Evropa

Dobrovoljna misija oca i sina: Dronom snimali rusku kolonu kod Kijeva i prenosili informacije ukrajinskoj vojsci

Komentari

Autor: AP

15/06/2022

-

10:07

Dobrovoljna misija oca i sina: Dronom snimali rusku kolonu kod Kijeva i prenosili informacije ukrajinskoj vojsci
Tanjug/AP/Natacha Pisarenko - Copyright Tanjug/AP/Natacha Pisarenko

veličina teksta

Aa Aa

Dok su ruski tenkovi i kamioni tutnjali blizu njihovog sela, ukrajinski tinejdžer i njegov otac lansirali su, krišom, svoj mali dron u vazduh. Uspeli su iz ptičje perspektive da fotografišu kolonu oklopnih vozila, koja se kretala ka Kijevu i odredili njene koordinate, brzo prenevši dragocene informacije ukrajinskoj vojsci. U roku od nekoliko minuta, artiljerijske baterije su obrušile granate na ruske snage.

Andrij Pokrasa 15-ogodišnjak i njegov otac Stanislav, smatraju se herojima u Ukrajini, zbog njihove dobrovoljne izviđačke misije.

Punih nedelju dana nakon invazije 24. februara, njih dvojica su ponavljali letove sa svojim dronom – rizikujuću zarobljeništvo ili smrt u slučaju da ih je ruska vojska uhvatila.

"Ovo su bili neki od najstrašnijih trenutaka u mom životu", ispričao je Andrij dok je demonstrirao svoje pilotske veštine pred timom novinara AP.

Njegov otac je rado prepustio pilotiranje dečaku.

"Oružanim snagama smo dali fotografije i lokaciju. Oni su preciznije suzili koordinate i prenosili ih voki-tokijem, kako bi prilagodili artiljeriju", dodaje mladi dečak.

Stanislav Pokrasa ističe da, iako i sam ume da upravlja dronom, njegov sin je veštiji.

Nisu sigurni koliko je ruskih ciljeva uništeno na osnovu informacija koje su dali. Međutim kada su posle davanja informacija, ponovo pustili dron, videli su razoreni ruski konvoj u blizini grada zapadno od Kijeva.

Tanjug/AP/Natacha Pisarenko

 

"Uništeno je više od 20 ruskih vojnih vozila, među kojima su kamioni sa gorivom i cisterne", rekao je otac.

Dok su se ruske i ukrajinske snage žestoko borile za kontrolu nad periferijom Kijeva, ukrajinski vojnici su konačno pozvali porodicu Pokras da napusti svoje selo, koje su ruske trupe potom zauzele.

Pošto su svi odrasli muškarci do 60 godina po nalogu vlade morali da ostanu u zemlji, otac nije mogao da se pridruži ženi i sinu kada su pobegli u susednu Poljsku.

Vratili su se pre nekoliko nedelja, kada je Andrij završio školsku godinu.

"Bio sam srećan što sam doprineo, što sam mogao nešto da uradim. Ne samo da sedim i da čekam", zaključio je tinejdžer iz Ukrajine.

Komentari (0)

Evropa