Evropa

Odluka vlade Nemačke: Bundesver se vraća u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2022

-

17:56

Odluka vlade Nemačke: Bundesver se vraća u BiH
Google Maps - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka vlada donela je odluku da Bundesver ponovo učestvuje u misiji EU za stabilizaciju BiH Eufor Althea.

Posle deset godina nemački vojnici vratiće se u BiH, u misiju u kojoj su učestvovali od 2004. do 2012. godine.

Odluku o upućivanju vojnika u misiju Eufor Althea treba još da odobri Bundestag. Ukoliko Bundestag odobri učešće u misiji, u šta nema sumnje, već u avgustu prvih 25 nemačkih vojnika biće upućeno u BiH.

Nakon toga biće u Eufor upućeno do 50 vojnika, čiji mandat je ograničen do kraja juna 2023. godine. Inače misija EU Eufor Althea ima mandat da se brine o bezbednosti i pružanju podrške u poštovanju Dejtonskog sporazuma.

Trenutno u misiji EU učestvuje oko 2.000 vojnika iz više od 20 zemalja, a trenutno Eufor-om komanduje Austrijanaca general major Anton Veseli. Mnoge zapadne zemlje, kao i Nemačka, zabrinuti su da može doći do destabilizacije BiH usled rata u Ukrajini.

Ahmetović pozdravlja povratak Bundesvera u BiH

Poslanik i član Odbora za spoljne poslove u nemačkom Bundestagu, izvestilac za Balkan vladajuće SPD Adis Ahmetović, pozdravio je odluku o obnovi učešća nemačke vojske Bundesvera u mirovnoj operaciji EU u Bosni i Hercegovini Eufor Althea.

Ahmetović je u saopštenju naglasio da se šest meseci zalagao za povratak Nemačke u mirovnu misiju u BiH. Najavio je da će na sednici Bundestaga glasati za ovu odluku.

„Današnjom odlukom vlada Nemačka preuzela je svoju odgovornost za stabilnost i sigurnosti u BiH i na celom Zapadnom Balkanu, a time i u Evropi. S obzirom na aktuelne političke tenzije u BiH, obavljanjem učešća u misiji šaljemo važan signal i dajemo doprinos stabilnosti“, podvukao je on.

Ahmetović je istakao da demokratija i prosperitet ne mogu da se razvijaju ako strah od separatizma i mogućeg novog sukoba dominira svakodnevnim životom.

“Sada utiremo put za Bosnu i Hercegovinu i Zapadni Balkan da svoju budućnost grade na stabilnim stubovima“, naglasio je on.

Komentari (0)

Evropa