Evropa

Egipat gasna "slamka spasa" za Nemačku? Danas sastanak Šolca i predsednika Egipta

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2022

-

14:03

Egipat gasna "slamka spasa" za Nemačku? Danas sastanak Šolca i predsednika Egipta
Egipat gasna "slamka spasa" za Nemačku? Danas sastanak Šolca i predsednika Egipta - Copyright EPA/FILIP SINGER

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc mogao bi iskoristiti današnju posetu predsednika Egipta Abdel Fatah al Sisija za sklapanje ugovora o isporuci gasa, ocenjuju nemački mediji.

Sisi, koji ove nedelje dolazi i u posetu Srbiji, u Berlinu zajedno sa nemačkim vlastima domaćin je konferencije o borbi protiv klimatskih promena.

Dnevnik "Bild" podseća da bi Egipat mogao pomoći Nemačkoj u osiguranju snabdevanja gasom i ukazuje da je Egipat veliki proizvođačtačnog naftnog gasa.

Prema pisanju "Bilda", Šolc bi tu posetu mogao da iskoristi za dogovor o isporuci gasa, kao alternativu ruskom gasu.

Kroz Severni tok 1, gasovod koji povezuje Rusiju i Nemačku, od prošle nedelje više ne teče gas. Kao razlog naveden je godišnji remont koji bi trebalo da traje deset dana, ali ipak, nemačka vlada, kompanije, ali i građani strahuju od mogućnosti da Rusija odluči da u potpunosti "zavrne slavine"?

Predsednik saveznog energetskog regulatora Klaus Miler izjavio je juče da bi Nemačka zbog nedostatka gasa mogla da ima problema tokom naredne dve zime.

"Verovatno ćemo ove i naredne zime morati da živimo uz pretnju da će nam nedostajati gasa", rekao je Miler za Bild am Zontag, a preneo Politiko.

On je, međutim, istakao da bi, čak i u slučaju da Rusija potpuno obustavi isporuku gasa, Norveška, Holandija i Belgija mogle da pomognu kako bi se nadoknadio manjak.

Nemačka je prošlog meseca aktiviala drugu fazu svog trodelnog plana za vanredne situacije s gasom. Poslednja treća faza kriznog plana predviđa da država uvede racionisanje potrošnje goriva.

Energetska kriza, ne samo u Nemačkoj, nastala je nakon što su Rusiji uvedene sankcije kao odgovor na agresiju te zemlje na Ukrajinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa