Evropa

Drugi dan požara u okolini Atine: Više stotina vatrogasaca na terenu, oštećene kuće i vozila

Komentari

Autor: AP

05/06/2022

-

17:58

Drugi dan požara u okolini Atine: Više stotina vatrogasaca na terenu, oštećene kuće i vozila
Tanjug/AP/Yorgos Karahalis - Copyright Tanjug/AP/Yorgos Karahalis

veličina teksta

Aa Aa

Grčki vatrogasci drugi dan se bore sa šumskim požarom u blizini dva atinska predgrađa.

Lokalni mediji izveštavaju o oštećenjima na kućama i na vozilima, a 65 vatrogasnih vozila i 283 vatrogasca još je na terenu.

Tanjug/AP/Yorgos Karahalis

 

Vlasti su saopštile da, iako je vatra utihnula, još nije ugašena. Zvanična procena štete moći će da se da tek kada se ugasi vatra.

Tanjug/AP/Yorgos Karahalis

 

Grčke vlasti su u subotu naredile evakuaciju delova južnih atinskih predgrađa Vula i Glifada kao mera predostrožnosti kada je jak vetar raspirio vatru i ugrozio stambena naselja.

Gusti crni dim od požara mogao se videti čak do Pireja, oko 20 kilometara dalje.

Tanjug/AP/Yorgos Karahalis

 

Prema rečima zamenika ministra za klimatsku krizu i civilne zaštite Evangelosa Turnasa, prva vatrogasna vozila bila su na licu mesta 12 minuta nakon poziva, a osam minuta kasnije, stigli su avioni i helikopteri za gašenje požara su poleteli da se pridruže naporima.

"Uprkos velikom kolektivnom naporu, došlo je do štete na kućama, ali so izbegli povrede i žrtve", rekao je Turnas, dodajući da je u subotu širom Grčke izbio 61 požar.

Prošlog avgusta požari su uništili severnu polovinu ostrva Evija. Ovi i drugi veliki požari doveli su do krajnjih granica vatrogasne sposobnosti zemlje i zahtevali su pomoć iz 24 evropske i bliskoistočne zemlje, koje su poslale avione, helikoptere, vozila i stotine vatrogasaca.

Komentari (0)

Evropa