Politika

Novi ambsador Ukrajine: Srbija deli našu tugu

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2022

-

12:02

Novi ambsador Ukrajine: Srbija deli našu tugu
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski ambasador Volodimir Tolkač izjavio je da je za Ukrajinu najvažnije da zaustavi rat i da u tom cilju očekuje podršku partnera kako u Srbiji, tako i u Ukrajini.

Kao značajno za Ukrajinu i ukrajinski narod naveo je to što je od predsednika Srbije Aleksandra Vičića sa kojim je između ostalog posetio i izbeglički centar u Vranju, čuo za spremnost Srbije da pomogne u lečenju ranjenih Ukrajinaca i da učestvuje u obnovi oštećene infrastrukture.

"Tokom posete izbegličkom centru zaista sam osetio odnos predsednika Srbije prema ukrajinskoj deci, njegovu toplinu i otvorenost prema njima. I to je znak da Srbija deli našu tugu, našu tragediju i da će nastaviti da nas podržava", rekao je u intervjuu za RTS Tolkač koji je naveo da u Srbiji ima oko 7.500 državljana Ukrajine, od kojih 500 ima stalni boravak.

Srbija i Ukrajina imaju mnogo zajedničkih stvari, a to je pre svega evropski put, rekao je ambasador koji je preuzeo dužnost u Beogradu pre desetak dana, kada je u Ukrajini rat trajao gotovo 100 dana.

"To što se dešavalo prethodnih nedelja, susreti s predsednikom Srbije i ministrom spoljnih poslova i razgovori koje smo vodili veoma su važni i ta saradnja se nastavlja", rekao je ambasador i naglasio da je s druge strane važno intenziviranje ekonomske saradnje.

Kako kaže, u privredi bi trebalo da uvedemo zonu slobodne trgovine kako bismo olakšali razmenu dobara jer za Ukrajinu Srbija ostaje gotovo jedina zemlja u Evropi za koju još postoje carinske i poreske barijere.

Dodaje da je poznato da je tokom rata EU ukinula carinska i tarifna ograničenja.

Na pitanje koliko rat utiče na njegovo angažovanje u Beogradu i na koji način i šta će biti njegovi prioriteti u narednom periodu, kaže da su mu se prioriteti mnogo promenili u odnosu na ono što je mislio.

Danas je teško praviti planove zato što jedino o čemu možemo razgovarati jeste rat koji traje 112 dana, odnoso osam godina.

Ambasador je naveo i to da to što neko izlazi na manifestacije sa slovom Z, čini da se državaljni Ukrajine u određenom smislu ne osećaju sigurno.

"Sve ono što Rusija u Ukrajini sada čini, sve strahote koje doživljava naš narod osećaju se i ovde zbog tog odnosa i pisanja slova Z, koje za nas predstavlja fašističku svastiku", rekao je on.

Na pitanje da li će Ukrajina iz koje dolazi jedan broj lažnih dojava o bombama moći da pruži podršku srpskoj policiji da se procesuiraju oni koji to čine kaže da mu je žao što se njegova zemlja pominje u tom kontekstu.

Obratili smo se lokalnim organima i MUP-u kako bismo uspostavili saradnju nadležnih organa obe zemlje u cilju što brže i objektivne istrage.

"To nije samo problem Ukrajine i Srbije i mogu da dam primer, pre nekoliko dana bila je dojava o bombi u neposrednoj blizini ambasade, to zastrašivanje i dojave o bombama nije samo ukrajinski ili srpski slučaj, potrebno je mnogo više istraživanja kako bi problem bio rešen", naveo je ambsador.

Komentari (1)

Milan

15.06.2022 12:38

G Tolkač, Srbija pati za Ukrajinom jer je Srbija osetila mnogo veću silu tj, brojčano Srbija 10mil, NATO PAKT 100 puta brojniji se hrabri,viteski, junačio nas nemoćnom Srbijom i na kraju iako smo mi branili svoje kao i Vi Ukrainci morali smo na kapitulaciju da im predamo deo teritorije bar do nekog sledeceg svetskog sukoba, jer i nas su navodni saveznici izneverili tada. U istoj ste situaciji tako se dogovaraju Veliki iako vas kao podrzavaju... Bice tako na kraju, Zato Srbija plače sa Vama,

Srbija