Evropa

Ispit za Makrona pred trku za Jelisejsku palatu, Francuzi izlaze na regionalne izbore

Komentari

Autor: Euronews, France24, Reuters

20/06/2021

-

08:04

Ispit za Makrona pred trku za Jelisejsku palatu, Francuzi izlaze na regionalne izbore
Ispit za Makrona pred trku za Jelisejsku palatu, Francuzi izlaze na regionalne izbore - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Francuzi danas izlaze na regionalne izbore, 10 meseci uoči održavanja predsedničkih izbora. Upravo to povećava značaj glasanja. Ovi izbori su ključni test za aktuelnog predsednika Emanuela Makrona, ali i njegove rivale, piše Euronews.

Regionalni rezultati ne daju reprezentativnu sliku o mogućem pobedniku na predsedničkim izborima, međutim, ako krajnja desnica dobije regionalnu podršku, to bi moglo da uzdrma političku scenu Francuske, piše Rojters. 

Tanjug/ AP Photo/Daniel Cole

 

Regionalni izbori bili su planirani za mart, ali su odloženi usled epidemije koronavirusa.

Glasaće se u 12 kontinentalnih regiona Francuske, kao i na Gvadalupeu na Malim Antilima i Reunionu u Indijskom okeanu, a 19.084 kandidata boriće se za 1.757 mesta u regionalnom veću.

Regije Korzika, Martinik na Antilima, kao i Francuska Gvajana, glasaju za mesta u u svojim skupštinama.

Pravo glasa imaju svi punoletni Francuzi, ali za razliku od lokalnih izbora, sada ne mogu da glasaju drugi državljani Evropske unije sa prebivalištem u Francuskoj.

Ono što bi mogao da bude veliki faktor na izborima je izlaznost, a prema anketama, 54 odsto birača neće glasati, piše portal France24.

Takođe, kako piše ovaj portal, mandat poslanika u regionalnom veću traje šest godina, ali zbog prevelikog broja izbora koji će se održavati 2027. godine, oni koji pobede sutra imaće mandat do 2028.

Čak 13 akutelnih ministara kandiduje se na ovim izborima, a među njima su ministar pravde Erik Dupond Moreti i ministar unutrašnjim poslova Gerald Darmanin.

Tanjug/ AP Photo/Daniel Cole

 

Ispit pred predsedničku borbu

Izbori u nedelju predstavljaju ispit za predstojeće predsedničke izbore, koji se održavaju u aprilu 2022. godine.

Rezultati ovih izbora pokazaće koja struja u francuskoj trenutno uživa podršku građana. Vide se kao velika šansa za liderku krajnje desnice Marin Le Pen, koja će, po svemu sudeći, biti glavni konkurent Emanuela Makrona na predsedničkim izborima.

Ipak, portal "France24" podseća da Makronov pokret "Napred" nije postojao kada su se poslednji put održali regionalni izbori, te očekivanja nisu velika.

Iz istog razloga, Makronova stranka praktično kreće od početka, a ankete predviđaju da će vladajuća stranka teško osvojiti mesta u regionalnim većima, piše Euronews.

Suprotno tome, Socijalistička partija levog centra i konzervativna partija Republikanci, koje su dominirale francuskom politikom do poraza 2017. godine, i dalje ostaju jake na regionalnom nivou. 

Republikanci su tako pred velikim izazovom da zadrže svojih sedam regiona i da pokažu da mogu da budu konkurencija krajnjoj desnici, piše Rojters.

                                                                                                              Tanjug/ AP Photo/Mićel Euler, Pool

Ono što može ukazati na porast podrške krajnjoj densnici su podaci istraživanja javnog mnjenja prema kojima, krajnje desničarska stranka Nacionalni savez, koju predvodi Le Pen, ima poziciju da osvoji mesto predsednika najmanje jednog regiona, što bi bio prvi put u istoriji za tu stranku.

Upravo zbog toga se ovi izbori vide kao moguća odskočna daska za Marin Le Pen u trci za mesto u Jelisejskoj palati, koje je 2017. izgubila od Emanuela Makrona.

Prema rezultatima ankete, koje prenosi Rojters, predsednički izbori 2022. godine će najverovatnije rezultirati ponavljanjem duela između Makrona i Le Pen, samo bi ovaj put razlika mogla da bude manja.

 

                                                                                                                    Tanjug/ AP Photo/Daniel Cole

 

Ključne borba vodiće se u regionu Provansa-Alpi-Azurna Obala i regionu O de Frans.
Provansa-Alpi-Azurna Obala je južna regija koja uključuje Marsej i francusku rivijeru koji se bori sa imigracijama i visokom stopom nezaposlenosti, uporište je glasača krajnje desnice, navodi Rojters.

Prema anketama, Le Pen ima velika šanse za pobedu u ovom regionu. Trenutna podrška Nacionalnom savezu je 44%.

Od de Frans je najseverniji region. Obuhvata grad Kale, nekadašnji doma francuske industrije. U ovom regionu boriće se Havijer Bertrand, koji pretenduje da bude kandidat konzervativaca na predsedničkim izborima, protiv portparola Marin Le pen i Makronovog ministra pravde.

Bertrandu bi pobeda povećala šanse dapostane predsednički kandidat.

Trenutni rezultati anketa prikazuju da i Republikanci i Nacionalni savez imaju 35 odsto podrške, levo orijentisana alijansa 19 odsto, dok Makronov pokret sada ima 11 odsto mogućih glasova.

U slučaju da pokret predsednika odustane, Republikanci bi mogli da osvoje 43 odsto, Nacioanlni front 35, a levo orijentisana alijansa 22.

Komentari (0)

Evropa