Evropa

Odobreno izručenje Asanža Americi – britanska ministarka potpisala odluku

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP, Gardijan, Tanjug

17/06/2022

-

11:35

Odobreno izručenje Asanža Americi – britanska ministarka potpisala odluku
Odobreno izručenje Asanža Americi – britanska ministarka potpisala odluku - Copyright Tanjug AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama, gde će se suočiti sa optužbama za špijunažu.

Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova u saopštenju navodi da Asanž ima rok od 14 dana da podnese žalbu na ovu odluku, prenosi Rojters.

Iz Vikiliksa su se nakon ove odluke oglasili i saopštili da će se Džulijan Asanž žaliti na tu odluku.

Danas se oglasila i Stela Asanž, njegova supruga, koja je izjavila da će se žaliti na odluku Britanije. Ona je istakla da će se boriti sve dok on ne bude slobodan i dok pravda ne bude zadovoljena.

"Borićemo se protiv ovoga. Koristićemo svaku moguću priliku za žalbu", rekla je ona novinarima, preneo je Rojters.

Inače, Džulijan Asanž može da se žali Visokom sudu u Londonu, koji mora da da odobrenje za nastavak žalbenog procesa. Na kraju mu ostaje da se žali Vrhovnom sudu Velike Britanije, ali ako žalba bude odbijena, on mora da bude izručen u roku od 28 dana.

"U ovom slučaju, sudovi Ujedinjenog kraljevstva nisu utvrdili da bi njegovo izručenje bilo represivno, nepravedno ili zloupotrebljeno. Nisu ni otkrili da bi estradikcija bila nespojiva sa njegovim ljudskim pravima, uključujuči i njegovo pravo na pravedno suđenje i slobodu izražavanja, kao i da će u SAD-u biti tretiran na odgovarajući način, uključujući i njegovo zdravstveno stanje", saopštio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova, a preneo Gardijan.

SAD terete Asanža po 18 tačaka optužnice, među kojima je špijuniranje i hakovanje državnih kompjutera, kao i objavljivanje stotina hiljada poverljivih dokumenata, čime je, kako tvrde, ugrozio ljudske živote. Za ta dela mogao bi da dobije kaznu do 175 godina zatvora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa