Evropa

RAT U UKRAJINI Medvedev: Svaki pokušaj posezanja za Krimom značiće Treći svetski rat

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/06/2022

-

07:38

RAT U UKRAJINI Medvedev: Svaki pokušaj posezanja za Krimom značiće Treći svetski rat
Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Alexei Alexandrov, Nariman El-Mofty - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Alexei Alexandrov, Nariman El-Mofty

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 124. dan od početka rata u Ukrajini, a u nemačkim Alpima sastali su se lideri grupe G7 u čijem fokusu je rat u Ukrajini, energetska kriza, inflacija i pokušaj da se nađe odgovor na pitanje kako da se zada udarac ruskom gasnom profitu. Lideri G7 najavljuju zabranu uvoza ruskog zlata, a britanski premijer Boris Džonson rekao je da ne smeju da pokleknu pred zamorom od rata u Ukrajini. Prethodni dan obeležili su i vazdušni udari na glavni grad Ukrajine, Kijev, dok se borbe nastavljaju u regionu Donbasa. Gradonačelnik Severodonjecka rekao je da su ruske snage u potpunosti zauzele ovaj grad, dok je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio da će Ukrajina vratiti sve gradove, uključujući i Severodonjeck.

Ključni događaji

  • Lideri G7, na sastanku u čijem je fokusu rat u Ukrajini, najavili su zabranu uvoza ruskog zlata 
  • Zelenski: Ruske snage bombardovale tržni centar u Kremenčuku u kojem se nalazilo oko hiljadu ljudi
  • EU do sada prikupila dve milijarde evra vojne pomoći Ukrajini, saopštio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel
  • Mađarska je pozvala na hitne mirovne pregovore kako bi se okončao rat između Ukrajine i Rusije
  • Ukrajina traži da G7 da reaguje na ruske udare na Kijev
  • Ruske snage ušle i u Lisičansk
  • "Roskosmos" pokrenuo serijsku proizvodnju interkontinentalnih balističkih raketa "sarmat"
  • Zelenski: Vratićemo sve gradove, uključujući Severodonjeck
  • Sastanak Putina i Lukašenka, Moskva će isporučiti Belorusiji nove raketne sistema

Kao je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.52 Medvedev: Pokušaj posezanja za Krimom biće Treći svetski rat

Svaki pokušaj posezanja za Krimom smatraće se objavom rata Rusiji, a ako to učini država koja je deo NATO to će značiti sukob sa celom Severnoatlantskom alijansom, to će zapravo biti treći svetski rat, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev govoreći o posledicama mogućeg ulaska Ukrajine u NATO. To bi bila totalna katastrofa, rekao je Medvedev u intervjuu za "Argumente i činjenice", a prenela je agencija RIA Novosti.

23.45 Putin prihvatio poziv Indonezije da učestvuje na Samitu G20

Ruski predsednik Vladimir Putin prihvatio je poziv Indonezije da učestvuje na samitu Grupe 20, a detalji će tek biti usaglašeni, saopštio je danas pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov. Ušakov je potvrdio učešće, ali nije mogao da kaže da li će Putin na samitu učestvovati uživo ili će se obratiti putem video linka, prenosi Tass.

23.33 Lideri G7 osudili napad u Kremenčuku

Lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta, okupljeni na godišnjem samitu u južnoj Nemačkoj, osudili su kao "gnusan" ruski raketni napad na tržni centar u ukrajinskom gradu Kremenčuku. "Saosećamo sa Ukrajinom u žalosti za nevinim žrtvama ovog brutalnog napada", napisali su u zajedničkoj izjavi koju je na Tviteru objavio portparol nemačke vlade, preneo je Rojters.

23.16 Porastao broj žrtava u napadu na tržni centar, sada ih je 13

Broj poginulih u današnjem napadu na tržni centar u ukrajinskom gradu Kremenčuku porastao je na 13, dok je 50 osoba povređeno, izjavio je guverner Poltavske oblasti Dmitrij Lunin.

Lunin je rekao da su dve ruske rakete pogodile tržni centar, prenosi Rojters. On je na Telegramu naveo da je prerano govoriti o konačnom broju stradalih pošto spasioci i dalje pretražuju ruševine. Lunin je dodao da je 21 osoba prebačena u bolnicu, a da je prvu pomoć dobilo 29 osoba, koje nisu hospitalizovane.

23.05 Ruski general: Ukrajinske snage koriste pekare i mlekaru u vojne svrhe


General-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom, izjavio je danas da su ukrajinske snage koristile pekare u Slavjansku i Harkovu i mlekaru u Kramatorsku za raspoređivanje artiljerije i oklopnih vozila i višestrukih raketnih sistema (MLRS).

"Uprkos pretnji od izbijanja prehrambene krize, ukrajinske oružane formacije nastavljaju da koriste preduzeća prehrambene industrije u vojne svrhe", rekao je on, preneo je TASS.

22.45 Poslednji džep otpora u Luganskoj oblasti - "grad blizanac" Severodonjecka

Nakon višenedeljnih teških borbi oko Severodonjecka, ruske snage u potpunosti su okupirale ovaj grad u Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine. Posle njegovog zauzimanja, ofanziva ruskih trupa usmerena je na obližnji Lisičansk, a njegovo potencijalno osvajanje Rusima otvara prolaz za ostvarivanje jednog od ratnih ciljeva. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

22.26 Francusko ministarstvo spoljnih poslova: Rusija mora da odgovara za napad na tržni centar

Rusija mora da odgovara za današnji smrtonosni raketni napad na prepun ukrajinski tržni centar, saopštilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova osuđujući napad. Rusija mora da odgovara za ova dela, Francuska podržava borbu protiv nekažnjivosti u Ukrajini, istakla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova u saopštenju, preneo je Rojters.

21.55 Porastao broj žrtava granatiranja Harkova: Najmanje petoro poginulih

Najmanje pet osoba je poginulo, a 22 su povređene u današnjem ruskom granatiranju Harkova, grada na severoistoku Ukrajine, saopštio je guverner Harkovske oblasti Oleh Sinehubov. "Sve su to civili Harkova, koji su šetali ulicama, bili na igralištima", naveo je Sinehubov na Telegramu.

 

 

21.25 Šolc: Svet ujedinjeniji u podršci Ukrajini nego što Rusija sugeriše

Tanjug/Tobias Schwarz/Pool Photo via AP

 

Šolc je istakao da je svet ujedinjeniji u podršci Ukrajini nego što Rusija sugeriše, preneo je Gardijan. "Ne smemo da uđemo u zamku koju Putin postavlja tvrdeći da je svet podeljen na globalni zapad - G7 i njegove prijatelje na severu i sve ostale. To nije tačno", rekao je Šolc za nemačku televiziju ZDF.

20.45 Portparol UN: Tržni centri i civili nikada ne treba da budu meta

Ujedinjene nacije su zabrinute zbog intenziviranja borbi u Ukrajini i napada na tržni centar, izjavio je portparol UN Stefan Dižarik. "Bilo kakva civilna infrastruktura, koja očigledno uključuje tržne centre i civile, nikada ne bi trebalo da bude meta", rekao je Dižarik, prenosi Rojters,

 

 

20.00 Simson: Verovatno će doći do prekida isporuke gasa EU iz Rusije

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson izjavila je danas da je vrlo verovatan ozbiljan prekid u isporuci gasa Evropskoj uniji iz Rusije. Ona je pozvala članice evropskog bloka da ažuriraju planove za vanredne situacije kako bi se izborili sa šokovima u snabdevanju i pređu na druga goriva gde god je to moguće radi uštede gasa, preneo je Rojters.

 

 

19.41 Kanada najavila dodatne sankcije Rusiji

Kanada je danas najavila dodatne mere kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu, uključujući dodatne sankcije i zabranu izvoza tehnologija koje bi mogle da pomognu u poboljšanju ruskih odbrambenih proizvodnih kapaciteta. Nove sankcije će biti usmerene na šest pojedinaca i 46 entiteta povezanih sa ruskim odbrambenim sektorima, 15 Ukrajinaca koji podržavaju Rusiju i 13 pojedinaca i dva entiteta u Belorusiji, navodi se u saopštenju iz kancelarije kanadskog premijera Džastina Trudoa, preneo je Rojters.

19.00 Guverner Harkova: U napadu poginule četiri osobe, 19 ranjenih

Najmanje četiri osobe su poginule, a 19 je ranjeno u današnjem ruskom granatiranju Harkova na severoistoku Ukrajine, izjavio je guverner regiona Harkov Oleh Sinehubov. "Lekari pružaju svu neophodnu pomoć. Informacije o broju žrtava se ažuriraju", napisao je on na Telegramu, preneo je Rojters.

18.45 Lunjin: U Kremenčugu poginulo 10 ljudi

U ruskom napadu na tržni centar u ukrajinskom gradu Kremenčug poginulo je 10 ljudi, saopštio je Dmitro Lunjin, načelnik Poltavske oblasne državne uprave, prema podacima koji su ažurirani u 19.30 po lokalnom vremenu. Ranije su ukrajinski zvaničnici saopštili da se pretpostavlja da je više desetina ljudi ranjeno.

18.40 Bajden podigao carinske stope za rusku robu na 35 odsto

Američki predsednik Džozef Bajden podigao je danas carinske stope za rusku robu na 35 odsto u okviru suspenzije statusa trgovinski najpovlašćenije nacije koji je imala Rusija, saopšteno je iz Bele kuće. Povećanje carinskih stopa na 35 odsto odnosi se na uvoz "određenih drugih proizvoda iz Ruske Federacije, čiji uvoz do sada nije zabranjen", navodi se u saopštenju, a prenosi Rojters.

18.30 Šolc: Nema povratka na stanje pre ruskog napada

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas sa samita Grupe sedam najbogatijih demokratija (G7) da neće biti povratka u vreme pre napada Rusije na Ukrajinu koji je doveo do dugoročnih promena u međunarodnim odnosima. "Kada se situacija promeni, moramo i mi da se promenimo", ukazao je Šolc u izjavi jednoj nemačkoj televiziji na kraju drugog dana samita G7 koji se održava u Bavarskim Alpima, prenosi Rojters.

18.00 Rusija proteruje osam grčkih diplomata

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije danas je ambasadorki Grčke uručilo notu o proterivanju osam grčkih diplomata. "U ministarstvo spoljnih poslova Rusije je 27. juna pozvana ambasadorka Grčke u Rusiji E. Nasika, kojoj je uručen protest zbog politike konfrontacije grčkih vlasti prema Rusiji, uključujući isporuke naoružanja i vojne tehnike režimu uz Kijevu i proterivanje ruskih diplomata", navedeno je u saopštenju ruskog ministarstva, prenosi Rojters.

17.20 Peskov: Neosnovanje tvrdnje da Rusija ne servisira spoljni dug

Rusija je danas odbacila tvrdnje Zapada da prvi put posle više od jednog veka nije izmirila obaveze po osnovu spoljnog duga. Poručeno je investitorima da se obrate zapadnim finansijskim agentima za isplatu gotovinskih sredstava koja su im poslata, ali koja imaocima obveznica nisu dostavljena. "Izjave o neizvršenju obaveza su apsolutno neopravdane. Činjenica da je Evroklir zadržao ovaj novac i nije ga prebacio primaocima nije naš problem. Apsolutno nema nikakvog osnova da se ova situacija naziva neizmirenjem", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

16.40 Zelenski: Ruske snage bombardovale tržni centar u Kremenčugu

Gradonačelnik Kremenčuga Vitalij Meletskij naveo je u postu na Fejsbuku da su ruske snage ispalile projektil na tržni centar u kojem se nalazio "veliki broj ljudi". Naveo je da je bio na licu mesta, ali nije saopštio koliko je ljudi poginulo ili je povređeno.

S druge strane, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da se preko hiljadu ljudi nalazilo u šoping centru u vreme vazdušnog napada. Nije izneo detalje o poginulima i povređenima, ali je rekao da je "nemoguće i zamisliti broj žrtava".

ДСНС України/dsns.gov.ua

 

Prethodno je guverner Poltavske oblasti Dmitrij Lunin rekao da su ruske snage pogodile su danas civilni objekat u Kremenčuku i da ima žrtava. "Nažalost, ima žrtava. Više informacija kasnije", rekao je Lunin.

15.07 Vlasnik čeličane tužio Rusiju

Najbogatiji Ukrajinac i vlasnik čeličane Azovstalj u Marijupolju Rinat Ahmetov, podneo je tužbu protiv Rusije Evropskom sudu za ljudska prava, tražeći odštetu za, kako je naveo, milijarde dolara poslovnih gubitaka zbog ruske invazije. Opširnije u posebnoj vesti

EPA/DANIEL NAUPOLD

 

14.51 Moskva: Ruske snage pogodile fabriku raketa Artem u Kijevu

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske snage pogodile radionice ukrajinske fabrike raketa „Artem“ u Kijevu. U saopštenju se navodi de je to preduzeće, koje je pogođeno juče, proizvodilo municiju za ukrajinske višecevne raketne sisteme. Dodaje se da civilna infrastruktura Kijeva nije oštećena usled upotrebe visokopreciznog naoružanja.

14.28 G7: Bićemo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno

Lideri Grupe sedam (G7) najrazvijenijih zemalja sveta poručili su sa današnjeg samita u nemačkom gradu Elmanu da će nastaviti da pružaju finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini i da će biti uz tiu zemlju koliko god bude potrebno.

Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber, Pool

 

13.02 EU šalje Ukrajini opremu za zaštitu od nuklearne pretnje

Evropska unija šalje Ukrajini opremu specijalizovanu za rizike po javno zdravlje, kao što su hemijske, biološke, radiološke i nuklearne pretnje, objavljeno je u Evropskoj komisiji. U Komisiji kažu da ova pomoć obuhvata 300.000 specijalizovanih zaštitnih odela, 5.600 litara dekontaminanata i 850 komada opreme za operacije dekontaminacije, a do isporuke dolazi nakon specifičnog zahteva ukrajinske vlade. U Briselu navode da je ukupna vrednost ove donacije više od 11 miliona evra, a da će pomoć Ukrajini biti isporučena iz zaliha EU za hitne slučajeve.

12.20 Nove sankcije SAD za Rusiju

Sjedinjene Američke Države uvešće vizna ograničenja za oko 500 ruskih zvaničnika zbog sukoba u Ukrajini, kao i više carine na preko 570 vrsta ruske robe i sankcije kompanijama koje pomažu Rusiji da izbegne restriktivne mere, saopštila je danas Bela kuća. Opširnije u odvojenoj vesti.

11.28 Rojters: Zelenski od G7 tražio PVO i dodatne sankcije Rusiji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je danas od Grupe sedam najrazvijenijih zemalja protivvazdušne odbrambene sisteme, više sankcija Rusiji i bezbednosne garancije, rekao je neimenovani evropski zvaničnik. Zelenski je u obraćanju video-linkom liderima na samitu G7 putem video-linka, takođe zatražio pomoć za izvoz žita iz Ukrajine kao i pomoć za obnovu, rekao je jedan evropski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Tanjug/Kenny Holston/Pool via AP

 


11.08 Ukrajina suspendovala neke nuklearne sporazume sa Rusijom

Ukrajina je suspendovala nekoliko nuklearnih bezbednosnih sporazuma sa Rusijom, saopštio je danas ukrajinski Državni inspektorat za nuklearnu bezbednost. Ukrajina naročito obustavlja sporazum o razmeni informacija i saradnji u polju bezbednosnih odredbi koje se tiču mirovne upotrebe nuklearne sile.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

11.02 Vazdušne sirene pre govora Zelenskog

Baš kada je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski  video-linkom trebalo da se obrati liderima na Samitu G7, veliki broj sirena za vazdušnu opasnost mogao se čuti u Kijevu, prenosi BBC. U prestonici zemlje se ponovo čuju vazdušne sirene, kao i u nekim severnim i zapadnim delovima. Juče je jedna osoba poginulo a šest je povređeno u granatiranju jednog stambenog bloka.

10.20 Kijev: Raketni napad na Odesu oblast, osam povređenih

U raketnom napadu ruskih snaga na Odesku oblast povređeno je osam osoba, među kojima je jedno dete, saopštila je danas ukrajinska operativna komanda za jug. Navedeno je da povređenima nije bila potrebna hospitalizacija, a da su rakete ispaljene iz aviona Tu-22 iz pravca Krima, prenosi Interfaks Ukrajina.

10.11 Sve najvažnije danas o ratu u Ukrajini u prilogu Euronews Srbija

Euronews TV

10.03 Ukrajinske vlasti pozvale civile da se hitno evakuisu iz Lisičanska

Regionalne vlasti pozvale su danas civile da se hitno evakuišu iz grada Lisičanska na istoku Ukrajine, koji napadaju ruske snage. "Situacija u gradu je veoma teška", napisao je na Telegramu regionalni guverner Lugaske oblasti Sergej Gajdaj, prenosi agencija Rojters.

 

 

09.43 Litvanija usaglasila sa EK principe tranzita ka Kalinjingradu

Rukovodstvo Litvanije usaglasilo je danas u konsultacijama sa Evropskom komisijom (EK) osnovne principe i smernice za tranzit ruske robe za enklavu Kalinjingrad.

profimedia

 

09.23 Austrija do sada zamrzla 1,5 milijardi evra ruskih oligarha

 U Austriji je do sada zamrznuto 1,5 milijardi evra imovine ruskih oligarha koji potpadaju pod sankcije EU, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova. Nadležna jedinica, kojom upravlja Direkcija državne bezbednosti i obaveštajne službe (DSN), na najprofesionalniji način istražuje i pronalazi imovinu sankcionisanih lica, istakao je ministar unutrašnjih poslova Austrie Gerhard Karner.

09.14 SAD najavljuju slanje novog moćnog oružja Ukrajini

SAD ove nedelje planiraju da najave slanje naprednog protivvazduhoplovnog sistema Ukrajini, raketa zemlja - vazduh srednjeg i dugog dometa, javlja CNN pozivajući se na svoje izvore. Kao odgovor na zahteve ukrajinskih snaga, ove nedelje će biti najavljeno i slanje druge vojne pomoći, uključujući dodatnu municiju za artiljeriju i radarske sisteme za odbranu protiv raketa. Ukrajinske službe zahtevale su proturaketni odbrambeni sistem, poznat kao NASAMS, koji može pogoditi mete na udaljenosti većoj od 160 kilometara. CNN-ov izvor navodi da će ukrajinske snage morati proći i obuku za korištenje takvog ssistema.

09.48 Kijev: Ruske snage pokušavaju blokadu Lisičanska sa juga

Generalštab Ukrajine saopštio je danas da ruske trupe pokušavaju da blokiraju Lisičansk sa juga, uz podršku artiljerije. Navedeno je da je ruska avijacija izvela napad u oblasti Lisičanska, prenosi Ukrinform. Dodaje se da je nastavljeno granatiranje civilne i vojne infrastrukture u oblasti pojedinih naselja u Černigovskoj oblasti i da su granatirana i pojedina naselja u Harkovskoj oblasti. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine navodi da se borbe vode i na drugim pravcima.

09.44 Kanada razmestila dva ratna broda u Baltiku i severnom Atlantiku

Kanada je rasporedila još dva ratna broda u Baltičkom moru i u severnom Atlantiku, koji su se pridružili paru fregata koje se već nalaze u tom području, u pokušaju da se ojača istočno krilo NATO u jeku rata u Ukrajini. U saopštenju kanadske mornarice se navodi i da će do oktobra kanadski brodovi učestvovati u pomorskim vežbama čišćenja mina i održavati "visoku borbenu gotovost", što će omogućiti da brzo i efikasno reaguju u podršci svim operacijama NATO.

08.00 Putin u poseti Tadžikistanu i Turkmenistanu

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće ove nedelje Tadžikistan i Turkmenistan, bivše sovjetske države u centralnoj Aziji, izvestila je ruska državna televizija. Biće to prvo putovanje ruskog lidera u inostranstvo otkako je naredio napad ruskih snaga na Ukrajinu. Opširnije u odvojenoj vesti.

07.45 Premijer Japana najavio proširenje sankcija Rusiji

Japanska vlada proširiće individualne i sankcije koje se tiču izvoza iz Rusije, izjavio je premijer Fumio Kišida na samitu G7 u Nemačkoj, izvestio je japanski javni servis NHK. Kako se navodi u izveštaju NHK, Japan namerava da zamrzne imovinu 70 ruskih fizičkih i pravnih lica zbog rata u Ukrajini i da uvede dodatne sankcije vezane za izvoz za još 90 ruskih organizacija za koje zvanični Tokio smatra da imaju veze sa odbrambenom industrijom, prenosi agencija TASS.

07.42 Sve više upozorenja da rat u Ukrajini može da traje godinama

Prošlo je više od četiri meseca od početka rata u Ukrajini, a i dalje mu se ne nazire kraj. Uprkos nekoliko rundi pregovora diplomatski putevi nisu dali većih rezultata, a svakodnevno stižu izveštaji o novim granatiranjima na ukrajinskoj teritoriji. Stručnjaci su za Euronews Srbija objasnili kako vide dalji tok događaja u Ukrajini, a više o tome pročitajte u posebnom tekstu.

07.20 Turska se neće pridružiti sankcijama protiv Rusije

Turska se neće pridružiti sankcijama Zapada protiv Rusije, koje su uvedene zbog ukrajinske krize, izjavio je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin. "Ne uvodimo sankcije i nećemo im se pridružiti. Moramo da gledamo naše interese. Ako svi ruše mostove, ko će onda razgovarati sa Rusijom", rekao je Kalin sinoć u intervjuu za televiziju Haberturk, a prenosi TASS.

Tanjug AP/Nariman El-Mofty

 

07.11 Matvijenko: Pregovori samo ako Ukrajina prihvati uslove Rusije

Predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko, izjavila je da su pregovori Rusije i Ukrajine mogući samo ako Kijev prihvati uslove Moskve. Matvijenko je za belorusku televiziju STV rekla da bi Zapad, da je to hteo, doveo Kijev za pregovarački sto i naterao ga da postigne mirovni sporazum. Ona je dodala da bi pregovori trebalo da se odvijaju pod "realnim uslovima" koji su javno objavljeni kao ciljevi "specijalne vojne operacije". Istakla je da Rusija neće pregovarati ni pod kakvim drugim uslovima, jer je, kako je navela, "Ukrajina ta koja je prešla crvenu liniju“.

07.01 Lideri G7 najavili zabranu uvoza ruskog zlata, obraća im se Zelenski

Lideri Grupe sedam najjačih svetskih ekonomija okupili su se u dvorcu Elmau, u bavarskim Alpima, gde će do utorka razmatrati posledice rata u Ukrajini po globalno snabdevanje hranom i energentima i načine da se tržište stabilizuje. Početak trodnevnog samita obeležila je odluka SAD, Kanade, Japana i Velike Britanije da zabrane uvoz ruskog zlata, kao deo nastojanja da uskrate Moskvi sredstva za finansiranje vojne operacije u Ukrajini. Liderima će se danas preko video-linka obratiti ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.,

Tanjug/Brendan Smialowski/Pool via AP

 

07.02 Rusija kasni s plaćanjem državnog duga

Rusija nije platila kamate na državni duga u stranoj valuti u vrednosti od oko 100 miliona dolara, prvi put u više od sto godina. Rok za plaćanje je istekao noćas u ponoć. Moskva kaže da je, iako ima novca da plati dugove, zbog sankcija prisiljena na neplaćanje. Ovo je prvi put od 1918. godine da Rusija nije platila dug u stranoj valuti, javio je BBC. Opširnije u odvojenoj vesti.

06.57 Mišel: EU do sada prikupila dve milijarde evra vojne pomoći Ukrajini

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da je Evropska unija do sada prikupila oko dve milijarde evra vojne pomoći Ukrajini, ali da joj je potrebno još vojne pomoći, finansijskih sredstava i političke podrške.

On je na konferenciji za novinare u zamku Elmau u Nemačkoj, gde se održava samit Grupe 7 najrazvijenijih zemalja, dodao da "ruski rat u Ukrajini” dovodi svet u opasnost i 2dramatično utiče na snabdevanje hranom, energijom, povećanje cena i inflaciju". "Od prvog dana EU nastupa jedinstveno da podrži Ukrajinu i sankcioniše Rusiju. EU nastavlja da šalje finansijsku, humanitarnu i političku podršku", rekao je Mišel. 

06.51 Ukrajina traži da G7 da reaguje na ruske udare na Kijev

Učesnici samita G7 treba da reaguju na ruske napade u Kijevu, izjavio je danas šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak. On je u objavi na Telegramu ocenio da sankcije Rusiji treba da budu agresivnije, prenosi Interfaks Ukrajina.

"Embargo na izvoz zlata - to je dobro, ali je potreban embargo na gas u novom paketu sankcija EU“, napisao je Jermak. 

06.42 Zelenski: U Kijevu ranjena devojčica, državljanka Rusije

Ukrajinske vlsti juče su izveštavale o granatiranju Kijeva tvrdeći da je jedna osoba poginula, a petoro ranjeno. Predsednik Volodimir Zelenski je u svom noćnom obraćanju rekao da je muškarac koji je preminuo imao 37 godina, a njegova sedmogodišnja ćerka Ženja nalazi se na lečenju u dečjoj bolnici u Kijevu.

"Ranjena je i njema majka. Inače, devojčica je državljanka Rusije. To je to. Kod nas joj ništa nije pretilo, bila je potpuno sigurna, dok sama Rusija nije odlučila da su im sada svi neprijatelji - žene, deca, vrtići, stambene zgrade, bolnice, železnica”, rekao je.

VELIČINA TEKSTA

Sjedinjene Američke Države uvešće vizna ograničenja za oko 500 ruskih zvaničnika zbog sukoba u Ukrajini, kao i više carine na preko 570 vrsta ruske robe i sankcije kompanijama koje pomažu Rusiji da izbegne restriktivne mere, saopštila je danas Bela kuća.

"Ministarstvo finansija SAD uvešće sankcije privatnim vojnim kompanijama koje deluju u Ukrajini, ruskim vojnim jedinicama koje su umešane u kršenje ljudskih prava ili kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Ukrajini, kao i visokim zvaničnicima koje je Rusija postavila u oblastima pod opsadom ili koje drže ruske snage, uključujući ministre i gradonačelnike spornih gradova", navodi se u izveštaju Bele kuće, prenosi agencija TASS.

VELIČINA TEKSTA

Sjedinjene Američke Države uvešće vizna ograničenja za oko 500 ruskih zvaničnika zbog sukoba u Ukrajini, kao i više carine na preko 570 vrsta ruske robe i sankcije kompanijama koje pomažu Rusiji da izbegne restriktivne mere, saopštila je danas Bela kuća.

"Ministarstvo finansija SAD uvešće sankcije privatnim vojnim kompanijama koje deluju u Ukrajini, ruskim vojnim jedinicama koje su umešane u kršenje ljudskih prava ili kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Ukrajini, kao i visokim zvaničnicima koje je Rusija postavila u oblastima pod opsadom ili koje drže ruske snage, uključujući ministre i gradonačelnike spornih gradova", navodi se u izveštaju Bele kuće, prenosi agencija TASS.

Komentari (0)

Evropa