Evropa

U Evropskoj uniji postignut dogovor u vezi sa regulisanjem kriptovaluta

Komentari

Autor: Euronews, AP, Rojters

01/07/2022

-

10:57

U Evropskoj uniji postignut dogovor u vezi sa regulisanjem kriptovaluta
Bitkoin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje članice Evropske unije postigle su saglasnost u vezi sa važnim pravilima za regulisanje industrije kriptovaluta, i to u trenucima kada ovo tržište doživljava pravi krah, izazivajući pozive na stroži nadzor širom sveta.

Pregovarači EU su kasno u četvrtak izneli poslednje detalje za privremeni sporazum o sveobuhvatnom paketu kripto propisa za 27 zemalja bloka. Ovaj propis poznat je kao "Tržišta kripto imovine" (MiCA).

"Danas smo postavili red na Divljem zapadu u pogledu kripto imovine i postavili jasna pravila za harmonizovano tržište", rekao je Stefan Berger, glavni zakonodavac zadužen za propis o kriptovalutama.

Kripto pravila EU "obezbediće harmonizovano tržište, obezbediće pravnu sigurnost za izdavaoce kripto-aktive, garantovati jednake uslove za pružaoce usluga i obezbediće visoke standarde za zaštitu potrošača", rekao je on u saopštenju.

Novi zakon daje izdavaocima kripto imovine i pružaocima srodnih usluga "pasoš" za pružanje usluga klijentima širom EU iz jedne baze, uz ispunjavanje pravila o zaštiti kapitala i potrošača.

Poput politike privatnosti podataka EU koja je praktično postala globalni standard, očekuje se da će i ovi kripto propisi biti veoma uticajni širom sveta.

Pravila EU su "zaista prvi sveobuhvatni deo kripto regulacije na svetu", rekao je Patrik Hansen, savetnik za kriptovalute u "Presight Capital", prenosi Euronews.

On očekuje da će vlasti u drugim zemljama, a posebno u manjim sistemim gde nema dovoljno resursa kako bi se sopstvena pravila napravila "od nule", usvojiti pravila slična onima koje su odredile zemlje članice EU.

Šta će se regulisati?

Prema propisima o tržištima kripto imovine, berze, brokeri i druge kripto kompanije suočavaju se sa strogim pravilima čiji je cilj zaštita potrošača.

Kompanije koje izdaju ili trguju kripto imovinom poput "stable coins", odnosno "stabilnih novčića", koji su obično vezani za dolar ili robu poput zlata, što ih čini manje promenljivim od normalnih kriptovaluta, suočavaju se sa oštrim zahtevima za transparentnošću. Takođe, od njih se zahteva da pruže detaljne informacije o rizicima, troškovima i naknadama koje potrošači mogu da snose.

Pravila će pomoći početnicima u svetu kripto investitora da izbegnu da postanu žrtve prevara, za koje su regulatori upozorili da su široko rasprostranjene u industriji.

"Ovo će biti veoma korisno za sferu ulaganja u kriptovalkute, naročito za nekoga ko apsolutno nema pojma gde da ode, koga da potraži, ili gde da uloži svoj novac", rekao je Džekson Miler iz kompanije "Securrency".

Pružaoci usluga u vezi sa bitkoinom potpadali bi pod propise, ali ne i sam bitkoin, najpopularnija svetska kriptovaluta koja je izgubila više od 70 odsto svoje vrednosti od novembra, kada je dostizao rekordno visoku cenu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa