Evropa

Hrvatska zvanično primljena u evrozonu i određen kurs kune, od septembra u prodavnicama dvojne cene

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Index.hr

12/07/2022

-

14:42

Hrvatska zvanično primljena u evrozonu i određen kurs kune, od septembra u prodavnicama dvojne cene
Hrvatska zvanično primljena u evrozonu i određen kurs kune, od septembra u prodavnicama dvojne cene - Copyright Tanjug AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Savet za ekonomske i finansijske poslove EU (Ecofin) usvojilo je u tri konačna pravna akta koja su potrebna kako bi Hrvatska mogla da uvede evro 1. januara 2023, među kojima je i odluka o stopi konverzije kune u evro po središnjem paritetu 1 evro = 7,53450 kuna.

Uz uredbu kojom je utvrđen definitivni kurs konverzije kune u evro, Ecofin je usvojio još dva pravna akta - odluku o prihvatanju evra u Hrvatskoj te dopunu uredbe u kojoj će se listi 19 članica evrozone dodati Hrvatska kao 20. članica. Današnjim uredbama dovršen je postupak donošenja odluka u Savetu i Hrvatska od 1. januara 2023. postaje 20. članica evrozone.

"Ostvarili smo strateški cilj - Hrvatska postaje članica evrozone 1. januara 2023! Uvođenjem evra učiniće našu ekonomiju otpornijom i dugoročno povećati standard naših građana. Članstvo u evrozoni Hrvatskoj donosi veću sigurnost u krizu", napisao je premijer Andrej Plenković na Tviteru.

 

 

Hrvatska je, kako piše portal Index.hr, ovime ispunila jedan od dva preostala strateška cilja o pristupanju dubljim integracijama unutar EU. Drugi je ulazak u šengensko područje, o čemu će, vrlo izgledno, odluka biti donesena na jesen i Hrvatska bi u desetoj godini članstva istovremeno mogla da uđe i u evrozonu i u Šengen.

Četiri meseca pre dolaska evra, početkom septembra u Hrvatskoj će početi obvezno dvojno iskazivanje cena u kunama i evrima. Obaveza dvojnog isticanja cena trajaće celu sledeću godinu.

Povlačenje kuna i puštanje u opticaj novčanica i kovanica evra vrlo je složena operacija jer se u vrlo kratkom vremenu treba povući više od 500 miliona komada novčanica kuna i više od 1,1 milijardu komada kovanica kuna i lipa. Istovremeno će biti potrebno da se pusti u opticaj jednake količine novčanica i kovanica evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa