Evropa

Micotakis najavio povećanje penzija u Grčkoj 2023, prvi put posle deset godina

Komentari

Autor: Euronews

07/07/2022

-

10:20

Micotakis najavio povećanje penzija u Grčkoj 2023, prvi put posle deset godina
Grčki penzioneri - Copyright AP/Emilio Morenatti

veličina teksta

Aa Aa

Za 13 godina koliko je proteklo od velike svetske finansijske krize, penzije u Grčkoj smanjene su više od 10 puta jer je na tako nepopularan korak Atina bila primorana od strane međunarodnih kreditora i poverilaca. Tri tranše inostrane pomoći pomogle su da se situacija delimično popravi, međutim ne i da veliki broj mladih Grka napusti zemlju u potrazi za boljim životnim uslovima.

Micotakis je dao novu nadu penzionerima i najavio da će povećanja biti od 2023. godine prvenstveno zbog činjenice da je Grčka od potencijalnog kraha 2015. godine ipak uspela da se kosoliduje. Podsetio je i na vreme kada su penzioneri satima čekali u redovima ispred banaka da bi podigli najviše 120 evra.

Micotakis: Srećom, sve ovo je prošlost- danas je Grčka drugačija zemlja

Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

 

Prognoze za ovu godinu su da će grčka ekonomija zabeležiti rast od 3,2 odsto što je nešto niže od predviđenog poboljšanja. Međutim, centralna banka Grčke i dalje strahuje od inflacije i posledica rata u Ukrajini.

Premijer Micotakis, čiji mandat ističe sledeće godine, govoreći u parlamentu rekao je da poboljšanje finansijske situacije treba da osete svi Grci, posebno penzioneri, ali samo do granice ugrožavanja fiskalne ravnoteže i ekonomskog potencijala zemlje.

Inače, Micotakis, konzervativno opredeljeni premijer, stalno trpi pritisak uglavnom levo orijentisane opozicije da se raspišu prevremeni izbori.

 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa