Evropa

Putin: Zajednička politika zemalja BRIKS važna kao nikada pre

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2022

-

16:22

Putin: Zajednička politika zemalja BRIKS važna kao nikada pre
Putin: Zajednička politika zemalja BRIKS važna kao nikada pre - Copyright Yin Gang/Xinhua via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je danas da je zajednička politika zemalja članica grupe BRIKS - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike - u cilju izgradnje multipolarnog sveta sada ključna kao nikada pre.

"Sigurni smo da je liderstvo zemalja BRIKS-a u formulisanju zajedničkog i pozitivnog kursa ka izgradnji istinski multipolarnog sistema međudržavnih odnosa, zasnovanog na univerzalno priznatim normama međunarodnog prava i ključnim principima Povelje UN, od krucijalne važnosti kao nikada ranije", rekao je Putin u video obraćanju na 14. samitu BRIKS-a, prenosi Tass.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da složenost i transnacionalna priroda problema i pretnji sa kojima se suočava međunarodna zajednica zahtevaju traženje kolektivnih odgovora uz aktivno učešće ovog bloka.

"Više puta smo govorili da samo zajedno možemo da rešavamo probleme kao što su sukobi, borba protiv terorizma, protiv organizovanog kriminala, uključujući sajber kriminal, borba protiv klimatskih promena i širenja opasnih zaraza", naglasio je ruski predsednik.

Putin je optužio Zapad da je sebičnim pokušajima da okrivi čitav svet za sopstvene greške u makroekonomiji izazvao krizu koja se može prevazići samo fer i uzajamno korisnom saradnjom.

"Samo na temelju iskrene i uzajamno korisne saradnje moguće je tražiti izlaz iz ove krizne situacije koja je nastala u globalnoj ekonomiji nepromišljenim i sebičnim postupcima pojedinih država koje, koristeći finansijske mehanizme, suštinski prebacuju krivicu za sopstvene greške u makroekonomskoj politici na ceo svet", rekao je.

Ruski lider je istakao da pet zemalja BRIKS-a imaju zaista veliki ekonomski, naučni, tehnološki i ljudski potencijal, koji omogućava da efikasno rade zajedno na obezbeđivanju međunarodne stabilnosti i bezbednosti, održivog rasta i prosperiteta i blagostanja svojih naroda.

Dodao je takođe da je Rusija spremna da jača saradnju sa Brazilom, Indijom, Kinom i Južnom Afrikom u širokom spektru oblasti i da se zalaže za unapređenje globalne ulogu zemalja BRIKS-a.

"Zemlje našeg bloka produbljuju saradnju u širokom spektru pitanja koja su na globalnoj i regionalnim agendama, a autoritet BRIKS-a i njegov uticaj na globalnoj sceni se kontinuirano povećava iz godine u godinu", zaključio je Putin.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa