Evropa

Evropska komisija: Zbog klimatskih promena u Evropi šumski požari i rekordna suša

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2022

-

15:26

Evropska komisija: Zbog klimatskih promena u Evropi šumski požari i rekordna suša
Suša u Vojvodini - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Zbog sve većih klimatskih promena Evropa se suočava sa jednom od najtežih godina kada su u pitanju prirodne katastrofe kao što su suše i šumski požari, saopštila je danas Evropska komisija (EK).

Evropski komesar Maroš Šefčovič izvestio je danas poslanike EU da bi "sadašnja suša u Evropi mogla postati najgora u istoriji" i dodao da požari koji pustoše ogromne delove seoskih područja samo pogoršavaju klimatsku krizu, navodi AP.

"Statistika pokazuje da od 2017. imamo sve intenzivnije šumske požare u Evropi i očekujemo da će se taj trend nažalost, nastaviti i ove godine", izjavio je Šefčerovič, prenosi AP.

Dugotrajna suša pogodila je nekoliko zemalja članica EU, poput Grčke i Italije, a toplotni talas prošlog meseca je zahvatio čak i severnu Nemačku, što je povećalo zabrinutost širom Evrope.

Šefčovič je saopštio da EU već finansira raspoređivanje više od 200 vatrogasaca iz svih zemalja članica radi gašenja požara u Grčkoj, navodi AP.

Italija je usred toplotnog talasa, iako je rano leto, a severni deo te zemlje pogodila je najveća suša u poslednjih 70 godina.

Po mišljenju stručnjaka, ovakvi vremenski uslovi izazvali su prošlonedeljnu nesreću, prilikom koje se ogroman komad glečera sa vrha Marmolada u Dolomitima odlomio i prouzrokovao smrt devet planinara.

"Tragični događaj u Marmoladi je samo najnoviji primer katastrofa povezanih sa povišenim temperaturama, a samim tim i klimatskim promenama", istakao je Šefčović, prenosi AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa