Evropa

RAT U UKRAJINI Snažna eksplozija u Severodonjecku, narandžasta pečurka pojavila se na nebu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/06/2022

-

09:30

RAT U UKRAJINI Snažna eksplozija u Severodonjecku, narandžasta pečurka pojavila se na nebu
RAT U UKRAJINI Snažna eksplozija u Severodonjecku, narandžasta pečurka pojavila se na nebu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 115 dana. Evropska komisija donela je preporuku da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za članstvo u EU, što je ukrajinski predsednik Zelenski nazvao "prvim korakom na putu ka članstvu i korakom bliže pobedi", a ruski lider Vladimir Putin je istakao kako "Moskva nema ništa protiv toga jer EU nije vojni savez kao NATO". Kada je reč o događajima "na terenu", raketiran je grad Nikolajev na jugu zemlje, a guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj rekao je da je evakuacija 568 civila sakrivenih ispod kompleksa fabrike Azot u Severodonjecku "nemoguća zbog granatiranja". Ovaj grad, podsetimo, većinski je pod kontrolom ruske vojska, ali Ukrajinci i dalje nisu odustali od borbe.

Ključni događaji:

  • EU preporučila da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za članstvo
  • Više od 500 civila i dalje se nalazi ispod fabrike Azot u Severodonjecku
  • Ukrajina dobila zajam od 770 miliona dolara od MMF-a
  • Rusija se ne povlači iz SZO, STO i MMF 
  • Britanski premijer Boris Džonson posetio Kijev, ponudio obuku ukrajinskih snaga
  • Kopenhagen: Ruski ratni brod dva puta povredio dansku teritoriju
  • Norveška se pridružila šestom paketu sankcija EU Rusiji

Kao je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.39  Buča, Irpin i Hostomel pre i posle ruske invazije

Beloruski opozicioni mediji "Nexta" objavio je snimak urkajinskih gradova Buče, Irpina i Hostomela pre i posle ruske invazije.

22.20 Guverner Kalinjingrada: Tražićemo recipročne mere Litvaniji

Guverner Kalinjingradske oblasti Anton Alikanov izjavio je danas da će ta ruska enklava predložiti saveznoj vladi da preduzme recipročne mere protiv Litvanije zbog uvođenja, kako je rekao, "nelegalne zabrane želetničkog tranzita" robe, koja podleže sankcijama EU. Alikanov je u snimku, koji je objavio na Telegramu, naveo da će Kalinjingradska oblast predložiti recipročne mere protiv Litvanije, ukoliko ta zemlja ne ukine "ovakve nelegalne restrikcije", prenosi TASS.

21.32 Zelenski obišao vojnike na jugu zemlje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uručio je državne nagrade graničarima u Odesi tokom posete vojnika na jugu Ukrajine.

"Želim da vam se zahvalim od naroda Ukrajine, od naše države, za veliki posao koji radite, za vašu herojsku službu. Bitno je da ste živi. Dokle god ste živi, postoji jak ukrajinski zid koji štiti našu zemlju", rekao je Zelenski.

20.46 Gardijan: Raketirano skladište goriva na istoku Ukrajine

Tri ruske rakete pogodile su skladište goriva u Novomoskovsku na istoku Ukrajine, naveo je šef regionalne administracije Valentin Rezničenko. Gardijan prenosi navode ukrajinskog novinara, koji je objavio sliku požara u depou.

20.19 Guverner Harkova: Rusi pogodili gasni pogon u Izjumu

 Nekoliko ruskih projektila pogodilo je gasni pogon u okrugu Izjum na istoku Ukrajine, izjavio je danas guverner regiona Harkov Oleh Sinehubov.

"Izbio je požar velikih razmera, spasioci su lokalizovali požar", naveo je Sinehubov na Telegramu, preneo je Rojters. 

20.04 Snažna eksplozija u Severodonjecku, uzdigla se narandžasta pečurka

Snažna eksplozija odjeknula je danas u Severodonjecku ili u njegovoj blizini, a narandžasti oblak dima u obliku pečurke uzigao se iznad te oblasti, javljaju ruski mediji. Rodion Mirošnik, ambasador u Rusiji samoproglašene Luganske Narodne Republike, u kojoj se nalazi Severodonjeck, je na Telegramu naveo da se sumnja da je dignut u vazduh rezervoar sa azotnom kiselinom. On je rekao da se iznad Severodonjecka digao narandžasti stub dima, prenosi RIA Novosti.

19.32 Guverner Luganska: Rusija jača svoje snage u Severodonjecku

Rusija šalje veliki broj rezervnih trupa iz drugih borbenih zona u Sevjerodonjeck kako bi pokušala da preuzme potpunu kontrolu nad tim gradom na liniji fronta, izjavio je danas ukrajinski guverner oblasti Lugansk Sergej Gajdaj.

"Danas, sutra ili prekosutra oni će ubaciti (u borbu) sve rezerve koje imaju. Ruske snage već kontrolišu veći deo grada, ali ne i ceo Severodonjeck", rekao je Gajdaj na nacionalnoj televiziji, prenosi Rojters.

17.55 Donjeck pod jakim granatiranjem treći dan zaredom

Ukrajinske oružane snage granatirale su danas Donjeck treći dan zaredom, zbog čega su gradske vlasti i snage reda pozvale građane putem društvenih mreža i Telegram kanala da ostanu u skloništima, javlja dopisnik agencije TASS. Granate su pale u predgrađima Donjecka i centru, a prema Združenom centru za kontrolu prekida vatre i koordinaciju, u periodu između 17 i 18 časova po lokalnom vremenu, ukrajinska vojska ispalila je više od 20 granata kalibra 152 milimetara i 155 milimetara na Donjeck, što je, kako dodaje TASS, iz arsenala NATO.

17.49 Ukrajina sa Rusijom razmenila pet zarobljenika

Ukrajinska vojno-obaveštajna uprava saopštila je danas da je pet ukrajinskih civila razmenjeno za pet zarobljenih Rusa, ne navodeći da li je reč o ruskim vojnicima ili civilima. Iz ukrajinske vojno-obaveštajne uprave je saopšteno da su četiri od pet ukrajinskih civila zarobljeni tokom ruske okupacije delova Kijevske oblasti, odakle su se ruske snage povukle krajem marta, prenosi Rojters.

17.30 U Nikolajevu će biti zabranjeno učenje ruskog jezika

U ukrajinskom gradu Nikolajevu će biti zabranjeno učenje ruskog jezika, javila je danas ukrajinska novinska agencija Unian.

"Izvršni odbor Gradskog veća Nikolajeva odlučio je da od 1. septembra zabrani upotrebu ruskog jezika u ustanovama srednjeg obrazovanja", naveo je Unian na Telegramu.

16.50 Litvanija zabranila transporta robe iz Rusije ka Kalinjingradu

Vlasti Litvanije saopštile su da danas stupa na snagu zabrana tranzita robe pod sankcijama EU preko njihove teritorije ka ruskoj enklavi Kalinjingrad. Na listi sankcija EU nalaze se ugalj, metali, građevinski materijali i napredna tehnologija, a zabrana će obuhvatiti oko 50 odsto artikala koje Kalinjingrad uvozi.

16.39 Načelnik Hersonske oblasti povređen u eksploziji automobila bombe 

Načelnik uprave za izvršenje zatvorskih sankcija Hersonske oblasti Jevgenij Sobolev povređen je danas u eksploziji bombe podmetnute u njegovom automobilu.

14.35 Konašenkov: Oboren ukrajinski avion Su-25 i helikopter Mi-24

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je danas ukrajinski avion Su-25 u blizini Kamiševahe i helikopter Mi-24 u samoproglašenoj DNR, saopštio je portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov. On je dodao da su ruske vazdušno-kosmičke snage gađale 12 borbenih položaja ukrajinske artiljerije i minobacača, uključujući haubice M777 i koristile visokoprecizne rakete za uklanjanje postrojenja za preradu nafte i rezervoara za skladištenje goriva u oblasti Kremenčuga i Lisičanska, navodi ruska agencija.

13.30 Zelenski posetio južni ukrajinski grad Nikolajev

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je južni grad Nikolajev tokom radne posete regionu, saopštila je danas njegova kancelarija. U saopštenju nije precizirano kada je Zelenski posetio Nikolajev, preneo je Rojters. Predsednik Ukrajine je pregledao zgradu nikolajevske oblasne državne administracije koja je uništena tokom raketnog udara ruskih snaga, navedeno je u saopštenju.

13.12 Arahamija: Pregovori sa Rusijom možda krajem avgusta

Šef ukrajinskog pregovaračkog tima David Arahamija izjavio je danas da ukrajinska strana ne razmišlja o nastavku pregovora s Rusijom, ali da se stvari mogu promeniti posle kontraofanzive oružanih snaga na pojedinim mestima krajem avgusta. On je naglasio da Ukrajina može da nastavi mirovne pregovore sa agresorom samo ako ojača svoju poziciju na frontu, preneo je Unian.

12.28 Džonson: Važno je da Britanija podrži Ukrajine na duge staze

Važno je da Velika Britanija nastavi da pokazuje da podržava Ukrajinu na duge staze, izjavio je danas britanski premijer Boris DŽonson, upozoravajući na rizik od zamora od Ukrajine kako se rat odugovlači. "Rusi napreduju centimetar po centimetar i za nas je od vitalnog značaja da pokažemo ono što znamo da je istina, a to je da Ukrajina može da pobedi i da će pobediti", rekao je DŽonson novinarima po dolasku u Britaniju iz posete Kijevu, preneo je Rojters.

11.59 Borisov: Proučavamo zaplenjeno zapadno oružje i tehniku

Zapadno oružje i tehniku koji su zaplenjeni u Ukrajini proučavaju specijalizovani ruski instituti, izjavio je potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov. Borisov je dodao da ne misli da će detalji o ruskoj tehnologiji biti otkriveni zbog toga što ruska vojska u Ukrajini upotrebljava novo naoružanje, poput raketnog kompleksa "Kindžal", navodi Sputnjik.

Associated Press

10.44 Borisov: Rusija koristila Su-57 tokom specijalne operacije u Ukrajini

Rusija je koristila borbene avione pete generacije Su-57 tokom specijalne operacije u Ukrajini, izjavio je danas zamenik ruskog premijera Jurij Borisov. Avioni su leteli pojedinačno, ali i nekoliko aviona u koordinaciji i veoma efikasno su koristili oružje, rekao je on za Interfaks na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

09.32 RIA Novosti: 77 rudara zarobljeno u rudniku Zasjadko u Ukrajini

Usled granatiranja koje su izvele ukrajinske snage 77 rudara ostalo je zarobljeno u rudniku uglja Zasjadko u Donjeckom regionu u istočnoj Ukrajini, navodi se u izveštaju samoproglašene DNR, a prenose RIA Novosti. Ukrajina poriče da je izvršila bilo kakve napade na dva regiona koji čine Donbas, navodi Rojters i dodaje da nije bio u mogućnosti da proveri ovaj izveštaj.

09.30 Britanija: Ruske trupe prodiru dublje u Donjecku oblast

Rusija poslednjih 48 sati ulaže napore kako bi obnovila svoju ofanzivu i napredovala južno od ukrajinskog grada Izijuma, na istoku zemlje, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Velike Britanije. Njen cilj je da prodre dublje u Donjecku oblast i sa severa obuhvati džep oko grada Severodonjecka gde se vode najveće borbe, navodi se u novom obaveštajnom izveštaju ministarstva na Tviteru, prenosi Rojters.

Associated Press • Euronews Serbia

08.40 Rusi emitovali snimke, tvrde da su to zarobljeni Amerikanci

Ruski mediji emitovali su fotografije i snimke na kojima se, kako navode, nalaze dvojica zarobljenih američkih državljana koji su se borili na ukrajinskoj strani, što bi mogla da bude prva zvanična potvrda da je "američki dvojac" u zarobljeništvu. Ruska "Izvestija" prikazala je video za koji se navodi da je kratak intervju sa Endijem Hajnom (27) iz mesta Hartsel u američkoj državi Alabama, dok je "Raša tudej" prikazala fotogorafije muškarca pod imenom Aleksandar Druejk (39) iz mesta Tuskalusa, Alabama, preneo je Rojters.

08.25 Ruska vojska očistila od mina plažu u Marijupolju

Ruska vojska očistila je od mina plažu u selu Peščani u Marijupolju, izjavio je danas komandant Pomorske baze Novorosijsk, kontraadmiral Viktor Kočemazov. On je za RIA Novosti rekao da su tokom deminiranja uništene protivdesantne mine, koje je početkom godine postavila ukrajinska vojska. Dodao je da su takve mine izazvale su smrt žene i deteta, bake i njenog unuka.

Associated Press

08.15 Antonov: Slanje oružja Kijevu put u sukob SAD i Rusije

Slanje oružja Ukrajini put je u sukob između Rusije i SAD, saopštio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov, prenosi TAS S. “Kratkovidnost Amerikanaca očigledna je i u sadašnjim okolnostima. Vođene željom da se Rusiji nanese strateški poraz, lokalne elite eskaliraju napetosti, upumpavaju oružje u režim u Kijevu. Zar nije dovoljno jasno da je to put do direktnog vojnog sukoba najvećih nuklearnih sila koji će imati nepredvidive posledice? ”, napisao je Antonov u svom članku za Njuzvik.

8.05 Džonson u iznenadnoj poseti Kijevu

Britanski premijer Boris Džonson otputovao je u iznenadnu posetu Kijevu kako bi se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Ovo je drugo Džonsonovo putovanje u Ukrajinu od početka rata, koje je usledilo nakon posete Emanuela Makrona, Olafa Šolca i Marija Dragija ranije ove nedelje.

7.55 Direktor Sberbanke: Rusija će možda deceniju da se oporavlja od sankcija

Ruskoj ekonomiji će možda biti potrebna decenija da se oporavi od oštrih sankcija Zapada, izjavio je danas German Gref, direktor najveće ruske banke, Sberbanke. Grefova procena je da države koje su zaoštrile odnose sa Rusijom, učestvuju sa 56 odsto njenog izvoza i 51 odsto njenog uvoza, što je "osakatilo" ekonomiju, preneo je "Skaj njuz".

7.30 Ukrajina dobila zajam od 770 miliona dolara od MMF-a

Ukrajina je dobila zajam od 770 miliona američkih dolara po povlašćenim uslovima od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). "Zahvalan sam zamenici kanadskog premijera Kristiji Frilend na podršci i sveobuhvatnoj pomoći Ukrajini u borbi protiv agresora“, napisao je ukrajinski premijer Denis Šmigal na Tviteru, prenosi Rojters.

7.21 Norveška se pridružila šestom paketu sankcija EU Rusiji

Norveška se pridružila šestom paketu sankcija Evropske unije (EU) Rusiji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje na svom sajtu. Norveška uvodi sankcije i protiv 65 ruskih državljana i 18 ruskih organizacija.

7.21 Kopenhagen: Ruski ratni brod dva puta povredio dansku teritoriju u Baltičkom moru

Ruski ratni brod dva puta je narušio danske teritorijalne vode severno od ostrva Bornholm u Baltičkom moru, u vreme kada je tamo održavan Festival demokratije, saopštile su danske oružane snage. "Ta akcija je duboko neodgovorna, gruba i potpuno neprihvatljiva ruska provokacija usred danskog Festivala demokratije", rekao je danski ministar spoljnih poslova Jepe Kofod.

7.05 Evropska komisija dala je preporuku da Ukrajina postane kandidat za članstvo u EU

Evropska komisija preporučila je da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za članstvo u EU, ali takva odluka nije doneta u slučaju Gruzije. "Preporučujemo da Ukrajina dobije status kandidata, verujući da će zemlja sprovesti veliki broj važnih reformi", navela je predsednica EK Ursula fon der Lajen, a objavljeno je na njenom Tviter profilu.

Komentari (0)

Evropa