Evropa

Talas korone zapljusnuo Grčku u jeku leta: Na hiljade zaraženih dnevno, kakva je situacija u letovalištima?

Komentari

Autor: Protothema, Ethnos, Tara T.

05/07/2022

-

09:45

Talas korone zapljusnuo Grčku u jeku leta: Na hiljade zaraženih dnevno, kakva je situacija u letovalištima?
Talas korone zapljusnuo Grčku u jeku leta: Na hiljade zaraženih dnevno, kakva je situacija u letovalištima? - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Samo mesec dana nakon što je Grčka ukinula gotovo sve restriktivne mere protiv virusa korona, epidemija u ovoj zemlji se opet rasplamsala, a brojke dostižu u proseku 10 hiljada zaraženih dnevno. Najviše zaraženih je na Jonskim ostrvima, Kritu, južnom Egeju i Atici (Atina).

Podvarijante BA.4 i BA.5 trenutno dominiraju u 50 odsto slučajeva u Grčkoj dok stručnjaci ističu da je najmanje dvostruko veći broj obolelih s obzirom na to da je kontrola građana fakultativna i da se epidemijski nadzor kreće u sivoj zoni.

Ipak, bolnice osećaju dodatni pritisak otkako dnevno primaju stotine pacijenata obolelih od kovida i mere granice izdržljivosti kada je u pitanju lečenje pacijenata sa kovidom. Kako navodi Nacionalna organizacija za javno zdravlje Grčke u svom jučerašnjem obraćanju, preporuka za obavezno nošenje maski biće uskoro razmotrena.

Broj aktivnih slučajeva u Grčkoj od 150 do 200 hiljada

Epidemijsku situaciju u Grčkoj juče su na konferenciji za medije analizirali predsednik Nacionalne organizacije za javno zdravlje, profesor pedijatrije i infektologije Teoklis Zautis i potpredsednik, epidemiolog Dimitris Paraksevis.

"Najveći porast slučajeva zabeležen je u starosnoj grupi od 18 do 24 godine", rečeno je u hitnom obraćanju.

Zautis je rekao da je Grčka pak, i dalje na niskom nivou kada je prijem pacijenata na intenziivnu negu u pitanju - iako je za 50 odsto povećan broj prijema u bolnice, napominjujući da se dve nove podvarijante velikom brzinom šire Evropom.

S druge strane, ministar zdravlja Tanos Plevris prisustvovao je konferenciji u Iraklionu "Izazovi i naučene lekcije o SARS-CoV-2" gde je ponovio da su procene takve da pandemija u srcu letnje sezone neće izvršiti pristak na zdravstvene službe, te istakao da se kovid klinike postepeno oslabađaju", prenosi "Proto thema".

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Prema zvaničnim podacima, prosečan dnevni broj slučajeva je oko 10 hiljadda (ne računajući reinfekcije), dok je pre nedelju dana ova brojka dostizala skoro 18 hiljada.

Uvoz slučajeva iz inostranstva dostigao je prošle nedelje 274 dnevno, u odnosu na 183 u nedelji pre, što je porast od skoro 50 odsto. Osim toga, u nedelju je primljeno novih 265 pacijenata u bolnice širom Grčke, a ukupan broj pacijenata u kovid bolnicama dostiže 1.300.

Panhelenska federacija zaposlenih u javnim bolnicama već ukazuje na pritisak pod kojim se već nalaze pojedine od njih.

Kako se kreću brojke u letovalištima?

Juče je u Grčkoj zabeleženo ukupno 9.360 novih slučajeva od čega je više od polovine u oblasti Atike, odnosno prestonice Atine. Istovremeno, u Solunu je zabeležen 971 novi slučaj infekcije.

Brine i porast smrtnih slučajeva, pa je tako u poslednja 24 sata u Grčkoj preminulo 23 ljudi, dok je intubiranih 102.

Kada su turističke destinacije u pitanju najmanje slučajeva beleže Tasos i Milos, sa 14 odnosno 19 novih slučajeva. Na Sporadima, odnosno Skijatosu i Skopelosu juče su zabeležena 24 nova slučaja, a na Lefkadi 20.

Na najposećenijem grčkom ostrvu Santoriniju zabeleženo je 35 obolelih, ali se pretpostavlja da ovo nije pravo stanje stvari budući da većina posetilaca ovo ostrvo posećuje samo na jedan dan, u okviru izleta, te da je broj zaraženih dosta veći.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Kefalonija i Kos beleže po 47 obolelih, Mikonos 49, a na Zakintosu je bilo 57 novih infekcija u jednom danu.

Nacionalna organizacija za javno zdravlje Grčke objavila je da su i na Halkidikiju zabeležena 83 nova slučaja u poslednja 24 sata.

Popularna ostrva Evija, Rodos i Krf imaju mnogo više zaraženih, pa je tako na Eviji zabeleženo 177 novoobolelih, na Rodosu 159, a na Krfu 205.

Najviše zaraženih je pak, na Kritu, pa je u poslednja 24 sata u Iraklionu zabeležen 471 novi slučaj, a u Hanji 226.

Komentari (1)

Tri Tacke

06.07.2022 20:38

Majmunske boginje se same ne šire, ali majmunske boginje + covid je eksplozivna varijanta. Covid stvara kapljičnu infekciju što pospešuje širenje majmunskih boginja koje imaju drugačiji period inkubacije. Ovo, naravno, ne bi bilo moguće kada bi i majmunske boginje i covid bile zarazne bolesti jer bi interferon izazvao atenuaciju obe infekcije. I... opet se vraćamo na to da li je Covid virus zapravo bakterijski plazmid.

Evropa