Fokus

Svetski mediji: Rusi kod Harkova zarobili dvojicu Amerikanaca koji su se borili u Ukrajini

Komentari

Autor: Fonet

15/06/2022

-

20:16

Svetski mediji: Rusi kod Harkova zarobili dvojicu Amerikanaca koji su se borili u Ukrajini
Svetski mediji: Rusi kod Harkova zarobili dvojicu Amerikanaca koji su se borili u Ukrajini - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Dvojica bivših američkih vojnika zarobljena su u Ukrajini tokom borbe s ruskim snagama, objavio je ekskluzivno britanski Telegraf, koji navodi da je to prvi put od početka rata da su zarobljeni američki borci.

Tridesetdevetogodišnji Aleksandar Drueke i dvadesetsedmogodišnji Endi Hujn zarobljeni su tokom žestoke borbe nedaleko od Harkova prošle sedmice, tvrde njihovi saborci. Njih dvojica su bili dobrovoljci u sklopu regularne jedinice ukrajinske vojske, prenosi Index.

Zarobljavanje dvojice Amerikanaca u Ukrajini će, piše Telegraf, biti diplomatsko osetljivo, jer bi Kremlj mogao pokušati da to iskoristi kao dokaz da su Sjedinjene Američke Države direktno umešane u rat, a ruski predsednik Vladimir Putin će verovatno tražiti velike ustupke za njihovo oslobađanje.

Saborac dvojice Amerikanaca, koji je za Telegraf govorio pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da su zarobljeni nakon što su prošlog četvrtka naleteli na veliku rusku jedinicu.

"Bili smo na zadatku i cela stvar je odjednom postala potpuno luda. Imali smo netačne informacije. Rečeno nam je da je grad čist, a ispostavilo se da ga Rusi napadaju", rekao je.

On je naveo da se desetak ukrajinskih vojnika suočilo sa oko 100 ruskih, koji su imali podršku dva tenka i više oklopnih vozila. Posle razmene vatre dvojica Amerikanaca su nestala i smatra se da su ih zarobili ruski vojnici.

"Sumnjamo da ih je onesvestila protivtenkovska mina ili hitac koji je tenk ispalio u njihovom smeru. Kasnije smo ih tražili u više navrata, ali nismo ih našli", rekao je njihov saborac.

Sumnje Ukrajinaca kasnije su potvrđene kad se na jednom ruskom Telegram kanalu pojavila poruka da su u blizini Harkova zarobljena dva Amerikanca.

Komentari (1)

milos

15.06.2022 21:30

Da vidimo da l ce smeti njih da osude na smrt.. ha ha

Svet