Evropa

Zelenski: Ukrajina je platila zastrašujuću cenu najbrutalnije bitke za Severodonjeck

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2022

-

08:39

Zelenski: Ukrajina je platila zastrašujuću cenu najbrutalnije bitke za Severodonjeck
Zelenski: Ukrajina je platila zastrašujuću cenu najbrutalnije bitke za Severodonjeck - Copyright Tanjug AP/Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Žestoka bitka za Severodonjeck ostaće upamćena kao jedna od "najbrutalnijih" borbi koje je Evropa ikada videla, za koju je Ukrajina platila "zastrašujuću" cenu, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, prenosi Gardijan.

Ukrajinski predsednik je ovu izjavu dao kasno sinoć, tokom svog noćnog obraćanja naciji, u trenutku kada su ruske snage blizu zauzimanja Severodonjecka, strateškog grada na istoku zemlje, navodi britanski list. On je istakao da ove borbe imaju ozbiljne posledice po civile i vojsku njegove zemlje.

"Cena ove bitke" u ljudskim životima je "za nas veoma visoka", naglasio je Zelenski, ocenivši da je to jednostavno zastrašujuće i da će "bitka za Donbas bez sumnje ostati upamćena u vojnoj istoriji kao jedna od najnasilnijih bitaka u Evropi".

On je ponovio i ranije molbe za više vojne pomoći i težeg naoružanja od zapadnih saveznika, uključujući SAD i Britaniju.

"Imamo posla sa apsolutnim zlom. I ne preostaje nam ništa drugo nego da krenemo napred i oslobodimo svoju teritoriju. Svakodnevno skrećemo pažnju našim partnerima da će samo dovoljan broj moderne artiljerije Ukrajini obezbediti prednost i konačno okončanje ruske torture ukrajinskog Donbasa", poručio je Zelenski.

On je još naglasio težnje Kijeva da oslobodi celu svoju teritoriju i "otera okupatore iz svih regiona“, i napomenuo da je na frontu širine, sada već više od 2.500 km, strateška inicijativa i dalje na strani ukrajinskih snaga, navodi Gardijan.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Aleks

14.06.2022 09:28

Normalan čovek bi odavno položio oružje i izdejstvovao bar nešto za svoju državu. Ovako će Ukrajina nestati, a on će biti zapamćen kao predsednik koji to nije sprečio, a mogao je. Kako će istorija oceniti Putina i Rusiju nije uopšte bitno u tom smislu.

Evropa