Evropa

Brisel i 43 države poslali pismo podrške Ukrajini pred Međunarodnim sudom pravde

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/07/2022

-

15:20

Brisel i 43 države poslali pismo podrške Ukrajini pred Međunarodnim sudom pravde
Brisel i 43 države poslali pismo podrške Ukrajini pred Međunarodnim sudom pravde - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukupno 43 države i zvanična Evropska unija poslale su danas pismo podrške Ukrajini pred Međunarodnim sudom pravde koja je poslala molbu za pokretanjem postupka protiv Rusije zbog invazije.

U pismu koje su potpisali navodi se da ponavljaju svoju podršku Ukrajini imajući u vidu Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine, "kojom se želi utvrditi da Rusija nema zakonsku osnovu za preduzimanje vojne akcije u Ukrajini na osnovu nepotkrepljenih navoda o genocidu".

Ističe se važnost tog postupka i ponovo poziva Rusija da odmah obustavi vojne operacije u Ukrajini, kako je naložio Sud u svojoj Naredbi o privremenim merama od 16. marta 2022.

"Kao što je Sud više puta naveo, njegove naredbe o privremenim merama su pravno obavezujuće za strane u sporu. Stoga, nepoštovanje naloga Suda od 16. marta 2022. predstavlja dalje kršenje svojih međunarodnih obaveza od strane Rusije", piše u izjavi podrške.

Takođe, pozdravljaju se napori Ukrajine da osigura da se međunarodno pravo poštuje i da Međunarodni sud pravde može da ispuni svoju osnovnu funkciju promovisanja mirnog rešavanja sporova.

Poručuju da Rusija mora da odgovara za svoje postupke.

"S tim u vezi, smatramo da rusko kršenje međunarodnog prava uključuje njenu međunarodnu odgovornost i da gubici i šteta koju je Ukrajina pretrpjela kao rezultat ruskih kršenja međunarodnog prava zahtevaju punu i hitnu reparaciju od strane Rusije, u skladu sa državnim zakonom. Još jednom pozivamo međunarodnu zajednicu da istraži sve opcije za podršku Ukrajini u njenom postupku pred Međunarodnim sudom pravde", navodi se izjavi.

Ovo pismo potpisale su Albanija, Andora, Australija, Austrija, Belgija, Bugarska, Kanada, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Island, Irska, Italija, Japan, Litvanija, Letonija, Luksemburg, Malta, Maršalska ostrva, Moldavija, Monako, Crna Gora, Holandija, Novi Zeland, Severna Makedonija, Norveška, Palau, Poljska, Portugal, Rumunija, San Marino, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Velika Britanija, Svedinjene Američke Države i Brisel u ime cele Evropske unije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa