Evropa

Poslednji džep otpora u Luganskoj oblasti - "grad blizanac" Severodonjecka stoji na putu Putinovim ciljevima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/06/2022

-

20:00

Poslednji džep otpora u Luganskoj oblasti - "grad blizanac" Severodonjecka stoji na putu Putinovim ciljevima
Tanjug/AP/Oleksandr Ratushniak - Copyright Tanjug/AP/Oleksandr Ratushniak

veličina teksta

Aa Aa

Nakon višenedeljnih teških borbi oko Severodonjecka, ruske snage u potpunosti su okupirale ovaj grad u Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine. Posle njegovog zauzimanja, ofanziva ruskih trupa usmerena je na obližnji Lisičansk, a njegovo potencijalno osvajanje Rusima otvara prolaz za ostvarivanje jednog od ratnih ciljeva.

Nakon što su tokom nekoliko dana pristizale informacije o povlačenju ukrajinskih snaga iz tog grada, gradonačelnik Severodonjecka Oleksandr Strjuk objavio je i da je taj grad u potpunosti pod kontrolom ruskih snaga. Kako je rekao, svi koji su ostali tamo ne mogu više da dođu do teritorija pod kontrolom Ukrajine jer je grad odsečen. 

Nakon prve faze rata u kojoj je, kako su ocenjivali analitičari, ukrajinska strana pružila mnogo više otpora nego što su Rusi očekivali, ruske oružane snage, podsetimo, počele su krajem marta pregrupisavanje. Fokus - istok Ukrajine, odnosno, Donbas. Tako se danas najveće borbe u Ukrajini zapravo vode u ovom regionu, pre svega u Luganskoj oblasti.

Pad Severodonjecka, grada koji je nekada bio dom za više od 100.000 ljudi, od velikog je strateškog, ali i psihološkog značaja za Rusiju i najveća pobeda Moskve od zauzimanja lučkog grada Marijupolj prošlog meseca.

Kako piše BBC, posle zauzimanja Severodonjecka Rusi su zapravo korak bliže zauzimanju čitave Luganske oblasti. Na putu ka tom cilju sada je ostao samo jedan grad u čijem smeru je upereno rusko oružje - Lisičansk.

Bitka za istok

Kako su isticali ruski zvaničnici, Rusija planira da preuzme punu kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom, u okviru druge faze vojne operacije. Žarište ove faze u Donbasu premeštalo se vremenom iz jednog do drugog grada, a teške borbe vodile su se nedeljama oko Severodonjecka. 

Kako je ranije za Euronews Srbija objasnio istoričar Aleksandar Životić, Severodonjeck je važan politički i psihološki faktor. Naime, iako su ratni ciljevi Rusije "maglovito" postavljeni, i često su u hodu menjani, sada je primarni cilj ovladavanje prostorima Donjecke i Luganske oblasti.

Značaj Severodonjecka stoga je višestruk. Zauzimanje ovog grada, a potencijalno osvajanje i njegovog "blizanca" preko reke Severski Donjec - Lisičanska, značilo bi da se čitava Luganska oblast u svojim administrativnim granicama nalazi pod kontrolom ruskih i proruskih snaga u Ukrajini i time bi jedan od proklamovanih ciljeva od strane ruskog državnog i vojnog vrha bio praktično ostvaren. 

profimedia

 

Dva grada i okolna područja su bili veliki džepovi ukrajinskog otpora u provinciji Lugansk, od kojih je 95 odsto teritorije pod kontrolom Rusije i lokalnih separatista, piše Al Džazira. Rusi i separatističke snage takođe kontrolišu oko polovine regiona Donjeck, druge pokrajine u Donbasu.

Ukrajinska vojska saopštila je u subotu da su se ukrajinske trupe povukle iz strateškog grada Severodonjecka na istoku Ukrajine, a Strjuk je potom izjavio da su ruske snage, posle višenedeljnog bombardovanja, u potpunosti zauzele taj grad.

"Severodonjeck su u potpunosti zauzele ruske snage i ovaj strateški značajan grad na istoku Ukrajine sada je pod punom potpunom kontrolom Rusije koja sada pokušava da uspostavi svoj poredak. Imenovali su svog komandanta grada", rekao je Oleksandr Strjuk, preneo je ranije Rojters.

U fokusu sada Lisičansk

Kako piše BBC, zauzimanjem makar jednog od dva regiona koji čine Donbas, ruski predsednik Vladimir Putin bi pred svojim narodom mogao da govori o dostignuću, što mu je preko potrebno posle neuspeha na početku i povlačenja iz područja oko Kijeva.

Dopisnik BBC Džon Invud piše da padom Severdonjecka, zauzimanje Luganske oblasti i dalje nije zagarantovano, iako je verovatnije. Na putu Rusije stoji grad Lisičansk, na samo nekoliko desetina kilometara od Severodonjecka, koji je i dalje u ukrajinskim rukama.

Međutim, Generalštab Ukrajine saopštio je danas da ruske trupe pokušavaju da blokiraju Lisičansk sa juga, uz podršku artiljerije i navedeno je da je ruska avijacija izvela napad u oblasti Lisičanska, prenosi Ukrinform. Smatra se da su se ukrajinske snage ovde povukle posle napuštanja Severodonjecka.

"Veliko pitanje je sada da li Ukrajinci mogu da održe Lugansk. Pošto su naizgled izgubili kontrolu nad Severodonjeckom, ostaje još jedan grad u Luganskoj oblasti koji Ukrajinci i dalje drže pod kontrolom. Ovo se u osnovi opisuje kao, potencijalno, najveći poraz ukrajinskih snaga od Marijupolja prošlog meseca", naveo je dopisnik Al Džazire Čarls Stratford.

Regionalne vlasti pozvale su civile da se hitno evakuišu iz grada na istoku Ukrajine.

"Situacija u gradu je veoma teška", napisao je na Telegramu regionalni guverner Lugaske oblasti Sergej Gajdaj, prenosi agencija Rojters.

A kako navodi BBC, ključno pitanje je i čime će Rusija završiti ovaj rat.

"Da li će pokušati da zauzme Donbas, pokušavajući da natera Ukrajinu da prihvati prekid vatre, aneksijom Luganske i Donjecke oblasti i prekrajanjem nacionalnih granica? Ovo je verovatan scenario, naročito ako su ruske snage iscrpljene, kao što tvrde mnogi analitičari. A možda će predsednik Putin želeti da završi ono što je započeo i zauzme ceo jug ili čak još jednom napadne Kijev? Samo jedan čovek zaista zna odgovor na to pitanje, a on ne govori javno o svojim planovima", piše BBC.

Komentari (0)

Evropa