Evropa

ECDC i EMA preporučile drugu buster dozu protiv kovida za starije i bolesne

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2022

-

13:07

ECDC i EMA preporučile drugu buster dozu protiv kovida za starije i bolesne
Tanjug/AP/Michael Sohn - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Evropska agencija za lekove (EMA), preporučile su danas da se druga buster doza vakcine protiv Kovida-19 razmoti za ljude između 60 i 79 godina, kao i za osobe sa zdravstvenim stanjima koja ih izlažu riziku od teške forme bolesti.

U saopštenju se pozvaju zdravstvene vlasti da, u svetlu novog talasa Kovida-19 koji je u toku u Evropi, i sve većeg prijema u bolnice, uzmu u obzir drugu buster dozu za osobe između 60 i 79 godina i ranjive osobe, i to najmanje četiri meseca nakon prethodnog bustera, a sa fokusom na ljude koji su primili prethodnu dopunu pre više od šest meseci.

Evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides, navodi da su trenutno odobrene vakcine i dalje veoma efikasne u smanjenju hospitalizacija obolelih od kovida-19, teških bolesti i smrti od novih varijanti SARS-KoV-2.

"Pošto broj slučajeva i hospitalizacija ponovo raste kako ulazimo u letnji period, pozivam sve da se vakcinišu i dobiju buster što je pre moguć. Nema vremena za gubljenje", kaže Kirajakides.

U ECDC dodaju da trenutno ne postoje jasni dokazi koji bi podržali davanje druge buster doze osobama mlađim od 60 godina koje nisu pod većim rizikom od teške bolesti, kao ni zdravstvenim radnicima ili onima koji rade u domovima za stare, osim ako nisu pod visokim rizikom.

ECDC i EMA pozvale su organe javnog zdravlja širom EU da planiraju dodatne vakcine tokom jesenje i zimske sezone za ljude sa najvećim rizikom od teških bolesti, verovatno kombinujući vakcinaciju protiv Kovida-19 sa vakcinacijom protiv gripa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa