Evropa

Bivši britanski poslanik, nekada "besni desničar" postao laburista: "Konzervativci su nazadni"

Komentari

Autor: The Observer, Euronews Srbija

20/06/2021

-

15:57

Bivši britanski poslanik, nekada "besni desničar" postao laburista: "Konzervativci su nazadni"
AP Frank Augstein - Copyright AP Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji predsednik donjeg doma britanskog parlamenta Džon Berkov prešao je u Laburističku stranku nakon što je veći deo svoje političke karijere proveo kao konzervativni član parlamenta.

Berkov, koji se ranije sukobio s premijerima Borisom Džonsonom i Terezom Mej zbog njihovog pristupa Bregzitu i postupanja prema parlamentu, rekao je za Observer da sada veruje da je Konzervativna stranka "nazadna, populistička, nacionalistička, a ponekad čak i ksenofobična".

Berkov je skrenuo pažnju na sebe svojim prepoznatljivim pozivanjima na red, oštrim replikama i odlukama koje neki ocenjuju pristrasnima, navodi portal.

On je, naime, za Observer rekao da želi da pomogne Laburističkoj stranci da smeni Džonsona sa položaja.

"Motivisan sam podrškom za jednakost, socijalnu pravdu i internacionalizam. To je moto laburista. Zaključak do kog sam došao je da ovu vladu treba menjati", rekao je.

Berkov je rekao da uprkos Džonsonovoj posvećenosti "izjednačavanju", on nije zainteresovan za one manje privilegovane od sebe. Takođe opisuje kao "krajnje sramotnu" vladinu odluku da smanji međunarodnu pomoć.

"Uspešan je u kampanji, ali je loš premijer. Ne mislim da on ima bilo kakvu viziju pravednijeg društva, bilo kakvu žeđ za socijalnom pravdom ili bilo kakvu strast da poboljša život građana. Mislim da je sve više onih ljudi kojima je dosta njegovih laži, praznih slogana, neuspeha u neispunjavanju obećanog", rekao je Berkov o premijeru Džonsonu.

Iz Dauning strita će, piše Observer, verovatno odbaciti njegove komentare kao komentare "ogorčenog" bivšeg konzervativca koji želi da se osveti.

Berkov se konzervativcima pridružio kada je imao 17 godina, a za sebe je rekao da je nekada bio "besni desničar". Početkom 2000-ih, Berkov je krenuo ka liberalnijem, internacionalističkom krilu stranke.

Komentari (0)

Evropa