Evropa

Razgovor Erdogana i Makrona o bilateralnim i regionalnim pitanjima

Komentari

Autor: Tanjug

16/07/2022

-

22:27

Razgovor Erdogana i Makrona o bilateralnim i regionalnim pitanjima
Redžep Tajip Erdogan i Emanuel Makron - Copyright Tanjug AP/Bertrand Guay, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Kako je saopšteno iz kabineta turskog predsednika, dvojica čelnika su razgovarali o odnosima Turske i Francuske, kao i o regionalnim pitanjima, prenela je je Anadolija.

Erdogan je istakao da su njegova očekivanja od protivraketnog sistema SAMP-T-a da se razvije zajednički sistem koji uključuje maksimalnu saradnju u okviru principa potpune otvorenosti i da se obezbedi pokretanje projekta nabavke.

Dvojica čelnika su, takođe, razgovarali i o nedavnom sastanku u Istanbulu o pitanju isporuke ukrajinskog žita.

Erdogan je podsetio da je na sastanku odlučeno da se procesom izvoza ukrajinskog žita upravlja iz Koordinacionog centra koji će biti uspostavljen u Istanbulu, a koji će činiti Turska, Rusija, Ukrajina i zvaničnici Ujedinjenih nacija (UN).

Predsednik Turske je istakao da će se brzom implementacijom plana osigurati veliko olakšanje u pogledu globalne sigurnosti hrane.

U Istanbulu je 13. jula održan kvadrilateralni sastanak Rusija-Ukrajina-Turska-UN na kojem se razgovaralo o pomorskom transportu ukrajinskog žita i drugih namirnica.

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar je nakon sastanka vojnih delegacija Turske, Rusije, Ukrajine i predstavnika UN o pomorskom transportu ukrajinskog žita kazao kako je dogovoreno uspostavljanje Koordinacionog centra u Istanbulu gde će biti smešteni predstavnici svih strana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa