Evropa

Italija: Podržan predlog vlade oko energetske krize, ali je budućnost same vlade neizvesna

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2022

-

16:56

Italija: Podržan predlog vlade oko energetske krize, ali je budućnost same vlade neizvesna
Tanjug/AP/Remo Casilli - Copyright Tanjug/AP/Remo Casilli

veličina teksta

Aa Aa

Gornji dom italijanskog parlamenta podržao je predlog italijanske vlade u vezi sa podsticajem i pružanjem pomoći porodicama i firmama da se izbore sa energetskom krizom, iako je pokret Pet zvezda, koalicioni partner stranke premijera Maria Dragija, bojkotovao glasanje, čime je otvorio mogućnost da napusti vladajuću koaliciju.

Vlada Dragija dobila je poverenje gornjeg doma parlamenta, ali je i dalje neizvesna njena budućnost.

Posle današnjeg glasanja, prilikom kog je predlog vlade usvojen sa 172 glasa "za" i 39 "protiv", predsednik Italije Serđo Matarela moraće da odluči kako da reši političku krizu u zemlji.

Matarela bi mogao da traži od Dragija da posle današnjeg podrške koju je dobio u parlamentu, pokuša da reši razmirice unutar koalicije, a ukoliko to ne bi bilo moguće, moraće da raspusti parlament i raspiše prevremene izbore, prenosi Rojters.

Dragi je ranije izjavio da će se povući s funkcije ako se Pokret pet zvezda povuče iz njegove koalicije i pozvao stranke koje ga podržavaju da prestanu da postavljaju „ultimatume" njegovoj vladi.

Lider Pokreta pet zvezda, bivši premijer Ðuzepe Konte, prošle nedelje je podneo listu političkih zahteva za nastavak podrške vladi i zapretio da će uskratiti podršku ako Dragi ne preduzme niz mera, prenosi Rojters.

U želji da ublaži tenzije, a nakon sastanka sa sindikatima, Dragi je rekao da se mnogi politički prioriteti Pokreta pet zvezda preklapaju sa vladinim, ali je upozorio na stalne zahteve koalicionih partnera.

"Vlada ne funkcioniše sa ultimatumima, ona s njima gubi smisao svog postojanja", rekao je Dragi na konferenciji za novinare, dodajući da neće biti voljan da ostane premijer ako se Pokret 5 zvezda povuče iz kabineta.

Lider Desničarske lige Mateo Salvini, čija je stranka najveća u Dragijevoj koaliciji, u junu je rekao da će u septembru odlučiti da li će ostati u vladi ili ne.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa