Evropa

RAT U UKRAJINI Evropski lideri pozvali da se Kijevu odmah dodeli status kandidata za članstvo u EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/06/2022

-

07:34

RAT U UKRAJINI Evropski lideri pozvali da se Kijevu odmah dodeli status kandidata za članstvo u EU
RAT U UKRAJINI Evropski lideri pozvali da se Kijevu odmah dodeli status kandidata za članstvo u EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 113. dan rata u Ukrajini, a i dalje se najveće bitke vode za grad Severodonjeck, na istoku zemlje. Ne zna se šta će biti sa nekoliko stotina civila koji su zatočeni u fabrici Azot. Svetski mediji su izvestili o tome kako su Rusi, navodno, zarobili dvojicu Amerikanaca koji su se borili na strani Ukrajine. Sa druge strane, američki predsednik i nemačka ministarka odbrane najavljuju dodatne isporuke oružja Ukrajini.

Ključni događaji:

  • SAD i Nemačka obećale nove isporuke oružja Ukrajini
  • Zelenski upozorio da bi i druge zemlje mogle da budu na udaru Rusije
  • Svetski mediji navode da je Rusija zarobila dvojicu bivših američkih vojnika koji su se borili na strani Ukrajine
  • Iz UN upozorili na "hiljade civila" zarobljenih u Severodonjecku sa sve manjim zalihama vode
  • Ukrajina traži od EU status kandidata 

Kao je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.49 Rumunija omogućila tranzit više od milion tona žita iz Ukrajine

Rumunija je obezbedila tranzit više od milion tona žita iz Ukrajine od početka sukoba u toj zemlji, izjavio je danas u Kijevu rumunski predsednik Klaus Johanis.

"Vidimo da postoji još jedan element ucene iz Rusije, ona je izvoz žitarica pretvorila u oružje, sa globalnim posledicama. Danas smo razgovarali o mogućim načinima rešavanja prehrambene krize", rekao je Johanis na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderima Ukrajine, Nemačke, Francuske i Italije, prenosi Ukrinform

Tanjug/AP Photo

 

23.18 Hiljade civila i dalje zarobljeno u Severodonjecku

Hiljade civila i dalje je zarobljeno u ukrajinskom gradu Severodonjecku na istoku zemlje. Zalihe hrane, čiste vode, struje i kanalizacije su pri kraju, dok ruske snage nastoje da preuzmu potpunu kontrolu nad gradom. Opširnije pročitajte u odvojenom tekstu.

23.09 Krivokapić o zamrzavanju imovine ruskim državljanima: Ima greška, ne znam da li su namerne

Šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić izjavo je večeras da ima nekih grešaka u sprovođenju odluke o zamrzavanju imovine u Crnoj Gori ruskim držvljanima povezanim sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

"Neke greške, danas sam ih video, ne znam jesu li namera ili slučajna greška, drugih uprava", rekao je Krivokapić, gostujući na TV Vijesti.

22.50 Makron ne isključuje posetu Rusiji

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da ne isključuje posetu Rusiji, ali da se za to moraju stvoriti uslovi.

"Da bih otišao u Rusiju, moraju se stvoriti preduslovi, ali ne isključujem ništa", rekao je Makron u intervjuu za televiziju TF1 odgovarajući na pitanje da li planira da poseti Moskvu, prenosi agencija RIA Novosti.

21.33 Peskov: Rusija planira da izdrži sankcije Zapada i završi cilj u Donbasu 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas za Si-En-En da Rusija planira da izdrži sankcije Zapada i završi svoj cilj u regionu Donbasa na istoku Ukrajine. Odgovarajući na pitanje o nameri Rusije da okupira delove ukrajinskih teritorija u Odesi, Harkovu i Hersonu, Peskov je rekao da će odluka zavisiti od "volje lokalnog stanovništva". Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

Euronews Srbija

20.45 Podoljak: Kijev bi se vratio pregovorima, ali u pravo vreme

Izjava Moskve da je spremna da nastavi mirovne pregovore sa Ukrajinom je pokušaj da prevari svet, tvrdi savetnik ukrajinskog predsednika i glavni pregovarač sa Rusijom Mihail Podoljak. Kako je dodao, Kijev bi se definitivno vratio pregovorima, ali samo u pravo vreme.

"Rusija je želela da ostavi utisak da je spremna da razgovara u trenutku dok planira da zabije nož u leđa Ukrajini", poručio je Podoljak u onlajn objavi, prenosi agencija Rojters.

20.10 Koka-kola zaustavlja proizvodnju i prodaju u Rusiji

Kompanija Koka-kola saopštila je danas da zaustavlja proizvodnju i prodaju pića u Rusiji.

"Kada se rezerve kompanije potroše, Koka-kola više neće proizvoditi i prodavati Koka-kolu ili druge brendove kompanije u Rusiji", navodi se u saopštenju kompanije, prenosi Rojters.

19.41 Portparol Evropske komisije: Nema rizika po energetsku bezbednost Evrope

Energetska bezbednost Evrope nije u neposrednom riziku zbog toga što je Rusija danas smanjila isporuke gasa većem broju evropskih zemalja, izjavio je danas portparol Evropske komisije.

"Na osnovu naše jutrošnje razmene sa nacionalnim zvaničnicima preko Koordinacione grupe za gas, nema naznaka da trenutno postoji rizik za sigurnost snabdevanja", preneo je Rojters ne navodeći ime portparola.

19.15 Šolc: Neprihvatljivo da Rusija diktira Ukrajini uslove za sporazum

Nemački kancelar Olaf Šolc ponovio je danas u Kijevu da bi bilo neprihvatljivo da Rusija diktira Ukrajini uslove za mirovni sporazum, od kojeg su obe zemlje, kako je kazao, daleko. "Rusija to mora da zna", rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, italijanskim premijerom Mariom Dragijem i ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim, prenosi agencija TASS. Kako je rekao nemački kancelar, samo Ukrajina, njen predsednik, parlament i narod mogu da definišu okvir mirovnog sporazuma sa Rusijom.

Tanjug/AP/Michael Kappeler

 

19.05 Bela kuća pokušava da sazna gde su dvojica Amerikanaca u Ukrajini

Bela kuća je saopštila da veoma naporno radi da bi saznala nešto više o dvojici američkih državljana koji su nestali u Ukrajini i za koje se strahuje da su zarobljeni. Aleksander Druk (39) iz Taskaluse u Alabami i Endi Hjuin (27) iz Hartsela u Alabami, poslednji put su bili u kontaktu sa svojim porodicama 8. juna, preneo je Rojters. Oni se nisu vratili iz misije oko Harkovske oblasti na istoku Ukrajine, gde su se dobrovoljno prijavili da se bore.

18.40 Makron pozvao Rusiju da dozvoli UN izvoz žita iz Ukrajine

Pariz, Berlin i Rim pozivaju Moskvu da dozvoli Ujedinjenim nacijama da organizuju izvoz žita iz Ukrajine, izjavio je danas u Kijevu francuski predsednik Emanuel Makron.

"Zvanično pozivamo iz Kijeva Rusiju, stalnu članicu Saveta bezbednosti, da dozvoli UN da organizuje snabdevanje žitom", rekao je Makron na konferenciji za novinare u Kijevu, prenosi agencija RIA Novosti.

18.00 Guverner Luganske oblasti: Nemoguće evakuisati stotine civila iz fabrike Azot

Stotine civila koji se kriju u hemijskoj fabrici Azot u gradu Severodonjecku na istoku Ukrajine više nisu u mogućnosti da se evakuišu zbog neprekidnih ruskih artiljerijskih napada, izjavio je danas guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj. "Sada je nemoguće izaći odatle. Mislim, fizički je moguće, ali je veoma opasno zbog stalnog granatiranja i borbi", rekao je za CNN Gajdaj.

Kako je naveo guverner Luganske oblasti, oko 568 ljudi, uključujući 38 dece, trenutno nalazi utočište u fabrici Azot u Severodonjecku. Ukazao je da su vlasti pokušale da ubede civile da odu prošlog meseca, pre nego što su glavni mostovi iz grada uništeni, ali da mnogi, kako je rekao, nisu želeli da odu, i da su bili uvereni da će biti bezbednije da ostanu u gradu.

17.15 Evropska četvorka sa Zelenskim u Kijevu: Lideri država EU za hitan status kandidata za Ukrajinu 

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da su sva četvorica lidera Evropske unije, koja su posetila Ukrajinu, podržala ideju da se toj zemlji odmah da status kandidata za članstvo u EU. Makron je to rekao na konferenciji za novinare nakon sastanka s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Kijevu, koju je držao zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, italijanskim premijerom Mariom Dragijem i predsednikom Rumunije Klausom Johanisom, preneo je Rojters. Opširnije u posebnom tekstu.

Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

 

16.30 Dragi: Biće obnovljeno sve što je srušeno u Irpinu

Nakon posete razorenom ukrajinskom gradu Irpinu italijanski premijer Mario Dragi obećao je danas da će sve što je u tom gradu razrušeno biti obnovljeno.

"Sve ćemo obnoviti. Uništili su vrtiće, uništili su dečija igrališta", naveo je Dragi, prenosi CNN.

On je razgovarao sa meštanima Irpina i dodao da svaka porodica u tom gradu ima aplikaciju na mobilnom telefonu u kojoj opisuje šta se dogodilo, tako da je poznato šta bi sve trebalo obnoviti, navodi CNN.

15.39 Ukrajina predala predlog sankcija Rusiji na susretu sa liderima EU

Ukrajina je predala predloge za uvođenje novih sankcija Rusiji na današnjem sastanku predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i lidera Francuske, Nemačke, Italije i Rumunije, saopštio je šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

"Moramo povećati pritisak na agresora, raditi na sedmom paketu sankcija sa embargom na gas", napisao je Jermak na Telegramu, preneo je Rojters.

15.23 Zelenski prihvatio poziv za samit G7 i samit NATO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je prihvatio pozive za samit G7 i samit NATO koji se održavaju krajem juna u Nemačkoj i Španiji.

Nemački kancelar Olaf Šolc koji predsedava G7 pozvao je Zelenskog na samit grupe sedam vodećih industrijskih zemalja, a poziv na samit NATO stigao je od generalnog sekretara te vojne alijanse Jensa Stoltenberga.

15.18 Ruska crkva: Sankcije partijarhu Kirilu apsurdne

Ruska pravoslavna crkva odgovorila je danas na britanske sankcije uvedne patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu, opisujući taj potez kao apsurdan i kontraproduktivan. "Pokušaji da se zastraši poglavar ruske crkve ili da se natera da se odrekne svojih stavova su besmisleni, apsurdni i neperspektivni", napisao je portparol Ruske pravoslavne crkve Vladimir Legojda na Telegramu. On je naveo da je crkva poslednji most, sredstvo komunikacije, koji Britanija pokušava da uništi sa ciljem eskalacije sukoba i otuđenja mira, preneo je britanski list "Gardijan".

15.10 Moskva: U telefonima pripadnika bataljona Azov slike žrtava

Ruski istražni komitet saopštio je danas da su istražitelji u mobilnim telefonima pripadnika bataljona Azov koji su se predali u fabrici Azovstalj u Marijupolju "pored kukastih krstova i Hitlerovih portreta pronašli i fotografije civila koji su postali njihove žrtve".

„Nastavlja se istraga protiv ukrajinskih vojnika i pripadnika bataljona Azov koji su se nalazili na teritoriji železare Azovstalj u Marijupolju", navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

14.39 Gajdaj: U vazdušnom napadu na zgradu u Lisičansku tri žrtve

Najmanje tri osobe su poginule, a sedam je ranjeno u vazdšnom napadu na zgradu u kojoj su se sklonili civili u gradu Lisičansku na istoku Ukrajine, izjavio je danas guverner Luganske oblasti Serhij Gajdaj. Lisičansk se nalazi na drugoj strani reke Siverski Donjec preko puta Severodonjecka, u kojem su tokom poslednjih nekoliko nedelja vođene žetsoke ulične borbe, navela je agencija.

14.38 Zelenski primio evropske lidere u Kijevu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se danas sa liderima Francuske, Nemačke, Italije i Rumunije u Predsedničkoj palati u Kijevu. Čitav kompleks oko predsedničke palate je blokiran iz bezbednosnih razloga, prenosi BBC. Ukrajinski zvaničnici nadaju se da će Emanuel Makron i Olaf Šolc pružiti jasnu podrški želji Ukrajine da dobije status kandidata za pridruživanje EU.

Tanjug/AP/Ludovic Marin

 

14.24 Medinski: Rusija i Ukrajina su usaglasile 75 odsto mirovnog sporazuma

Ukrajina i Rusija su se u aprilu ove godine usaglasile u pogledu 75 odsto sadržaja nacrta mirovnog sporazuma, izjavio je danas pomoćnik ruskog predsednika i šef ruske delegacije na razgovorima sa ukrajinskom stranom Vladimir Medinski na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF).

„Dugo smo vodili intenzivne razgovore sa ukrajinskom stranom o uslovima postkriznog rešenja. Ovi pregovori su okončani 15. aprila kada smo ukrajinskoj strani predali nacrt sporazuma“, naveo je Medinski, prenosi TASS.

On je dodao da ruska i ukrajinska delegacija razmenjuju telefonske pozive, ali da Kijev nije voljan da nastavi razgovore.

13.49 Britanija uvela sankcije ruskom patrijarhu Kirilu

Velika Britanija uvela je danas sankcije nekolicini ruskih državljana uključujući patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila.

Sankcije su uvedene zbog njegove podrške vojnoj operaciji u Ukrajini, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva spoljnih poslova. Na spisak sankcionisanih stavljena i ruska komesarka za prava deteta Marija Ljvova-Belova zbog, kako se navodi, prinudnog transfera ukrajinske dece, prenosi Rojters. Sankcijama su obuhvaćena i četiri visoka ruska vojna zvaničnika.

12.51 Makron: Irpin je herojski grad obeležen varvarstvom

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u da su masakri i ratni zločini počinjeni u ukrajinskom gradu Irpinu, koji je posetio zajedno sa italijanskim i nemačkim premijerom.
"To je herojski grad, obeležen žigom varvarstva", rekao je Makron novinarima. O poseti trojice evropskih lidera opširnije u odvojenom tekstu.

12.35 Glavni ruski pregovarač: Moskva je spremna za nove pregovore

Glavni pregovarač Rusije Vladimir Medinski, saopštio je danas da je Moskva spremna da ponovo pokrene mirovne pregovore sa Ukrajinom. Medinski je izjavio da je zvanični Kijev odgovoran zbog zastoja u pregovorima, jer još nije odgovorio na najnovije predloge Rusije, prenosi Rojters, pozivajući se na Interfaks.

U martu ove godine vođeni su povremeni razgovori između dve strane, uključujući i sastanak visokih delegacija u Istanbulu, a od tada su pregovori između Rusije i Ukrajine u zastoju, navodi britanska agencija.

11.53 Gajdaj: Borbe za svaku kuću u Severodonjecku

Guverner Luganske regionalne administracije Sergej Gajdaj saopštio je danas da se vode žestoke borbe za svaku kuću u Severodonjecku. "Skoro četiri meseca Rusi nisu imali značajniju pobedu, tako da su sve snage usmerili na osvajanje Severodonjeka. Vode se borbe za svaku kuću", naveo je Gajdaj na Telegramu. Prema njegovim rečima, ukrajinskoj vojsci treba artiljerijsko oružje dugog dometa kako bi odbacili Ruse na bezbednu distancu, prenosi Gardijan.

11.11 Najvažniji današnji događaji u Ukrajini u prilogu Euronews Srbija

Euronews

11.03 Berlin: Predsednik Rumunije doputovao u Kijev

Rumunski predsednik Klaus Johanis doputovao je u ukrajinsku prestonicu Kijev zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i premijerom Italije Mariom Dragim, saopštila je danas nemačka vlada.

10.58 Abazović i Rama sa Kličkom u Kijevu

Premijeri Crne Gore i Albanije, Dritan Abazović i Edi Rama sastali su se sa gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom tokom posete tom gradu. Abazović je na Tviteru objavio da su imali emotivni razgovor sa, kako je naveo, bokserskom legendom. Crnogorski premijer je citirao Klička da je rekao da je ovo njegov najveći meč u karijeri, u kojem mora da pobedi.

10.46 Diplomatski izvor iz Francuske: Zelenski da kaže šta je vojna pobeda nad Rusijom

Francuska želi ukrajinsku vojnu pobedu nad Rusijom, kojom bi se ponovo uspostavio teritorijalni integritet zemlje, uključujući i Krim, koji je Rusija prisajedinila 2014. godine, saopštio je Rojtersu danas francuski diplomatski izvor. On je kazao da je na ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da definiše šta bi vojna pobeda mogla da podrazumeva.

10.13 Peskov: Sankcije su mač sa dve oštrice

Negativne posledice sankcija Rusiji osetili su prvo Evropljani, a potom i Amerikanci, a nezadovoljstvo zbog toga će samo rasti, rekao je u intervjuu za RIA Novosti Dmitrij Peskov, sekretar za štampu predsednika Ruske Federacije.

Peskov je poručio da su "sankcije mač sa dve oštrice" i da stvaraju probleme i Rusiji i onima koji ih uvode. "Negativne posledice su u prvom redu za Evropljane, drugo, i Amerikanci su ih već dobro osetili na sebi. A ovaj teret, ova negativna osećanja će samo rasti", rekao je portparol Kremlja. Opširnije u posebnoj vesti.

09.19 Makron, Šolc i Dragi stigli u Kijev

Francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i italijanski premijer Mario Dragi doputovali su vozom u Kijev, na zajedničkom putovanju koje treba da naglasi njihovu podršku Ukrajini dok se bori protiv ruske agresije, prenosi Rojters. Francuska televizija BFM TV je uživo prikazala snimak noćnog voza koji sa evropskim liderima stiže u ukrajinsku prestonicu, navodi britanska agencija.

EPA/LUDOVIC MARIN

 

09.13 Slovačka donirala Ukrajini helikoptere i rakete

Slovačka je donirala Ukrajini pet vojnih helikoptera "Mi"-serije sovjetske proizvodnje i hiljade višecevnih raketa "Grad", saopštio je ministar odbrane Jaroslav Nađ.

"Zadovoljstvo mi je da potvrdim da su hiljade slovačkih 122 mm raketa Grad i pet helikoptera Mi bezbedno donirani ukrajinskim oružanim snagama", napisao je Nađ na Tviteru posle sastanka ministara odbrane NATO-a i drugih zapadnih ministara odbrane u Briselu, prenosi Rojters.

08.39 Šolc, Makron i Dragi krenuli noćnim vozom za Kijev

Francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i italijanski premijer Mario Dragi, krenuli su noćnim vozom za prestonicu Ukrajine Kijev, saopštila je danas kancelarija francuskog predsednika, potvrđujući ranije medijske najave, prenosi Rojters.

Ambasador Francuske u Kijevu Etjen de Ponsen objavio je na svom Tviter nalogu fotografiju koju je objavio italijanski dnevni list La Republika na kojoj su trojica lidera u vozu na putu za Kijev, navodi britanska agencija.

07.46 Peskov: Rusija i SAD trebalo bi da razgovaraju o produženju START-a

Rusija i SAD trebalo bi da razgovaraju o produžetku ugovora o smanjenju nuklearnog oružja START, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Peskov je za RIA Novosti kazao da je to tema koja se ne može izbeći i koja je važna ne samo za Rusiju i SAD, već za ceo svet.

On je naglasio da je razgovor na temu produžetka START ugovora važan ne samo za narode dve zemlje, već i za ceo svet i globalnu bezbednost.

07.33 Očekuje se poseta Šolca, Makrona i Dragija Kijevu

Očekuje se da lideri tri najveće zemlje Evropske unije, Nemačke, Francuske i Italije, danas posete Kijev i pokažu svoju podršku Ukrajini, neposredno pred odluku Brisela o statusu ukrajinske kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

Poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca, francuskog predsednika Emanuela Makrona i italijanskog premijera Marija Dragija, koja nije zvanično najavljena iz bezbednosnih razloga, dolazi dan pre nego što bi Evropska komisija trebalo da da preporuku o statusu Ukrajine kao kandidata za članstvo u EU, prenosi Rojters.

Tokom obraćanja u Rumuniji u sredu, Makron je poručio da je vreme da Evropa uveri Ukrajinu u pogledu njenih ambicija prema EU.

"Došli smo do tačke kada treba da pošaljemo jasne političke signale, nama Evropljanima, Ukrajini i njenom narodu u trenutku kada se on herojski odupire", rekao je Makron bez navođenja više detalja.

07.10 Oko 100 Ukrajinaca svakodnevno pogine u sukobima

SAD veruju da ukrajinske snage dnevno gube oko 100 ljudi i imaju između 100 i 300 ranjenika, izjavio je načelnik združenog generalštaba američke vojske, general Mark Mili nakon briselskog sastanka Kontakt grupe koju su zapadne zemlje oformile u znak podrške Kijevu.

07.00 Zalužni: Rusi istovremeno napadaju u devet pravaca

Glavnokomandujući ukrajinske vojske izjavio je da je Rusija koncentrisala svoje glavne udarne snage na severu Luganske oblasti i da pokušava da napada istovremeno u devet pravaca.

"Žestoke borbe za oblast Lugansk se nastavljaju", rekao je u onlajn obraćanju Valerij Zalužni, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, Rusi u napadima koriste ratnu avijaciju, raketne sisteme i artiljeriju.

06.55 Bajden najavljuje nove isporuke oružja Ukrajini

SAD će Ukrajini pružiti dodatnu vojnu pomoć u vrednosti od milijardu dolara za napore koje Kijev ulaže u odbranu istočnog Donbasa koji je trenutno glavno ratno žarište, preneo je predsednik SAD Džozef Bajden svom ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom tokom današnjeg razgovora.

06.25 Kirbi: Pratimo vesti o zarobljavanju Amerikanaca u Ukrajini

SAD prate izveštaje o zarobljavanju dvojice bivših američkih vojnika kod Harkova, rekao je danas koordinator za strateške komunikacije Nacionalog saveta bezbednosti Džon Kirbi, navodeći da ne može da potvrdi tačnost tih izveštaja.

"Ako je to istina, uradićemo sve što je u našoj moći da ih bezbedno vratimo kući", rekao je Kirbi novinarima i podsetio Amerikance da vlada savetuje da se ne ide u Ukrajinu da bi se učestvovalo u ratnim dejstvima. Dvojica bivših američkih vojnika zarobljena su u Ukrajini tokom borbe s ruskim snagama, objavio je britanski Telegraf, koji navodi da je to prvi put od početka rata da su zarobljeni američki borci. Više informacija o ovom slučaju, kao i ko su zarobljeni američki vojnici, pročitajte u odvojenom tekstu.

06.00 Ukrajina nije pristala na ultimatum da preda Severodonjeck

Ukrajina je ignorisala ruski ultimatum da preda grad Severodonjeck na istoku zemlje, a istovremeno rastu i strahovi za sudbine nekoliko stotina civila u fabrici Azot, prenosi Gardijan. Pre nekoliko dana, Rusija je izdala ultimatum da se prestane sa, kako su rekli, "besmislenim otporom", jer Moskva kontroliše 80 odsto Severodonjecka.

Komentari (1)

IZNOGUD

16.06.2022 10:04

Neverovatno kako se novi oblik fašizma širi Evropom...Briga sve njih za narod u Ukrajini...ceo Nato....Samo huškanje i dodavanje oružja koje izaziva samo veću nesreću za narod....Bedno,gadno...

Evropa