Evropa

Evropska komisija: Energetska bezbednost partnera sa Zapadnog Balkana nam je važna

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2022

-

13:16

Evropska komisija: Energetska bezbednost partnera sa Zapadnog Balkana nam je važna
Evropska komisija: Energetska bezbednost partnera sa Zapadnog Balkana nam je važna - Copyright AP Photo/Hussein Malla

veličina teksta

Aa Aa

U Evropskoj komisiji danas nisu imali odgovor na pitanje medija da li će i na koji načini EU pomoći Srbiji da smanji štetu nastalu zbog uvođenja embarga EU na naftu iz Rusije.

U Komisiji kažu da ne mogu da komentarišu mogućnost izuzeća Srbije iz embarga na uvoz ruske nafte, što je već omogućeno Mađarskoj, i ponavljaju da je za Uniju "energetska bezbednost partnera sa Zapadnog Balkna važna".

"Mi pomažemo Srbiji i drugim partnerima da smanje energetsku zavisnost od Rusije. Kroz Ekonomski i izvesticioni plan za Zapadni Balkan pojačali smo našu podršku energetskoj bezbednosti regiona i to putem poboljšanja energetske efikasnosti, podrškom prelaska na obnovljive izvore energije kao i kroz razvoj transbalkanskog električnog koridora", kaže portparolka EK Ana Pisonero.

Pisonero napominje da su u januaru ove godine počeli i radovi na gasnom interkonektoru između Srbije i Bugarske, za koji je EU izdvojila 50 miliona evra bespovratne pomoći, kao i da je Srbija, zajedno sa zemljama regiona, pozvana da učestvuje u zajedničkoj nabavci gasa sa članicama EU.

Na ponovljeno pitanje o konkretnoj pomoći Srbiji da nadosmesti rusku naftu, u Evropskoj komisiji kažu da "nemaju šta da dodaju".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa