Evropa

Hiljade civila i dalje zarobljeno u Severodonjecku, NVO upozoravaju na humanitarnu krizu

Komentari

Autor: Euronews/Rhal Ssan

16/06/2022

-

23:17

Hiljade civila i dalje zarobljeno u Severodonjecku, NVO upozoravaju na humanitarnu krizu
Hiljade civila i dalje zarobljeno u Severodonjecku, NVO upozoravaju na humanitarnu krizu - Copyright EPA/STR

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade civila i dalje je zarobljeno u ukrajinskom gradu Severodonjecku na istoku zemlje. Zalihe hrane, čiste vode, struje i kanalizacije su pri kraju, dok ruske snage nastoje da preuzmu potpunu kontrolu nad gradom.

U razgovoru za Euronews, Jan Egeland, generalni sekretar Norveškog saveta za izbeglice, rekao je da su stvari "nekada bile drugačije". On je posetio Severodonjecku, de fakto prestonicu dela Luganska pod kontrolom Ukrajine, neposredno pre ruske invazije.

"Ovo je bio živahan grad, ali sada je uništen", rekao je Egeland.

Ukrajinski guverner Luganska, Sergej Hajdaj, rekao je da se "teške borbe u Severodonjecku nastavljaju i danas".

"Situacija u gradu se pogoršava, jer ruske snage imaju više ljudstva i naoružanja, ali naša vojska zadržava neprijatelja na tri strane istovremeno", dodao je on.

Više od 500 civila, uključujući 38 dece, i dalje je sakriveno ispod fabrike hemije Azot. Slično kao što je bio slučaj i sa čeličanom Azovstal u Marijupolju, mnogi su odlučili da se sklone u tunele ispod kompleksa ove fabrike.

Sve lošija humanitarna situacija

Takođe, Jan Egeland je izrazio zabrinutost zbog sve lošije humanitarne situacije u industrijskoj zoni.

"Ovo je hemijska fabrika, može doći do curenja. Ne treba ga uopšte napadati. Ono na šta sada apelujemo je bezbedan izlazak civila i bezbedan ulazak radi veće humanitarne pomoći", rekao je.

Egeland je dodao da je za "pravi humanitarni koridor" potreban "potpuni prekid vatre koji će trajati", kao i da Ukrajincima treba dozvoliti da idu na destinacije po sopstvenom izboru, a ne da budu primorani da idu na teritorije pod ruskom kontrolom.

Osvrćući se na humanitarnu situaciju generalno gledano, Egeland je rekao da je rat u Ukrajini izazvao "najveću raseljeničku krizu do sada".

"Iz svojih domova je proterano 14 miliona ljudi, i to zbog nasilja. To nikada ranije nismo videli, čak ni iz Sirije nisu izbegli toliki milioni za četiri meseca. Međutim, postoji i neka nada, jer više međunarodne pažnje i solidarnosti ima za Ukrajinu nego za bilo koje druge međunarodne vanredne situacije", istakao je Egeland.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa