Evropa

Šestoro maturanata u Zagrebu završilo u bolnici zbog trovanja alkoholom

Komentari

Autor: HRT

19/06/2021

-

16:23

Šestoro maturanata u Zagrebu završilo u bolnici zbog trovanja alkoholom
Šestoro maturanata u Zagrebu završilo u bolnici zbog trovanja alkoholom - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Tokom proslave poslednjeg dana škole, jedan osmak je juče u Zagrebu popio litar votke i završio u bolnici. Odvezen je u Kliniku za dečije bolesti u Klaićevu, gde je primljen u vrlo teškom stanju. Osim njega, još petoro djece primljeno je u bolnicu zbog intoksikacije alkoholom. Prema rečima direktora bolnice dečak je danas bolje, iako mu je stanje ozbiljno.

"Primljeno je šestoro dece s intoksikacijom etilnim alkoholom. Svi su dobro, četvoro je otpušteno iz bolnice, a u toku je otpust poslednja dva pacijenta", rekao je Goran Roić, direktor Klaićeve bolnice za portal HRT-a, dodavši kako su toksikološki nalazi na droge kod maloletnika bili negativni.

Nad maloletnicima su obavljene standardne mere dijagnostike i terapije i ispiranje želuca. Najmlađi pacijent je 2006. godište.

Stotine maloletnika ovih dana po brojnim zagrebačkim parkovima proslavlja poslednje dane škole. Ivana Portolan Pajić iz Gradskog sekretarijata za zdravstvo apelovala je na roditelje da dođu po decu.

"Uradili smo sve što je u našoj moći da suzbijemo štetnu zloupotrebu alkohola u mladoj populaciji. Radi se o maloletnicima starosti od 14, 15 i 16 godina, a verujemo da među njima, nažalost, ima i mlađih", kazala je, dodavši da su u koordiniranoj akciji s Gradskim društvom Crvenog krsta i Hitnom medicinom Grada Zagreba, komunalcima, spasilačkom službom, pa čak i Državnim inspektoratom.

"Međutim, ne možemo pokriti sve delove grada, jer se slavlja održavaju u različitim parkovima na celom području Zagreba. Nažalost, informacije koje dolaze do nas su da ima puno zloupotrebe alkohola na tim proslavama. Već smo imali nekoliko slučajeva intoksikacije, od toga jedno vrlo teško trovanje učenika od 14 godina, koji je upućen u bolnicu. Nadamo se da će biti dobro, ali radi se o zaista teškom, akutnom stanju opijenosti. Molim roditelje sve dece, koji znaju da su im deca na zabavama, da krenu prema svojoj deci, da ih preuzmu i odvedu njihovim kućama", poručila je Portolan Pajić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa