Evropa

Mapa koja je ponovo uzburkala strasti između Grčke i Turske: Micotakis traži od Erdogana pojašnjenje

Komentari
Mapa koja je ponovo uzburkala strasti između Grčke i Turske: Micotakis traži od Erdogana pojašnjenje
Mapa koja je ponovo uzburkala strasti između Grčke i Turske: Micotakis traži od Erdogana pojašnjenje - Copyright Tanjug/AP, Tanjug AP/Thanassis Stavrakis, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Odnosi Grčke i Turske ponovo su uzdrmani nakon kontroverznog poteza šefa desničarske Partije nacionalističke akcije (MIR) Devleta Bahčelija, koji je ujedno partner turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Bahčeli je posetio sedište nacionalističke organizacije "Sivi vukovi" gde je imao sastanak sa njenim rukovodiocem. Po završetku sastanka, vođa "Sivih vukova" Ahmet Jigit Jildirim, ujedno i jedan od rukovodilaca partije MIR, poklonio je Bahčeliju uokvirenu mapu na kojoj su ostrva Egejskog mora i Krit prikazani kao deo Turske.

Jildirim je podelio fotografiju na Tviter uz opis "Naša narodna zakletva morima", i tako "podgrejao" govor koji je Bahčeli održao krajem maja, a u kome je rekao da je "pitanje Dodekaneza rana koja još nije zatvorena".

"Dodekanez je nepravedno i raznim trikovima oduzet na račun Turske. Ukradena imovina mora biti vraćena vlasniku. Ili voljom ili na silu", rekao je samo desetak dana ranije Bahčeli.

Istog dana po objavi fotografije, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je u intervju za turske medije da će, ako Grčka ne demilitarizuje ostrva, Ankara dovesti u pitanje njihov suverenitet, prenosi Proto thema.

S druge strane, grkči diplomatski izvori okarakterisali su mapu kao "posebno agresivnu, provokativnu i akciju za osudu".

"Nažalost, to je deo eskalacije ekstremne retorike iz Turske čiji smo svakodnevni svedoci", ističu isti izvori za Katimerini i dodaju: "Očekujemo trenutno, kategorično i javno negodovanje povodom ovog neprihatljivog čina i dovođenje u pitanje teritorijalnog suvereniteta naše zemlje"

Turski ministar odbrane: Niko neće kršiti prava Turske

Napetosti među mediteranskim komšijama ne jenjavaju od majske posete grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa američkom Kongresu, kada je od strane Turske optužen da je pokušao da "blokira kupovinu američkih borbenih aviona F-16".

Iako su, nakon petogodišnje pauze, dve članice NATO-a prošle godine nastavile razgovore o rešavanju sporova u Sredozemnom moru i drugim bilateralnim pitanjima, ti pregovori nisu doneli veliki napredak, a "ulje na vatru" dolila je Micotakisova poseta SAD.

Apropo novih tenzija, juče se oglasio i ministar odbrane Hulusi Akar i tim se povodom obratio grčkom premijeru Kirjakosu Micotakisu optužujući Atinu da "krivi istinu i ne želi mirno rešenje problema".

Ističući činjenicu da je grčki premijer u svom govoru u Kongresu u maju pozvao na obustavu prodaje borbenih aviona F-16 Tursoj, Akar je taj govor nazvao "nepristojnim". "Ono što je Micotakis uradio bila je velika sramota", rekao je i nastavio:

"Verujemo da će Kongres SAD, kao nezavisna suverena država doneti ispravnu odluku s obzirom na odnose sa Turskom i interese SAD. Pozitivni razvoji u vezi sa F-16 i modernizacijom će se nastaviti u američkom vojnom sektoru", rekao je prenosi Haber Global.

AP Photo/Virginia Mayo

Hulusi Akar

Turski ministar se tada osvnruo i na vojno prisustvo na ostrvima u Egeju.

"Napravili smo planove na Egejskom moru, istočnom Mediteranu i na Kipru. Grčka naoružavanjem ostrva neće postići ništa. I pored prekršaja i maltretiranja, kažem hajde da razgovaramo, da rešimo problem mirnim putem. Iako govorimo o miru, to niko ne treba da doživljava kao slabost"

Akar je istakao da "niko neće kršiti prava Turske".

"Ne mogu nigde stići ni sa opremom ni za savezima. Mi smo potpuno u pravu. Odlučni smo da zaštitimo naša prava i sposobni smo za to. Hajde da sednemo da razgovaramo kao muškarci. Neka naše zemlje podjednako imaju koristi od bogatstva Egeja", rekao je on.

Micotakis: Erdogan da pojasni mapu

Konačno, juče je i grčki premijer Kirijakos Micotakis pozvao Tursku da objasni mapu koja je objavljena na društvenim mrežama.

"Pogledajte dobro ovu mapu. Krit, Rodos, Lezbos, Hios, Samos... Sve ih je 'progutala' Turska. Da li je to samo još jedna provokacija ili pravi cilj? Predsednik Erdogan mora da razjasni svoj stav o najnovijim ludorijiama svog partnera u vladi", napisao je Micotakis na engelskom.

Nemački ambasador u Atini Ernst Rajhel odgovorio je na ovaj tvit zauzevši jasan stav u korist Grčke u vezi sa provokativnom mapom.

"Nemački stav je jasan: svako dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Grčke je neprihvatljivo", napisao je on na Tviteru.

Slična reakcija stigla je i iz SAD. Predstavnik Stejt Departmenta je napomenuo da je stav Amerike jasan i da se suverenitet i teritorijalni integritet Grčke ne dovode u pitanje. 

Turska vlada se do sada nije oglasila ovim povodom.

Komentari (0)

Evropa