Evropa

Britanski ministri zdravlja i finansija podneli ostavke: "Ne mogu da nastavim mirne savesti"

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2022

-

20:01

Britanski ministri zdravlja i finansija podneli ostavke:  "Ne mogu da nastavim mirne savesti"
Britanski ministri zdravlja i finansija podneli ostavke: "Ne mogu da nastavim mirne savesti" - Copyright Tanjug/AP/Toby Melville/PA

veličina teksta

Aa Aa

Britanski ministri zdravlja i finansija, Sadžid Džavid i Riši Sunak, podneli su danas ostavke u vladi premijera Borisa Džonsona, javlja Rojters.

"Razgovarao sam sa premijerom kako bih mu preneo odluku o ostavci. Bila je velika privilegija da budem na ovoj poziciji, ali mi je žao što ne mogu da nastavim mirne savesti", naveo je Džavid na Tviteru.

Sunak je rekao da je nevoljno došao do zaključka da "ne može ovako više da se nastavi".

"Javnost s pravom očekuje da se vlada vodi kako treba, kompetentno i ozbiljno. Shvatam da je ovo možda moj poslednji ministarski posao, ali verujem da se za određene standarde vredi boriti i zato podnosim ostavku", istakao je ministar finansija na Tviteru.

U pismu premijeru Džonsonu, takođe objavljenom na njegovom Tviter nalogu, Sunak je ukazao na "ogromne izazove" sa kojima se Britanija suočava, dodajući da je narod "spreman da čuje istinu".

"U pripremama za naš predloženi zajednički govor o ekonomiji sledeće nedelje, postalo mi je jasno da su naši pristupi fundamentalno različiti", naglasio je Sunak.

Džonson je u pismima obojici ministara rekao kako mu je "žao što su dali ostavke". Sunaku je poručio da je "služio zemlji izvanredno kroz najteži mirnodopski period za ekonomiju", dok je za Džavida rekao kako se "unapred raduje njegovim doprinosima iz pozadine".

Dvojica ministara u vladi premijera Boris Džonsona po svemu sudeći su koordinisano podneli ostavke jer su obojica u svojim pismima ciljali na premijerovu nesposobnost da vodi administraciju koja se pridržava propisanih standarda.

Ostavke su usledile nakon što se Džonson izvinio za, kako je rekao, grešku jer nije shvatio da bivši ministar zadužen za socijalna pitanja nije podoban za posao u vladi kada su protiv njega podnete tužbe za nedolično seksualno ponašanje.

Ministri Džavid i Sunak ranije su javno podržavali Džonsona tokom višemesečnog skandala zbog optužbi za zabave u premijerovom kabinetu i u rezidenciji u Dauning stritu kojima su kršena stroga pravila uvedena tokom pamdemije kovida-19.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa