Evropa

Doživotna robija za jedinog preživelog teroristu koji je učestovao u napadima u Parizu 2015.

Komentari

Autor: Euronews

29/06/2022

-

21:07

Doživotna robija za jedinog preživelog teroristu koji je učestovao u napadima u Parizu 2015.
Doživotna robija za jedinog preživelog teroristu koji je učestovao u napadima u Parizu 2015. - Copyright AP/Noelle Herrenschmidt

veličina teksta

Aa Aa

Salah Abdeslam, jedini preživeli iz grupe terorista tzv. Islamske države koja je organizovala i izvela napad na pozorište Bataklan u Parizu 2015. godine, proglašen je krivim i osuđen je na doživotni zatvor bez uslovnog otpusta.

Pored Abdeslama, još 19 muškaraca optuženih da su odigrali kritičnu ulogu u najgorim terorističkim napadima u zemlji proglašeno je krivim "po svim tačkama" u sredu.

Samo njih 14 pojavilo se na sudu, dok se ostalima sudi u odsustvu.

Abdeslam je optužen za višestruko ubistvo, saučesništvo u ubistvu, pripadnost teritorističkoj organizaciji i učešće u zaveri za izvršenje ubistva i otmicu kao pripadnik terorističke organizacije.

Za porodice žrtava i preživele u napadima, suđenje Abdeslamu i osumnjičenim saučesnicima bilo je mučno, ali presudno u njihovoj potrazi za pravdom, prenosi Euronews.

U napadima vatrenim oružjem i bombama 13. novembra 2015. godine ubijeno je 130 ljudi širom francuske prestonice, a napadi su izvedeni u muzičkom centru Bataklan, nekoliko restorana, barova i ispred nacionalnog stadiona.

Rodom iz Brisela, Abdeslam se u ponedeljak izvinio žrtavama, rekavši da je njegovo kajanje za ubijene i ranjene bio iskreno i iz srca.

Tužioci su njegovo izvinjenje nazvali "proračunatim pokušajem da dobije manju kaznu", posebno uzimajući u obzir da je na početku suđenja provokativno naveo svoju profesiju kao "borac ISIS-a".
Tužioci su primetili i druge kontradiktornosti, uključujući Abdeslama koji je prvo izrazio žaljenje što bomba nije eksplodirala, ali je kasnije tvrdio da se predomislio u baru i namerno onesposobio eksploziv prikačen na njegovo telo jer nije želeo da ubija ljude "koji su pevali i plesali".

Sud je pak, utvrdio da je njegov prsluk bio neispravan i tako odbacio tvrdnju da je svesno odustao od napada.

Inače, doživotna kazna bez uslovnog otpusta je najteža po francuskom krivičnom zakonu i izuzetno je retka jer većina osuđenih na doživotni zatvor ima pravo na žalbu nakon 18 do 22 godine.

 

 

 

Komentari (0)

Evropa