Evropa

Nepriznati sud u Donjeckoj Narodnoj Republici osudio na smrt dvojicu Britanaca i Marokanca

Komentari

Autor: CNN

09/06/2022

-

16:24

Nepriznati sud u Donjeckoj Narodnoj Republici osudio na smrt dvojicu Britanaca i Marokanca
Nepriznati sud u Donjeckoj Narodnoj Republici osudio na smrt dvojicu Britanaca i Marokanca - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dvojica Britanaca i jedan Marokanac koje su zarobile ruske snage u Ukrajini osuđeni su na smrt, javlja ruska novinska agencija RIA Novosti, prenosi CNN.

Ejden Aslin (28), Šon Piner (48) iz Bedfordšira i marokanski državljanin Saudun Brahim, pojavili su se na sudu u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, koji drže proruski pobunjenici. Sud nije međunarodno priznat.

Oni se navodno terete da su bili plaćenici, iako porodice Britanaca tvde da su njih dvojica bili u ukrajinskoj vojsci.

profimedia

 

Obojica Britanaca služe kao pripadnici ukrajinskih oružanih snaga, a Ujedinjeno Kraljevstvo je jasno stavilo do znanja da su ratni zarobljenici koji imaju pravo na imunitet i ne bi trebalo da se suočavaju sa krivičnim gonjenjem zbog učešća u neprijateljstvima.

Na Telegramu agencija RIA je saopštila: "Vrhovni sud DNR izrekao je prvu kaznu plaćenicima – na smrt su osuđeni Britanci Ejden Aslin i Šon Piner i Marokanac Saadun Brahim, javlja dopisnik RIA Novosti iz sudnice.

Vrhovni sud DNR juče je objavio da su Britanci Piner i Aslin i državljanin Maroka Bragim, koji su ratovali na strani Ukrajine, delimično priznali krivicu.

"Nakon što su uhapšeni oni su priznali da su prekršili član 232 Krivičnog zakona DNR "Prolazak obuke u cilju terorističke aktivnosti", a za to krivično delo predviđena je kazna zatvora od 15 do 20 godina", preneo je Sputnjik.

"Osim toga, Piner i Bragim su se izjasnili krivim za akcije usmerene na nasilno preuzimanje vlasti, što je krivično delo iz člana 323 Krivičnog zakona DNR i za koje je propisana zatvorska kazna od 12 do 20 godina, a u slučaju otežavajućih okolnosti ili u ratno vreme smrtna kazna uz oduzimanje imovine", navodi sajt..

Međutim, oni nisu priznali krivicu koja predviđa deo člana 430 - "Učešće plaćenika u oružanom sukobu ili vojnim akcijama".

Britanci Šon Piner i Ejden Aslin i Marokanac Sadun Bragum predali su se u Marijupolju sredinom aprila.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da "plaćenici koji su stigli u Ukrajinu nisu borci, te da ih u najboljem slučaju čeka dugogodišnja zatvorska kazna".

Tras: Smrtne presude Britancima lažne i nelegitimne

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras osudila je danas smrtne kazne koje su izrečene dvojici Britanaca pred sudom samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i nazvala ih je lažnim.

"Osuđujem presude Ejdenu Aslinu i Šonu Pineru koje drže proruski saveznici u istočnoj Ukrajini", napisala je Tras na Tviteru, prenosi Rojters.

Navela je da su Ejden Aslin i Šon Piner ratni zarobljenici, zbog čega smatra da je presuda lažna i bez legitimiteta.

Komentari (0)

Evropa