Evropa

Bitka za Severodonjeck: Žestoki udari artiljerije i rat koji je ušao u "brutalnu fazu iscrpljivanja"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/06/2022

-

15:29

Bitka za Severodonjeck: Žestoki udari artiljerije i rat koji je ušao u "brutalnu fazu iscrpljivanja"
Bitka za Severodonjeck: Žestoki udari artiljerije i rat koji je ušao u "brutalnu fazu iscrpljivanja" - Copyright Tanjug AP/Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Bitka za istočni ukrajinski grad Severodonejck poslednjih nedelja predstavlja žarište rata u Ukrajini. Uprkos upornosti i velikoj oružanoj moći, ruska vojska i dalje ne uspeva da potpuno slomi ukrajinski otpor, kao ni da prekine liniju snabdevanja koja preostalim ukrajinskim borcima obezbeđuje dovod oružja i municije. Rat je poslednjih nedelja ušao u "brutalnu fazu iscrpljivanja" i jedne i druge vojske, pri čemu su ruske snage koncentrisale gotovo sva dejstva svoje artiljerije na džep Donbasa pod kontrolom Ukrajine, navodi Rojters.

Žestoka ukrajinska odbrana Severodonjecka, uprkos velikim gubicima, primorala je Ruse da koncetrišu vatrenu moć na relativno malom području. Od kada je predsednik Rusije Vladimir Putin proglasio da se fokus napada premešta na područje Donbasa, ruske snage ostvaruju određen, ali ne intezivan, napredak, piše CNN

EPA/STR

 

CIlj Rusa je, kako piše američki medij, da opkole ukrajinske snage, koje brane "gradove blizance" Lisičnansk i Severodonjeck. Ističe se da su ruske trupe pribegle osnovnoj taktici: "nadmoćnoj indirektnoj vatri na sve ukrajinske položaje, bez obzira na kolateralno uništenje".

Za vikend je objavljen i snimak na kojem jedan neidentifikovani ukrajinski vojnik opisuje šta se događa.

"Bacaju sve što imaju, svu municiju koju imaju. Nije im bitno da li su to naši položaji ili su civilna područja. Sve brišu sa lica mesta, a onda koriste i artiljeriju i onda polako kreću napred", rekao je on, a prenosi CNN.

Usled intezivnih gradskih borbi oko 500 civila uključujući i desetne dece, skolonilo se u hemijsku fabriku Azot. Ovo potvrđuje i guverner oblasti Lugansk Serhij Gajdaj koji istile da oni insistiraju tu i da ostanu.

"Oni su u stalnom kontaktu. Mnogo puta im je nuđeno da se evakuišu, oni to ne žele", rekao je Gajdaj, preneo je Unian. On je naveo da je tražio od Nacionalne garde da snimi komunikaciju sa civilima.

Gajdaj upozorava na "ofanzivu velikih razmera"

Gajdaj ističe i da je situacija od ponedeljka uveče "izuzetno teška" duž cele linije fronta.

"Ruska armija je skoncentrisala dovoljnu količinu rezervi da započne ofanzivu velikih razmera", rekao je on na ukrajinskoj televiziji. Takođe je potvrdio da ruske snage kontrolišu deo Severodonjecka, osim hemijske fabrike Azot. Put koji povezuje Severodonjeck i susedni Lisičansk sa gradom Bahmutom je pod stalnim granatiranjem.

Zabrinutost i pozivi u pomoć stižu i od državnog vrha Ukrajine, a predsednik Volodimir Zelenski je u svom nedeljnom obraćanju naciji rekao da se ove nedelje može očekivati intenziviranje ruskih napada.

Ukrajinci tvrde da su naneli velike gubitke Rusima, delom zahvaljujući novoj opremi koju su dobili od Zapada. Međutim, ukrajinska linija snabdevanja je pod stalnim napadom, a postalo je teže transportovati zalihe do Lisičanska. Institut za proučavanje rata očekuje da će "ruske snage verovatno moći da zauzmu Severodonjeck u naradnim nedeljama, ali po cenu koncentracije većine svojih rapspoloživih sanga u ovoj maloj oblasti".

profimedia

 

Takođe, ukrajinski zvaničnici kažu da Rusi sve više koriste dronove da identifikuju odbrambene pozicije. 

"Ruska vojska danonoćno prati vazduzh pomoću bespilotnih letelica, prilagođava vatrenu moć i brzo reaguje na naše promene", rekao je Gajdaj. 

"Gradovi blizanci" na strateški važnoj reci

Severodonjeck i njegov grad blizanac koji se nalazi s druge strane reke, Lisičansk, čine važnu regionalnu i industrijsku tačku u regionu Luganska. Ukoliko bi uspele da zauzmu te gradove, ruske snage bi praktično kontrolisale ceo region.

Takođe, "gradovi blizanci" leže na strateški važnoj reci Severski Donjec, a centralni sektor ruskog fronta se nalazi zapadno od te reke.

Veruje se da je od 100.000 ljudi, koliko je u gradu bilo pre rata, sada ostalo samo 15.000.

UN spremne da prošire prisustvo u Ukrajini

Ujedinjene nacije i njihovi humanitarni partneri spremni su da prošire svoje prisustvo u Ukrajini nakon izveštaja o pogoršanju humanitarne situacije, izjavio je portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik.

"Sukobljene strane intenziviraju vojnu operaciju širom Donjecke oblasti. Za sobom ostavljaju na desetine mrtvih ili povređenih civila, uključujući i u oblastima koja ranije nisu bila područja sukoba", kazao je Dižarik u ponedeljak, preneo je TASS.

Prema njegovim rečima, slična situacija je i u Luganskoj oblasti.

Tanjug/AP Photo/Richard Drew

 

"Granatiranje, vazdušni napadi i borbe, kako se izveštava, nastavljaju izuzetno da otežavaju život ljudima u Severodonjecku, Lisičansku i drugim mestima u oblastima koje kontroliše vlada kao i oblastima koje kontrolišu nevladine organizacije", rekao je on.

Dižarik je istakao da strane u sukobu imaju obavezu da štite civile i civilnu infrastrukturu. "Pozivamo ih da se postaraju da civili u Ukrajini koji su već prošli kroz ogromna stradanja ne budu samo pošteđeni, već imaju priliku da dobiju pomoć. Mi smo zajedno sa našim humanitarnim partnerima spremni smo da još više proširimo svoje prisustvo, ali nam je potrebno da strane urade svoj deo posla", dodao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa