Fokus

Nove varijante omikrona digle brojke u velikom broju zemalja - svet na pragu još jednog talasa pandemije

Komentari

Autor: Tara Tomović

05/07/2022

-

14:36

Nove varijante omikrona digle brojke u velikom broju zemalja - svet na pragu još jednog talasa pandemije
Nove varijante omikrona digle brojke u velikom broju zemalja - svet na pragu još jednog talasa pandemije - Copyright EPA/GUILLAUME HORCAJUELO, profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Nove podvarijante omikrona, BA.4 i BA.5 izazvale su porast infekcija u celom svetu, a u mnogim zemljama i postale dominantne.

Oba soja otkrivena su početkom godine u Južnoj Africi, a o njima se često govori zajedno jer su im mutacije u spajk proteinu (koji se pričvršćuje za ćelije) identične. Ipak, razlikuju se po nekim mutacijama u samom telu virusa.

Nove varijante posebno zabrinjavaju jer su, osim toga što su zaraznije od omikrona, otporne i na vakcinalni imunitet, ali i prethodne infekcije zbog čega se beleži i porast reinfekcija.

Dok se Australija nalazi nadomak trećeg talasa omikrona u zemlji, nove podvarijante postale su dominantne u SAD, ali i mnogim zemljama Evrope kao što je Austrija, dok je u Grčkoj njihov udeo u broju novih slučajeva 50 odsto. Italija ima milion aktivnih slučajeva dnevno, dok se u Peruu za nedelju dana beleži porast od 70 odsto obolelih.

Evropa ulazi u novi talas

Nove varijante u Srbiji

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Batut" Vladan Šaponjić kaže za Tanjug da se broj novoobolelih od virusa korona povećava zbog pojave novih podvarijanti omikron soja, koje karakteriše veća prenosivost, ali i blaža klinička slika.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je još u junu da će različiti faktori uticati na to koliko će nas jako poditi novi talas infekcija. Ti faktori uključuju obim vakcinacije i prokruženosti virusa u populaciji, kao i vreme tih događaja jer zaštita opada tokom vremena.

Nove varijante brzo su stigle i u Evropu, a iako su znatno proširile u Francuskoj i Belgiji, čini se da je najveće iznenađenje bio Portugal, zemlja u kojoj su stope vakcinacije i buster doza veoma visoke. Naime, u ovoj zemlji zabeležen je i veliki broj reinfekcija, ali i hospitalizacija što stručnjaci pripisuju demografiji i starijem stanovništvu.

S druge strane, Austrija trenutno beleži do deset hiljada zaraženih dnevno, a u ovoj zemlji je i zvanično BA.4/BA.5 postao dominantan soj. Još početkom juna njegov udeo u broju novih slujčajeva imao je 30 osto, a primetan je bio i povećan procenat slučajeva koji se vezuju za putovanja.

Novi sojevi prete i turističkoj sezoni u Grčkoj. Naime, samo mesec dana nakon što su ukinute gotovo sve restriktivne mere protiv virusa korona, epidemija u ovoj zemlji se opet rasplamsala, a brojke dostižu u proseku 10 hiljada zaraženih dnevno. Najviše zaraženih je na Jonskim ostrvima, Kritu, južnom Egeju i Atici (Atina). Iako nove podvarijante još nisu dominantne, one učestvuju sa 50 odsto u ukupnom broju slučajeva koji iz dana u dan raste.

Euronews/Slađana Pejić: Tanjug/NEWMEDIATEAM, Pixabay

 

Problem sa novim podvarijantama ima i Italija u kojoj je za dve nedelje broj infekcija toliko porastao da sada ima više od milion aktivnih slučajeva. Sredinom juna Italija je imala manje od 575 hiljada aktivno obolelih, da bi u nedelju ta brojka premašila milion, što je porast od više od 75 odsto za samo dve nedelje.

Ministarstvo zdravlja ove zemlje je saopštilo da je povećanje stope infekcija posledica podvarijanti omikrona. Italija je tako postala četvrta zemlja u svetu sa više od milion aktivnih slučajeva, posle SAD sa 3,5 miliona, Nemačke sa 1,5 miliona i Francuske sa 1,4 miliona, pokazuju podaci SZO.

Sojevi ne znaju za granice

Nove podvarijante koje su potekle iz Južne Afrike januara i februara su se toliko proširile svetom, da izuzetak nisu bile ni južnoameričke države. Peru je registrovao 17.841 slučaj kovida 19 između 19. i 25. juna što je povećanje od 70 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu, izvesitla je u nedelju državna agencija za socijalno osiguranje Essalud. Tamošnje Ministarstvo zdravlja apelovalo je da su novi sojevi zarazniji, a da li su opasniji - videće se u narednim nedeljama. Inače, od početka pandemije ova zemlja beleži više od 213 hiljada preminulih.

Takođe, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da su podvarijante BA.4 i BA.5 zajedničkim snagama postale odminantne među novim slučajevima koronavirusa. Za vikend je BA.4 imao 15,7 odsto udela u broju novih infekcija, a BA.5 je bio 36,6 odsto, što čini ukupno oko 52 odsto novih sluačjeva u SAD. Stručnjaci pak, ističu da će ove brojke biti veće u narednim nedeljama. Saopštenje Centra je stiglo istog dana kada je stručni komitet preporučio da američka Uprava za hranu i lekove (FDA) prilagodi buster doze novim podvarijantama, čak iako bi virus mogao ponovo da evoluira do jeseni.

Tanjug/AP/Zhang Jiansong/Xinhua

 

Čak je i Australija na pragu trećeg talasa omikrona u narednim nedeljama, a vlasti su izdale i pesimistično upozorenje da su "blagi dani omikrona" prošli. Stručnjaci čak tvrde da bi nove varijante kovida ako se ignorišu i shvate olako, mogle da udvostruče broj smrtnih slučajeva u zemlji. Broj umrlih od virusa od početka pandemije u utorak je iznosio 10.039, podaci su Ministarstva zdravlja. Juče je zabeleženo još 10.504 nova slučajeva, 14 smrtnih, dok je 58 ljudi na intezivnoj nezi.

Zanimljivo je da je sama Južna Afrika doživela mali porast hospitalizacija i smrtnih slučajeva. Oba talasa omikrona pokazala su se mnogo blažim u smislu hospitalizacija i smrti, posebno u poređenju sa žestokim talasom delte u toj zemlji.

 

Komentari (0)

Svet