Evropa

Mario Dragi podneo ostavku na mesto premijera Italije, Materela odbio

Komentari

Autor: BBC

14/07/2022

-

18:59

Mario Dragi podneo ostavku na mesto premijera Italije, Materela odbio
Tanjug/AP/Markus Schreiber - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski premijer Mario Dragi saopštio je da podnosi ostavku nakon što je njegova vlada izgubila podršku populističkog koalicionog partnera.

U izjavi je rekao da je pakt povrenja koji je održavao vladu jedinstva, nestao.

"Večeras ću predati ostavku predsedniku republike", rekao je on.

Međutim, italijanski predsednik Serđo Matarela nije prihvatio ponuđenu ostavku premijera Marija Dragija. On je zamolio Dragija da se obrati parlamentu kako bi se procenila trenutna politička situacija, prenosi Rojters.

Premijer je ranije danas dobio poverenje Senata, ali je budućnost njegove vlade pod znakom pitanja nakon što je populistički Pokret pet zvezdica bojkotovao glasanje, dovodeći tako koaliciju u krizu. Glasanje je bilo 172-39, ali su predstavnici Pokreta bili odustni nakon što su potvrdili da neće učestvovati u glasanju o zakonu o olakšicama za rastuće troškove energije.

Ako se kriza ne reši uskoro, Matarela bi mogao da raspusti parlament, pripremajući tako teren za nove izbore već u septembru. Dragijeva široka vlada nacionanog jedinstva formirana je u februaru 2021. godine sa stranakama leve i desne strane, kako bi se pomoglo Italiji u oporavku od pandemije kovida 19.

Trenutna kriza predstavlja i rizik po napore da se obezbede milijarde evra iz fondova EU, ali i da se uhvati u koštac sa najvećom sušom i smanji oslanjanje države na ruski gas.

Komentari (0)

Evropa