Evropa

Mišel poručio da je Zapadni Balkan prioritet EU više nego ikada, posle sastanka sa Đukanovićem pomenut i Otvoreni Balkan

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2022

-

13:11

Mišel poručio da je Zapadni Balkan prioritet EU više nego ikada, posle sastanka sa Đukanovićem pomenut i Otvoreni Balkan
Šarl Mišel - Copyright Tanjug AP/Michal Dyjuk

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji se danas u Podgorici sastao sa predsednikom Milom Ðukanovićem, izjavio je da je ovo važan momenat za evropsku budućnost Zapadnog Balkana i da je Zapadni Balkan strateški prioritet EU, sada više nego ikada.

"EU je bila ujedinjena u donošenju sankcija Rusiji, a da se pritisak obezbeđuje kontinuitetom šest paketa sankcija", rekao je Mišel je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ðukanovićem, rekao da Zapadni Balkan jeste strateški prioritet za EU i to, kako je naveo, sada više nego ikada.

"Crna Gora je bila veoma konzistentan partner za EU, više od deceniju i vaša zemlja ima rekord od 100 posto usklađenja sa EU politikom", rekao je Mišel.

Ðukanović je konstatovao da poseta Mišela Crnoj Gori upućuje na onu posvećenost Evropske unije evropeizaciji Zapadnog Balkana. Sa Mišelom je, kazao je, razgovarao o stanju u regionu.

"Ponovio sam da je stabilnost Zapadnog Balkana jednako integracije. Nažalost, konstatovali smo da je bilo usporavanja Crne Gore u procesu integracija", rekao je Ðukanović, preneli su podgorički mediji.

Naveo je i da je u tom periodu bilo zemalja koje su nastupale van pozicije integracije, a da je kao upozorenje i stigla agresija Rusije na Ukrajinu, koja je, kako je rekao, ukazala na potrebu evropskih integracija.

Ekonomska saradnja pozitivan korak

Evropska unija će uvek podržavati inicijative koje ohrabruju regionalnu saradnju, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u Podgorici, dok je njegov domaćin crnogorski predsednik Milo Ðukanović izjavio da je pitanje Otvorenog Balkana preterano ispolitizovano i da ne zaslužuje pažnja koja se joj se posvećuje.

"Čujemo šta kažu naši zapadni partneri. Pročitao sam i stav EU i SAD-a. Podržavaju regionalnu saradnju, uz evropske vrednosti", rekao je Ðukanović na zajedničkoj konferenciji sa Mišelom u Vili Gorica.

Mišel, međutim, kaže da "moramo ohrabriti sve napore koji podržavaju ekonomski razvoj i socijalnu koheziju".

"Viša ekonomska saradnja može biti pozitivan korak, ali na liderima država je da odluče", kazao je Mišel.

Ðukanović, pak, smatra da kada je reč o priključenju Crne Gore inicijativi Otvoreni Balkan odluku treba doneti u institucijama, na bazi državnih interesa.

Ponovio je da je ova inicijativa "potekla od evroskeptika koji su u jednom trenutku posumnjali u evropsku perspektivu".

Veruje, dodao je, da je budućnost realna, a sad je dodatno osnažena kroz rusku agresiju.

"Rusija deluje destruktivno na Evropu i pokušava da osnaži sve snage kroz evroskepticizam. Legitimno je da svako iz svojih interesa deluje onako kako misli da je za njega najprpoduktivnije. Moramo da neutrališemo receptore za rusku destrukciju. Njih ima i u EU, i na Zapadnom Balkanu", rekao je Ðukanović.

Mišel je dodao da puno evropskih lidera veruje da treba ubrzati proces integracija, zbog čega žele da iskreno razmene stavove s prijateljima sa Zapadnog Balkana.

"Jako je važno da Zapadni Balkan ostvari napredak. Vidim da postoji jaka politička volja za to. Računam da ćemo do kraja juna moći da imamo zajedničku poruku", naveo je Mišel, prenele su podgoričke Vijesti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa