Fokus

Australija najavila početak vakcinacije protiv kovida četvrtom dozom

Komentari

Autor: Fonet

07/07/2022

-

11:19

Australija najavila početak vakcinacije protiv kovida četvrtom dozom
Tanjug/AP/Eugene Hoshiko - Copyright Tanjug/AP/Eugene Hoshiko

veličina teksta

Aa Aa

Australijska vlada je danas najavila da će sledeće nedelje proširiti proces vakcinacije četvrtom dozom vakcine protiv kovid-19, zbog rasta broja pacijenata u bolnicama zaraženih novim podvarijanatama virusa omikron, nazvanim BA.4 i BA.5.

Stručnjaci tvrde da nove varijante mogu dovesti do povećanog broja hospitalizacija i smrtnih slučajeva, jer se prenose brže od drugih varijanti virusa korona. "Pandemija nije završena, ulazimo u treći talas, koji predstavlja ogroman pritisak na naš zdravstveni i bolnički sistem", izjavio je ministar zdravlja Mark Batler.

U australijskim bolnicama se oko 4.000 pacijenata leči od kovid-19, što je najveći broj od februara. Od ponedeljka, osobe starije od 30 godina će moći da prime četvrtu dozu vakcine, rekao je Batler. Vakcinacija je do sada bila ograničena na osobe starije od 65 godina ili pacijente sa ozbiljnim oboljenjima.

Prema zvaničnim podacima, 95 odsto Australijanaca starijih od 16 godina je primilio dve doze vakcine, a više od 70 odsto i treću dozu. Kovid-19 je u Australiji odneo nešto više od 10.000 života, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet