseku iznose oko 570 evra.

U Kemeru u ponudi je nekoliko aranžmana koji su više nego raznoliki i njihova cena varira od 450 do 1.200 evra, zavisno od hotela.
Letovanje u samom gradu Antalija je u proseku 600 evra, dok su aranžmani za Alanju nešto povoljniji i kreću se već od 430 evra sa avionskim prevozom.

Letovanje u Kušadasiju avionom košta takođe od 450 evra u zavisnosti od broja noćenja i tipa hotelske usluge, a autobuskim prevozom je jeftinije za oko 250 evra.

Bodrum je nešto skuplji, pa se tako najjeftiniji aranžmani kreću od 550 evra, dok u proseku iznose između 700 i 800 evra u hotelima sa četiri zvezdice, all inclusive uslugom i avionskim prevozom.

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Putovanja