Fokus

Stoltenberg najavio paket pomoći Ukrajini na samitu NATO

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2022

-

20:14

Stoltenberg najavio paket pomoći Ukrajini na samitu NATO
Tanjug/AP/Bernat Armangue - Copyright Tanjug/AP/Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je danas uoči početka samita Alijanse u Madridu da će se zemlje članice dogovoriti o sveobuhvatnom paketu pomoći Ukrajini kako bi pomogle toj zemlji da "održi pravo na samoodbranu".

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa španskim premijerom Pedrom Sančesom rekao i da će na samitu u Madridu biti dogovoren novi strateški koncept, koji će biti nacrt za NATO "u opasnijem i nepredvidivijem svetu".

"Dogovorićemo se o fundamentalnoj promeni našeg odvraćanja i odbrane sa više snaga visoke spremnosti i sa više unapred postavljene opreme", rekao je Stoltenberg.

On je istakao da je izuzetno važno da je NATO spreman da nastavi da pruža podršku Ukrajini, jer se ta zemlja sada suočava "sa brutalnošću kakvu u Evropi nismo videli od Drugog svetskog rata".

"A onda se nadamo da ćemo postići napredak u pristupanju Finske i Švedske. I onda, naravno, takođe ćemo reći da, da bismo mogli da se branimo u opasnijem svetu, takođe moramo više da ulažemo u našu odbranu", poručio je Stoltenberg.

Na samitu će se u naredna dva dana okupiti šefovi država i vlada 30 država članica NATO i još desetak lidera partnerskih zemalja, među kojima su Australija, Novi Zeland, Japan, Južna Koreja i Gruzija, u jeku rata u Ukrajini koji je izazvao najveću bezbednosnu krizu od Drugog svetskog rata.

Samit, na kojem se očekuje da jedna od glavnih tema bude novi strateški koncept koji bi definisao Rusiju kao direktnu bezbednosnu opasnost za NATO, počinje večeras gala večerom koju u čast šefova država ili vlada organizuju španski kralj Filip VI i kraljica Leticija.

U sredu su predviđene dve radne sednice na nivou šefova država ili vlada, a u četvrtak, poslednji dan samita, jedna radna sednica na najvišem nivou posle kojih ce Stoltenberg izneti zaključke.Na samitu u Madridu prisutan je i veliki broj predstavnika medija koji će narednih dana izveštavati sa ovog skupa.

Komentari (0)

Svet