Evropa

Evropska četvorka sa Zelenskim u Kijevu: Lideri država EU za hitan status kandidata za Ukrajinu

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2022

-

17:08

Evropska četvorka sa Zelenskim u Kijevu: Lideri država EU za hitan status kandidata za Ukrajinu
Evropska četvorka sa Zelenskim u Kijevu: Lideri država EU za hitan status kandidata za Ukrajinu - Copyright Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da su sva četvorica lidera Evropske unije, koja su posetila Ukrajinu, podržala ideju da se toj zemlji odmah da status kandidata za članstvo u EU.

Makron je to rekao na konferenciji za novinare nakon sastanka s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Kijevu, koju je držao zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, italijanskim premijerom Mariom Dragijem i predsednikom Rumunije Klausom Johanisom, preneo je Rojters.

"Sva četvorica podržavamo hitan status Ukrajine za kandidata za EU", kazao je Makron. On je dodao da će Francuska pojačati isporuke oružja Ukrajini.

"Nemačka i Francuska nikada neće razgovarati sa Rusijom umesto sa Ukrajinom, niti će nuditi bilo kakve ustupke u ime zemlje ili razgovarati o njima", rekao je Makron na konferenciji za novinare u Kijevu, prenosi agencija TASS.

Kako je istakao francuski lider, na Ukrajini i njenom rukovodstvu je da odluče kada i pod kojim uslovima će nastaviti razgovore sa Moskvom.

"Kada dođe vreme da se okupimo za pregovaračkim stolom, Evropa će razgovarati o bezbednosnim garancijama koje proizilaze iz međunarodnih sporazuma, koje će ukrajinski predsednik sprovoditi u ime svoje nacije", poručio je Makron.

Kako je dodao, to je ono što će dominirati budućim razgovorima sa Rusijom.

"Sada je u pitanju bezbednost na celom evropskom kontinentu", rekao je Makron.

Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

 

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da njegova vlada podržava davanje zvaničnog statusa Ukrajini i Moldaviji kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, istovremeno naglašavajući da kandidati moraju da ispune jasne kriterijume za pristupanje.

"Ukrajina pripada evropskoj porodici", rekao je on tokom posete Kijevu zajedno sa italijanskim premijerom Mariom Dragijem i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, preneo je Rojters.

Nemački kancelar ponovio je da bi bilo neprihvatljivo da Rusija diktira Ukrajini uslove za mirovni sporazum, od kojeg su obe zemlje, kako je kazao, daleko. Kako je rekao, samo Ukrajina, njen predsednik, parlament i narod mogu da definišu okvir mirovnog sporazuma sa Rusijom.

Takođe je ocenio da su Moskva i Kijev "još veoma daleko" od takvog sporazuma.

Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

 

Takođe, italijanski premijer Mario Dragi izjavio je da je glavna poruka njegovih razgovora u Kijevu sa Zelenskim, Makronom i Šolcom da Italija želi da vidi Ukrajinu kao deo Evropske unije.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare u ukrajinskoj prestonici, Dragi istakao da u potpunosti podržava istrage o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini, prenosi Rojters.

Dragi je ranije danas, prilikom posete razorenom ukrajinskom gradu Irpinu, obećao da će sve što je u tom gradu razrušeno biti obnovljeno, naveo je Rojters.

Tanjug/AP/Ludovic Marin

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da je ruska invazija ravna agresiji protiv cele Evrope i da će Ukrajina što više oružja dobije od Zapada, brže moći da oslobodi svoju okupiranu zemlju.

On je rekao da je sa sa liderima Francuske, Nemačke, Italije i Rumunije u Kijevu razgovarao o novim evropskim sankcijama protiv Rusije i posleratnoj obnovi Ukrajine.

"Samo ujedinjeni napori mogu da zaustave Rusiju", poručio je Zelenski, a prenosi Rojters.

Komentari (0)

Evropa