Evropa

RAT U UKRAJINI Nastavljaju se raketni udari, Šolc: NATO će slati oružje Ukrajini koliko god je potrebno

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

29/06/2022

-

07:38

RAT U UKRAJINI Nastavljaju se raketni udari, Šolc: NATO će slati oružje Ukrajini koliko god je potrebno
RAT U UKRAJINI Nastavljaju se raketni udari, Šolc: NATO će slati oružje Ukrajini koliko god je potrebno - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service, Efrem Lukatsky, Alexei Alexandrov

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 126. dan od početka rata u Ukrajini, a zemlje članice NATO-a započele su dvodnevni samit u Madridu. Jedna od glavnih tema biće novi strateški koncept koji bi definisao Rusiju kao direktnu bezbednosnu opasnost za Alijansu. Turska je pak, popustila i podržala članstvo Finske i Švedske u NATO u zamenu za trilateralni sporazum kojim se će rešiti pitanja bezbednosti koja su bila glavni razlog protivljenja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. S druge strane, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je zatražio od Saveta bezbednosti UN da utvrdi pravnu definiciju pojma "teroristička država" i optužio je Rusiju za takvo ponašanje. Osim toga, predstavnici SAD, Velike Britanije, Francuske, Albanije, Norveške, Irske i Ukrajine u Savetu bezbednosti UN pozvali su na objektivnu i nezavisnu istragu o incidentu koji se u ponedeljak dogodio u gradu Kremenčugu u centralnoj Ukrajini.

Ključni događaji:

  • Savet bezbednosti UN:  Grupa zemalja traži istragu o Kremenčugu
  • Kličko apelovao na Zapad da bezrezervno pomogne Ukrajini
  • Zelenski: SB UN da proglasi Rusiju za teorističku državu
  • Rusija objavila koordinate štabova i institucija SAD i NATO
  • Makron:Ruski napad na ukrajinski tržni centar je "ratni zločin"
  • DNR: U ukrajinskom granatiranju poginulo pet civila
  • Najmanje osam civila poginulo, a 21 je ranjen u ruskom raketnom napadu na Lisičansk

Kao je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

20.13 Zamrznuta imovina ruskih oligarha vredna 30 milijardi dolara

Multinacionalna radna grupa (REPO), čija je svrha zaplena bogatstva ruskih oligarha, u prvih 100 dana rada zamrzla je 30 milijardi dolara imovine i sredstava pojedinaca protiv kojih su uvedene sankcije, saopštilo je američko Ministarstvo za finansije. Osim jahti, drugih plovila i luksuznih nekretnina, blokirano je i 300 milijardi dolara novčanih sredstava ruske Centralne banke, javila je agencija AP.

19.30 IAEA ponovo izgubila vezu s nuklearnom elektranom Zaporožje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da je ponovo izgubila vezu sa svojim nadzornim sistemima koji prate nuklearni materijal u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini. Najveću evropsku nuklearnu elektranu, koju, inače, drže Rusi, nadzorna organizacija IAEA želi što hitnije da pregleda, prenosi Rojters. Dodaje se da je veza izgubljena u subotu "zbog prekida komunikacionih sistema u objektu".

"Činjenica da je prenos naših daljinskih zaštitnih podataka prekinut drugi put u poslednjih mesec dana samo uvećava urgentnost da se u Zaporožje pošalje misija", navodi se u saopštenju Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Associated Press

18.30 Lavrov: Ispunićemo obaveze u vezi sa izvozom hrane

Rusija je spremna da ispunjava svoje obaveze u vezi sa snabdevanjem hranom i đubrivom, potvrdio je danas ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom. U saopštenju se naglašava da je Lavrov primetio da postoji raspoloženje za angažovanje u koordinaciji sa UN na smanjenju pretnje od izbijanja prehrambene krize.

18.18 Pušilin: Izvršena razmena zarobljenika sa Kijevom

Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin izjavio je danas da je izvršio razmenu zatvorenika sa Kijevom u kojoj su razmenjena 144 borca sa svake strane. On je dodao da je ukrajinskim snagama predat isti broj njihovih vojnika koji su bili zarobljeni, a od kojih je većina bila ranjena, navodi Rojters.

18.00 Kijev pogodilo veliko nevreme

Kijev i susedne gradove danas popodne je zahvatilo nevremene koje je izazvalo i poplave u prestonici Ukrajine. Grom je čak udario i u jednu od zgrada što je zabeleženo i video-kamerom.

17.45 Žalio se Britanac kojeg je sud DNR osudio na smrtnu kaznu

Britanac Šon Piner uložio je žalbu nakon što ga je na smrt osudio sud u oblasti istočne Ukrajine pod ruskom kontrolom. On je na tu kaznu osuđen zajedno sa sunardnikom Ajdenom Aslinom i marokanskim državljaninom Saudunom Brahimom, prenosi BBC. Navodi se da je Piner zarobljen dok se u ukrajinskoj vojsci borio za odbranu Mariupolja. Dodaje se da mu je suđeno kao plaćeniku u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, pred sudom koji nije međunarodno priznat.

17.15 Kuleba pohvalio NATO zbog čvrstog stava prema Rusiji

Ukrajina je danas pohvalila NATO zato što je zauzeo čvrstog stav prema Rusiji i pozvao Finsku i Švedsku da se pridruže vojnom savezu. Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba naveo je da će ujednačeno snažan i aktivan stav o Ukrajini članica vojne alijanse zaštititi evroatlantsku bezbednost, prenosi Rojters. Kuleba je pozdravio jasan stav o Rusiji, kao i pristupanje Finske i Švedske.

16.35 Stoltenberg: Spremni smo da dugoročno podržimo Ukrajinu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Madridu da su saveznici Alijanse spremni da dugoročno podrže Ukrajinu i najavio dodatnu vojnu podršku Kijevu. Poručio je da su lideri dogovorili sveobuhvatan paket pomoći Ukrajini, ukljucujući gorivo, medicinske potrepštine, opremu za suzbijanje mina i stotine sistema protiv bespilotnih letelica.

16.29 Džonson ide na samit G20, čak iako Putin dođe

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da će najverovatnije prisustvovati ovogodišnjem samitu G20 na Baliju čak iako ruski predsednik Vladimir Putin odluči da ode, rekavši da bi bojkot samo išao naruku Rusiji i njenim saveznicima. Džonson je istakao da bi bio apsolutno zadivljen ako bi Putin lično otišao na samit lidera grupe 20 zemalja u novembru na indonežanskom ostrvu, prenosi Gardijan.

16.20 Sirija odlučila da prizna nezavisnost LNR i DNR

Ministarstvo spoljnih poslova Sirije saopštilo je danas da je ta zemlja odlučila da prizna nezavisnost samoproglašenih Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR). Sirijski predsednik Bašar el Asad je sredinom juna saopštio da je naredio da počne odgovarajuća procedura za priznavanje LNR i DNR, podseća RIA Novosti.

16.10 Putin u Turkmenisatanu, prvi put van Rusije od početka rata

Tanjug/Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Ruski predsednik Vladimir Putin je, na Kaspijskom samitu u glavnom gradu Turkmenistana Ašhabadu, predložio učesnicima da razmisle o tome da se u bliskoj budućnosti organizuje konferencija zemalja potpisnica Teheranske konvencije iz 2003., koja će biti posvećena očuvanju ekosistema Kaspijskog mora. "Smatram da je u cilju efikasnijeg spasavanja krhkog morskog ekosistema neophodno završiti proces formiranja odgovarajućeg pravnog okvira, čija je osnova okvirna konvencija za zaštitu morske sredine Kaspijskog mora - takozvana Teheranska konvencija iz 2003", naveo je Putin, prenose RIA Novosti.

16.00 Otpravnica poslova Norveške pozvana u rusko Ministarstvo spoljih poslova

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas otpravnicu poslova Norveške Solveig Rosebo zbog odbijanja vlasti te zemlje da dozvole tranzit ruske robe za ruske rudare na ostrvu Špicbergen. "Situacija oko najavljene blokade transporta robe za radnike preduzeća Arktikugol Stejt Trast je neprihvatljiva", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva, prenosi agencija RIA Novosti.

15.30 NATO: Nastavlja se pomoć Ukrajini, Rusija direktna pretnja bezbednosti saveznika

Tanjug AP/Christophe Ena

 

NATO obećao da nastavi da pruža pomoć Ukrajini i usaglasio paket pomoći za modernizaciju odbrambenog sektora te zemlje, prenosi Rojters. Dodaje se da je Alijansa odlučila i da značajno ojača sopstvenu odbranu i odvraćanje.U dokumentu stoji da su se saveznici obavezali da rasporede dodatne robustne snage visoke pripravnosti na istočnom krilu.

Rusija, koja je do sada bila označena kao saveznik, u saopštenju je opisana kao "najznačajnija i direktna pretnja bezbednosti saveznika".

15.20 Kosačov: Norveška zabranila tranzit ruske robe za rudare na ostrvu Špicbergen

Norveška nije dozvolila tranzit ruske robe za ruske rudare na ostrvu Špicbergen, čime krši ljudska prava i principe humanosti, saopštio je danas Konstantin Kosačov, zamenik predsednika Saveta Ruske Federacije, gornjeg doma parlamenta.

"Radi se o hrani za ruske rudare koji rade u tom naselju. Donošenjem takve odluke norveške vlasti nastoje da ruske rudare ostave bez hrane, što je potpuno nemoralno. Time se krše ljudska prava i principi humanosti", napisao je Kosačov na društvenoj mreži Telegram.

15.00 Zaharova: Vlasti Litvanije da pokažu zdrav razum

Litvanija će se suočiti sa izuzetno oštrim odgovorom Moskve, ukoliko se ne normalizuje tranzit robe u Kalinjingradsku oblast, saopštila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na konferenciji za medije.

"Pomno pratimo kako se situacija odvija. Još jednom potvrđujemo da Rusija priprema uzvratne mere koje će biti bolne za Litvaniju. One će biti preduzete ako se situacija oko tranzita ka Kalinjingradu ne normalizuje. Nadamo se da će naši takozvani partneri na kraju pokazati zdrav razum", naglasila je Zaharova, prenosi TASS.

14.40 Guverner Brjanske oblasti: Oboren ukrajinski dron

U ruskoj Brjanskoj oblasti danas je oboren ukrajinski dron koji je tri puta pokušao da napadne selo Slučevsk, saopštio je gubernator Aleksandar Bogomaz.

"Oružane snage Ukrajine ponovo pokušavaju da destabilizuju situaciju u pograničnim naseljima Brjanske oblasti i zastraše civile", napisao je on na svom Telegram kanalu, prenosi RIA Novosti. Dodao je da nije bilo žrtava niti materijalne štete.

13.00 Moskva: Negativno gledamo na planove o priključivanju Švedske i Finske NATO

Moskva negativno gleda na planove Švedske i Finske da se priklkuče NATO-u, rekao je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poalova Sergej Rjabkov ističući da je širenje Alijanse destabilizujuće i da ne doprinosi bezbednosti njenih članica.

On je ocenio da zemlje NATO-a, kao i Finska i Švedska koje žele da se pridruže Alijansi u stvari "poklanjaju deo svog odbrambenog suvereniteta Sjedinjenim Američkim Državama", prenosi RIA Novosti.

12.40 Oboren sajt Roskosmosa

Sajt ruske svemirske agencije Roskosmos našao se na meti hakerskog napada nakon što je objavila satelitske fotografije NATO "centara odlučivanja", saopštio je danas šef njene pres službe Dmitrij Strugocev.

Za razliku od napada koji su se dogodili u martu i aprilu, ovaj napad nije došao iz inostranstva nego iz ruskog grada Jekaterinburga, naveo je on, prenosi TASS.

11.55 Vrhovni sud Rusije odložio odluku o tome da li će puk Azov proglasiti terorističkom organizacijom

Vrhovni sud Rusije odložio je danas po drugi put odluku o tome da li će ukrajinski puk Azov, čiji su pripadnici nedeljama odolevali opsadi ruskih snaga u Marijupolju, biti proglašen terorističkom organizacijom, prenosi Rojters. Sudski zvaničnik je saopštio da je sednica na kojoj bi trebalo da sud odluči, prvo zakazana za 26. maj, sada pomerena za 2. avgust, a nije naveden razlog za ovo odlaganje.

11.00 Bajden: SAD menjaju stav sile u Evropi zbog pretnji iz Rusije

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas tokom samita NATO u Madridu da Sjedinjene Američke Države menjaju svoj stav sile u Evropi na osnovu pretnji koje dolaze iz Rusije.

Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

 

Potvrdio je da će SAD povećati broj razarača u Španiji sa četiri na šest, prenosi agencija Rojters. Naveo je da će Vašington poslati dve dodatne eskadrile F-35 u Veliku Britaniju i uspostaviti štab 5. armije u Poljskoj.

10.15 Šolc: NATO će slati oružje Ukrajini dok je to potrebno

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Madridu da će NATO saveznici nastaviti da snabdevaju Ukrajinu oružjem koliko god je to potrebno.

"Dobro je što zemlje koje su ovde okupljene, ali i mnoge druge, daju svoj doprinos kako bi Ukrajina mogla da se odbrani, obezbeđivanjem finansijskih sredstava, humanitarne pomoći, ali i pružanjem oružja koje je Ukrajini hitno potrebno", poručio je Šolc na samitu NATO u Madridu.

10.00 Ambasador LNR u Rusiji: Trećina ukrajinskih trupa se predala kod Lisičanska

Trećina ukrajinskih trupa se već predala u blizini Lisičanska na teritoriji samoproglašene Luganske Narodne Republike, saopštio je danas ambasador LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.

"U blizini Lisičanska intezivno traju sukobi, a prema poslednjim izveštajima, trenutno se vodi prilično krvava bitka sa dosta žrtava. Otprilike trećina ukrajinske vojske se predala, dok su ostale dve trećine ostale da na terenu“, rekao je Mirošnik na TV kanalu Solovjev uživo, prenosi agencija TASS.

09.45 Zelenski: Rat će završiti pobedom Ukrajine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u intervjuu za američku televizijsku mrežu NBC da će se rat završiti pobedom Ukrajine.

"Rat će završiti pobedom Ukrajine. Koliko god bilo teško, okupatore moramo istisnuti s naše zemlje. Za mene je uvek bilo jako važno da Ukrajina ne postane tampon-zona. Ukrajinski narod je izabrao evropski put i relevantne vrednosti. Te vrednosti odgovaraju u Evropi, Sjedinjenim Državama i Ukrajini. I želimo biti deo tih vrednosti." Opširnije pročitaje u odvojenoj vesti.

 

 

09.22 Brend Smirnof votka napušta Rusiju: Doneli smo tešku odluku

Britanski proizvođač alkoholnih pića Diageo, proizvođač votke Smirnof, napušta Rusiju usled pritiska zapadnih sankcija prema Moskvu zbog Ukrajine, saopštili su predstavnici kompanije.

"Doneli smo tešku odluku o postepenom ukidanju komercijalnih aktivnosti u Rusiji", rekao je predstavnik kompanije novinarima u utorak, prenela je novinska agencija Interfaks.

Izlazak iz ruskog poslovanja trajaće šest meseci, a svi radnici kompanije u Rusiji biće obeštećeni, naveo je on. Diageo je jedan od najvećih svetskih proizvođača alkoholnih pića, koji poseduje popularne brendove kao što su Smirnof, DŽoni Voker, Ginis, Bejlis...

08.41 Pogledajte prilog Euronews Srbija o situaciji u Ukrajini

Euronews TV

08.40 Ruski zvaničnik: Ukrajina ostala bez 16 odsto obradivih površina

Nakon što su ruske trupe zauzele Hersonsku i Zaporošku oblast, kao i Donbas, Ukrajina je izgubila 16 odsto svojih obradivih površina, saopštio je Igor Grigorjev, ministar poljoprivrede Hersonske oblasti koga je Moskva postavila.

On je naveo da je Hersonska oblast u svojim najizdašnijim godinama imala prinose do tri miliona tona, a da to u ukupnom prinosu Ukrajine od oko 60-70 miliona tona, čini blizu pet odsto, prenosi TAS S.

"Još šest odsto je u Zaporožju. Oslobođene teritorije Narodne Republike Donjeck i Lugansk čine 3-4 odsto. To ukupno čini 13-16 odsto, što bi, po mom mišljenju, bio značajan gubitak za svaku ekonomiju“, naglasio je Grigorjev.

Prema njegovim rečima, vlada u Kijevu smatra da je već izgubila jednu četvrtinu obradivog zemljišta.

08.30 Džonson: Da je žensko, Putin ne bi napao Ukrajinu

Britanski premijer Boris Džonson smatra da ruski predsednik Vladimir Putin ne bi napao Ukrajinu da je ženskog pola.

"Da je Putin žena, što očigledno nije, ali da jeste, mislim da ne bi ušao u ovaj ludi, mačo rat i nasilje, kao što je to uradio", rekao je Džonson za nemačku televiziju ZDF nakon samita G7 u Nemačkoj..

Džonson je ocenio i da je ono što Putin radi u Ukrajini "savršen primer toksične muškosti". Rekao je da se zalaže za veće učešće žena na pozicijama u vlasti, prenosi BBC.

07.51 Poljanski: Govor Zelenskog ruši ustaljenu praksu SB UN

Govor predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog u Savetu bezbednosti UN u video-formatu nije bio usaglašen sa svim članovima ovog tela i da će biti saopšteno je u poslednjem trenutku, čime se krši dosadašnja praksa Saveta bezbednosti, rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski na sednici Saveta bezbednosti UN u utorak.

"Ozbiljno smo zabrinuti zbog politike albanskog predsedavanja po pitanju učešća predsednika Zelenskog na sastanku. Po ovom pitanju nije bilo konsultacija sa svim članovima Saveta. Delegacije su faktičko stavljene pred svršen čin u poslednjem trenutku. Time se krši ustaljena praksa i tradicija rada Saveta bezbednosti", rekao je Poljanski.

07.25 Počinje samit NATO u Madridu - angažovano 10.000 bezbednjaka, vazdušni prostor štite desetine helikoptera 

Oko 10.000 pripadnika bezbednosnih snaga raspoređeno je širom Madrida uoči današnjeg početka dvodnevnog samita NATO, na kojem će se okupiti šefovi država i vlada 30 država članica NATO i još desetak lidera partnerskih zemalja, u jeku rata u Ukrajini koji je izazvao najveću bezbednosnu krizu od Drugog svetskog rata.

Danas su predviđene dve radne sednice na nivou šefova država ili vlada, a u četvrtak, poslednjeg dana samita, jedna radna sednica na najvišem nivou. U Madridu su raspoređene velike policijske snage u okviru najveće bezbednosne operacije u nedavnoj istoriji Španije pre početka samita, na kojem se očekuje oko 5.000 učesnika.

Policajci na konjima i pešice patroliraju gradom, a vazdušni prostor štiti više desetina helikoptera. Prema navodima španskog Ministarstva odbrane, u visokom stanju pripravnosti su i borbeni avioni i protivvazdušna odbana. Opširnije u posebnoj vesti.

Stefan Goranović/Euronews Srbija

 

07.20 Ukrajinske vlasti: Dve osobe poginule, tri ranjene u napadu na Nikolajev

Dve osobe su poginule, a tri su ranjene u napadu ruskih snaga na stambenu zgradu u gradu Nikolajev, na jugoistoku Ukrajine, saopštio je regionalni guverner Vitalij Kim. On nije precizirao da li je reč o raketnom napadu ili artiljerijskom granatiranju, prenosi Rojters.

07.15 Ruske snage uhapsile ukrajinskog gradonačelnika Herosona, Kijev: Otet je

Ruski zvaničnici u ukrajinskoj oblasti Herson saopštili su da su njihove snage uhapsile gradonačelnika Hersona Igora Kolihajeva nakon što je, kako su naveli, odbio da poštuje naređenja Moskve, dok je lokalni zvaničnik Hersona naveo da je gradonačelnik otet, prenosi Rojters.

Herson, lučki grad na Crnom moru, nalazi se severozapadno od poluostrva Krim koji je prisajedinila Rusija, a okupiran je tokom prve nedelje ruske invazije na Ukrajinu, koja je počela u februaru, i veliki deo lokalnog stanovništva je napustio taj region, navodi britanska agencija.

"Mogu da potvrdim da je Kolihajeva pritvorila vojna policija", saopštila je na Telegramu Ekaterina Gubareva, zamenica šefa Hersonske oblasti koju je imenovala Moskva.

Halina Ljaševska, savetnica Kolihajeva, navela je da je "gradonačelnik otet nakon što je odbio da sarađuje sa ruskim okupatorima Ukrajine".

Ona je saopštila na Fejsbuku da je "jutros Kolihajev došao u jedan od komunalnih objekata" i da su ga "čim je izašao iz automobila, odmah priveli naoružani pripadnici nacionalne garde i, najverovatnije pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti".

07.00 SB UN: Grupa zemalja traži istragu o Kremenčugu

Predstavnici SAD, Velike Britanije, Francuske, Albanije, Norveške, Irske i Ukrajine u Savetu bezbednosti UN pozvali su na objektivnu i nezavisnu istragu o incidentu koji se u ponedeljak dogodio u gradu Kremenčugu u centralnoj Ukrajini, kada su ruske snage pogodile tržni centar u kojem se nalazilo više od 1.000 ljudi. Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o situaciji u Ukrajini zatražio je Kijev.

06.30 Kličko apelovao na Zapad da bezrezervno pomogne Ukrajini

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko uputio je danas snažan apel zapadnim saveznicima koji se sastaju u Madridu na samitu NATO da njegovoj zemlji pruže "šta god je potrebno" da zaustavi rat. Vitalij Kličko i njegov brat Vladimir prisustvovali su danas u Madridu uoči dvodnevnog samita NATO na forumu stručnjaka u oblasti odbrane.

06.00 Zelenski: SB UN da proglasi Rusiju za teorističku državu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je zatražio od Saveta bezbednosti UN da utvrdi pravnu definiciju pojma "teroristička država" i optužio je Rusiju za takvo ponašanje. "Nažalost, u ovom trenutku UN nemaju pravnu definiciju pojma teroristička država oko kojeg su saglasne sve države članice UN", rekao je Zelenski putem video veze, prenosi agencija RIA Novosti.

On je istovremeno apelovao na SAD da proglase Rusiju zemljom koja sponzoriše terorizam.

 

Komentari (0)

Evropa