Evropa

Erdogan se na Samitu NATO-a osvrnuo i na Grčku: Naoružavanje ostrva što pre mora da prestane

Komentari

Autor: Protothema

30/06/2022

-

18:00

Erdogan se na Samitu NATO-a osvrnuo i na Grčku: Naoružavanje ostrva što pre mora da prestane
Redžep Tajip Erdogan - Copyright Tanjug AP/Manu Fernandez

veličina teksta

Aa Aa

Na Samitu NATO-a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan možda nije pokrenuo pitanje demilitarizacije egejskih ostrva, ali na konferenciji za novinare ipak nije odbacio provokativnu retoriku na račun Grčke.

"Grčka je usvojila ponašanje koje nije u skladu sa načinom na koji vladamo. Posle ručka u Istanbulu (prošlog marta) rekao sam Micotakisu da imamo bilateralne odnose i da ne stavljamo treće strane između. Ali, on je otišao u Kongres i održao govor u kojem je jednostavno poništio sporazum. I otišao je u Davos gde je uradio isto", rekao je Erdogan, ponavljajući svoje dobro poznate stavove.

Za Micotakisa je rekao da voli da pravi "posebne posete egejskim ostrvima" u cilju njihovog naoružavanja.

"To je dogovoreno sporazumima iz Lozana i Pariza - ona ne smeju biti naoružavana", rekao je dodajući da ugovori treba da se poštuju i preduzmu neophodni koraci.

Upitan o stabilnosti na Egejskom moru i deeskalaciji tenzija, turski predsednik je odgovorio:

"Sve dok Grčka ne pravi tenzije, to nećemo činiti ni mi. Grčka je narušila naš vazdušni prostor 147 puta i mi smo odgovorili. Kad smo to uradili nije im bilo prijatno? Nemoguće"

Što se tiče kupovine borbenih aviona F-16 od SAD i prepreka u američkom Kongresu za njihovu kupovinu, Erdogan je prokomentarisao:

"Naše delegacije će se vratiti u SAD kako bi razgovarale sa Kongresom o dobijanju podrške za kupovinu. Uskoro ću poslati sledeću misiju"

Erodgan se osvrnuo i na sporazum sa Finskom i Švedskom o ukidanju pretnje vetom na njihovo članstvo u NATO-u.

"Iskustvo procesa švedske i finske prijave za članstvo u NATO-u otkrilo je crvene linije Turske po pitanju terorizma. Ovaj memorandum je diplomatska pobeda Turske i našeg naroda, posle teškog pregovaračkog procesa", rekao je.

Kako kaže, Švedska i Finska sada moraju da održe reč i ispune obećano u borbi protiv terorizma, ali i da promene svoje zakonodavstvo.

"Švedska je obećala Turskoj da će izručiti 73 terorista. Narodi Finske i Švedske će takođe imati koristi od memoranduma", zaključio je Erdogan.

 

Komentari (0)

Evropa