Evropa

Putin se uporedio sa Petrom Velikim: "On nije ništa otimao, uzimao je nazad, i na nama je da vratimo ono što je rusko"

Komentari

Autor: Euronews, Gardijan

10/06/2022

-

19:31

Putin se uporedio sa Petrom Velikim: "On nije ništa otimao, uzimao je nazad, i na nama je da vratimo ono što je rusko"
Putin se uporedio sa Petrom Velikim: "On nije ništa otimao, uzimao je nazad, i na nama je da vratimo ono što je rusko" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin, uporedio je svoje akcije u Ukrajini sa postupcima ruskog cara Petra Velikog i osvajanjem Baltičke obale tokom Rusko-štvedskog rata u 18. veku, prenosi Euronews.

Posle obeležavanja 350. rođendana Petra Velikog u Sankt Peterburgu, Putin je rekao grupi mladih preduzetnika: "Imate utisak da je borbom protiv Švedske on nešto oteo. On nije otimao ništa, samo je uzimao nazad".

U komentarima koji su kasnije emitovani na televiziji, Putin je uporedio svoju ofanzivu na Ukrajinu sa naporima Petra Velikog da proširi Rusku imperiju.

"Očigledno, i na nama je da vratimo ono što je rusko i ojačamo zemlju. Ako polazimo od činjenice da ove osnovne vrednosti čine osnovu našeg postojanja, sigurno ćemo uspeti da rešimo zadatke koji su pred nama", rekao je Putin.

Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, Putin "veoma ceni" ulogu koju je car Petar Veliki odigrao u ruskoj istoriji. Putin je takođe trvdio da kada je Petar Veliki osnovao Sankt Peterburg "nijedna država u Evropi nije priznala tu teritoriju kao Rusiju".

"Petar Veliki je vodio Veliki severni rat 21 godinu", rekao je Putin.

Veliki severni rat je bio sukob između Ruskog i Švedskog carstva između 1700. i 1721. godine. U koaliciji sa Danskom, Norveškom i Litvanijom, car je uspešno osporio dominaciju Švedske u severnoj, centralnoj i istočnoj Evropi.

Putin je nastavio: "Naša je odgovornost i da se vratimo i ojačamo. Da, bilo je trenutaka u istoriji naše zemlje kada smo bili primorani da se povučemo, ali samo da povratimo snagu i idemo napred".

Pobedom nad Švedskom u Velikom severnom ratu, Petar Veliki je učinio Rusiju vodećom regionalnom silom i važnim igračem u evropskim poslovima.

Putinova izjava izazvala veliku pažnju na Zapadu i u Ukrajini

Gardijan ističe da ovakva Putinova izjava dokazuje da Rusija zapravo jeste vođena "imperijalnim ambicijama" u Ukrajini.

Putin, koji je sada 23 godine na vlasti, više puta je pokušavao da opravda ruske akcije u Ukrajini, zastupajući pogled na istoriju koja tvrdi da Ukrajina nema pravi državni identitet.

Savetnik ukrajinske vlade rekao je da su komentari pokazali da su pokušaji da se pregovara sa Putinom bili pogrešni.

"Putinovo priznanje o zapleni zemlje i poređenje sebe sa Petrom Velikim dokazuju: nije bilo 'sukoba', u pitanju je krvava zaplena zemlje pod izmišljenim izgovorima", rekao je Mihail Podoljak. 

Karl Bilt, bivši premijer Švedske, nazvao je Putinovu želju da povrati zemlje na koje Rusija polaže pravo "receptom za godine ratova“.

Komentari (0)

Evropa