Evropa

Stoltenberg: Ulazak Finske i Švedske u NATO "možda i najbrži" jasan signal Moskvi

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2022

-

23:20

Stoltenberg: Ulazak Finske i Švedske u NATO "možda i najbrži" jasan signal Moskvi
Jens Stoltenberg - Copyright Tanjug AP/Johanna Geron, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da je proces razmatranja prijava Švedske i Finske za ulazak u Alijansu veoma brz, što bi, kako je istakao, trebalo da bude signal Rusiji da su vrata NATO otvorena za druge zemlje.

"Ovo je veoma očigledan signal Moskvi da su vrata NATO-a otvorena", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

On je napomenuo da zemlje same i bez pritiska spolja treba da odluče da li žele da uđu u Alijansu, prenosi Interfaks. Stoltenberg je dodao da je situacija s aplikacijama Švedske i Finske postala "možda najbrži proces" u razmatranju zahteva zemalja za članstvo u NATO.

Na pitanje o mogućem terminu okončanja procedure za ulazak ovih zemalja u NATO, Stoltenberg je rekao da "ne može da predvidi" kada će ona biti završena jer odluke sada moraju da donesu parlamenti zemalja članica alijanse.

"Znam da su neki parlamenti već započeli proces, tako da mislim da među saveznicima postoji jaka želja za ratifikacijom pristupanja te dve zemlje NATO što je pre moguće", naglasio je on.

Turska, Finska i Švedska su ranije danas, nakon razgovora delegacija tri zemlje na početku samita NATO u Madridu potpisale zajedničku izjavu u kojoj se pored ostalog navodi da će Turska na samitu podržati pristupanje dve skandinavske zemlje Alijansi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa