Evropa

Otkazano raspoređivanje britanskih padobranaca na Balkan posle incidenta u kasarni

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2022

-

11:45

Otkazano raspoređivanje britanskih padobranaca na Balkan posle incidenta u kasarni
Otkazano raspoređivanje britanskih padobranaca na Balkan posle incidenta u kasarni - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zapovednik britanske vojske general ser Patrik Sanders odlučio je danas da ne pošalje britanske padobranace na Balkan u okviru godišnjeg raspoređivanja NATO snaga nakon što su se pojavili snimci orgija u vojnoj kasarni Mervil u Kolčesteru u Eseksu.

"Moja poruka vojsci je jasna, naša licenca za delovanje je zasnovana na poverenju i moramo da se držimo najviših standarda. Takvo ponašanje je neprihvatljivo, korozivno i štetno po reputaciju vojske", naveo je Sanders u pismu britanskim generalima i komandantima.

On je dodao da nije voljan da "rizikuje misiju ili reputaciju britanske vojske" slanjem padobranaca u inostranstvo, prenosi Gardijan, pozivajući se na pisanje Tajmsa.

Ovog meseca se ispostavilo da je osam padobranaca iz 16. vazdušno-jurišne brigade stavljeno pod policijsku istragu nakon što su snimljeni kako učestvuju u orgijama sa ženom civilom u kasarni Mervil u Kolčesteru u Eseksu, dok je desetine drugih gledalo.

Iako je utvrđeno da nije počinjen zločin, jer je, po navodima vojne policije, žena dobrovoljno pristala da učestvuje u orgijama, Sanders je ocenio da je ta aktivnost mogla biti protumačena kao "ponižavanje žena“ i da je u suprotnosti sa vojnim vrednostima i standardima, navodi Gardijan.

Britanski list navodi da se veruje da je žena prokrijumčarena u kasarnu čak 31 put za pet meseci i dodaje da je incident usledio nakon niza drugih slučajeva lošeg ponašanja vojnika tokom vojne vežbe u Severnoj Makedoniji na kojima su britanske snage bile u maju ove godine.

Komentari (0)

Evropa