Evropa

Boris Džonson na "vrućoj stolici": Danas se glasa o poverenju premijeru

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian, Tanjug

06/06/2022

-

09:25

Boris Džonson na "vrućoj stolici": Danas se glasa o poverenju premijeru
Boris Džonson - Copyright Tanjug AP/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson suočiće se danas sa glasanjem o poverenju nakon što je su nezadovoljni poslanici njegove Konzervativne stranke zatražili njegov odlazak.

Grejam Brejdi, predsednik Komiteta 1922, koji predstavlja ove poslanike, saopštio je da su mu poslata najmanje 54 pisma, što je dostiglo minimum od 15 odsto od svih 359 konzervativnih poslanika, prenosi Gardijan.

Ovo automatski pokreće tajno glasanje svih poslanika, koje se obično održava u roku od 24 sata. Ako Džonson dobije 50 odsto (180 poslanika) ili više glasova u svoju korist, on će ostati na mestu lidera konzervativaca, a samim tim i premijera, i biće siguran od takvog izazova najmanje godinu dana po partijskim pravilima. 

Ukoliko ne dostine tu marginu, biće zvačen i počeće kampanja postavljanja novog lidera, a Džonson će iz toga da bude isključen.

Kako su preneli britanski mediji, glasanje konzervativaca trebalo bi da se održi danas od 19 do 21 sat.

Podsetimo, ministar zdravlja Velike Britanije Sadžid Džavid izjavio je jutros da je moguće da će se premijer Boris DŽonson suočiti sa glasanjem o poverenju koje su pokrenuli nezadovoljni poslanici iz njegove Konzervativne stranke.

Desetine konzervativnih poslanika izrazili su zabrinutost oko toga može li Džonson (57) i dalje da upravlja Britanijom, koja je suočena s rizikom od recesije, rasta cena goriva i hrane, a trenutno i s saobraćajnim problemima u Londonu zbog štrajka. Džonsona u poslednje vreme kritikuju i zbog kršenja mera tokom pandemije koronavirusa.

Podsetimo, britanski premijer izvinio se zbog kršenja kovid mera, ali tvrdi da nije znao da je rođendanska zabava organizovana 2020. godine u njegovu čast bila ilegalna. 

Džonson je u aprilu poslanicima britanskog parlamenta ponudio, kako je rekao, "srdačno izvinjenje", ali je dodao da "ni tada ni naknadno mu nije palo na pamet" da bi skup "mogao predstavljati kršenje pravila". On se tada prvi put obratio poslanicima otkako ga je londonska policija kaznila 13. aprila zbog prisustvovanja rođendanskoj zabavi priređenoj za njega u Dauning stritu u junu 2020, kada su bila zabranjena velika okupljanja u zatvorenom prostoru.

Inače, poslednji put kada se glasalo o poverenju na mestu premijera sedela je Tereza Mej, koja se 2018. godine suočavala sa žestokim kritikama zbog Bregzita. I tada je održano glasanje o poverenju, nakon što je to zatražilo 15 odsto konzervativnih poslanika. 

Mej je "preživela" glasanje jer joj je 63 odsto poslanika iskazalo poverenje, ali to nije bio i kraj političkoj krizi. Mej je do maja 2019. godine podnela ostavku, a Džonson je stupio na funkciju premijera u julu 2019. godine.

Uoči glasanja, ministri podržali Džonsona

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras izjavila je da podržava premijera Borisa Džonsona koga kasnije danas čeka glasanje o poverenju.

"Premijer ima moju stopostotnu podršku na današnjem glasanju i snažno ohrabrujem kolege da ga podrže", napisala je ministarka Tras na Tviteru, prenosi Rojters.

Ona je poručila da je premijer Džonson podržao oporavak zemlje od koronavirusa i Ukrajinu suočenu sa, kako je rekla, ruskom agresijom.

"Izvinio se za napravljene greške. Sada se moramo fokusirati na ekonomski rast", dodala je ona.

Britanski ministar finansija Riši Sunak takođe je rekao da podržava premijera DŽonsona uoči glasanja o poverenju kasnije danas.

"Od uvođenja vakcine protiv koronavirusa do našeg odgovora na rusku agresiju, premijer je pokazao snažno rukovodstvo koje je našoj zemlji potrebno", napisao je Sunak na Tviteru.

Dodao je da ga danas podržava, kao i da će nastaviti da ga podržava dok se fokusiraju na rast ekonomije, suočavaju sa troškovima života i otklanjaju posledice koje je ostavila pandemija koronavirusa.

Britanski ministar za kabinetske poslove Majkl Gov takođe je rekao da podržava premijera DŽonsona uoči glasanja o poverenju.

Komentari (0)

Evropa